REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nismo se za TO prijavili!« Tuji plačanci množično bežijo iz Ukrajine

»Nismo se za TO prijavili!« Tuji plačanci množično bežijo iz UkrajineTujci, ki se pridružijo ukrajinski vojski, praviloma ne vedo, v kaj se spuščajo, pravi častnik Dmitrij Kostjuk. Vir: Posnetek zaslona, X

Številni tuji plačanci, ki se borijo na strani Kijeva, so se odločili pobegniti iz Ukrajine, potem ko so izkusili »grozo realnosti bojišča«, je v intervjuju za CNN povedal poročnik ukrajinskih oboroženih sil Dmitrij Kostjuk.

Kot je povedal, je v njegovem vodu, ki je bil razporejen nedaleč od Artjomovska (nekoč Bahmut), primanjkovalo osebja, ki so ga morali zapolniti s pomočjo 12 tujih borcev.

Medtem ko se nekateri plačanci po njegovih besedah ​​pridružijo boju, ker jih privlači »romantika vojne«, drugi se odpravijo na fronto, ker vidijo boj kot svojo »poklicno dejavnost«.

Ali celo »ker bi bila to dobra točka v njihovi biografiji«.

Kostjuk poudarja, da tujci praviloma ne razumejo, v kaj se spuščajo.

Mnogi si, dodaja, bitke predstavljajo kot »izmenjava ognja s sovražnikom«, ne razumejo pa »razsežnosti uporabe topništva in stalne izpostavljenosti ognju«.

Opozoril je, da lahko tujci za razliko od ukrajinskih državljanov prosto prekinejo pogodbo z vojsko in zapustijo fronto.

»Ko so videli, kako izgledajo sovražnosti, je skoraj polovica ljudi rekla: 'Ne, ne, to je preveč. To ni oblika vojne, za katero smo se prijavili',« je pojasnil ukrajinski častnik.

Kritiziral je tudi mobilizacijo v državi, na katero so negativno vplivale številne afere, povezane s korupcijo.

Kostjuk je opozoril, da poskusi Ukrajine, da svoje državljane prisili, da se pridružijo vojski, proizvajajo »vojake, ki se neradi vojskujejo«.

Moskva je že pred tem opozarjala, da Kijev uporablja vojake iz drugih držav kot »topovsko hrano za preboj ruske obrambe«.

Ruska federacija je julija ocenila, da je od začetka konflikta v Ukrajino prispelo več kot 11.000 tujih plačancev.

Nato jih je skoraj 5000 dokaj hitro pobralo šila in kopita ter zbežalo iz države, potem ko so videli, kako z njimi ravnajo ukrajinska vojska in lokalne oblasti.

Od julija naprej se število tujih borcev v ukrajinski vojski suče okoli številke nekaj več kot 2000, so sporočili z ministrstva za obrambo Ruske federacije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek