REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nič ne bo s srebrno kroglo za protiofenzivo: Ukrajincem ameriški Abramsi nič ne pomenijo, premalo jih je

Nič ne bo s srebrno kroglo za protiofenzivo: Ukrajincem ameriški Abramsi nič ne pomenijo, premalo jih jeUkrajinski predsednik je potožil, da Kijev nima dovolj tankov za spodletelo protiofenzivo, 31 vozil pa je bilo premalo za uspeh na bojišču. Vir: Posnetek zaslona, X

Tanki M1A1 Abrams, ki so jih ZDA dobavile Ukrajini, so naredili komaj opazno razliko na bojišču, je predsednik Vladimir Zelenski povedal novinarjem iz več afriških držav.

Zelenski je pojasnil, da je bila serija 31 ameriških vozil, ki so bila v celoti dostavljena do sredine oktobra, odločno premajhna.

»Za zdaj težko rečem, da igrajo posebno pomembno vlogo na bojišču. Premalo jih je,« je potarnal Zelenski.

Pripombe ukrajinskega predsednika so v skladu s tem, kar je medijem ob predaji tankov Kijevu povedal polkovnik Martin O'Donnell, tiskovni predstavnik ameriške vojske za Evropo in Afriko.

»Abrams je prekleto dobro oklepno vozilo, vendar ni srebrna krogla.«

Januarja so se ZDA strinjale, da bodo Ukrajini dobavile dovolj tankov »Abrams« za oborožitev enega bataljona.

Dostava se je začela septembra in končala mesec dni kasneje.

Pentagon je pred tem nasprotoval pošiljanju tankov, češ da so »Abramsi« pretežki in predragi, da bi Kijevu kaj dosti koristili.

Ukrajinski vojaki so obseg orožja, ki so ga zahodni donatorji poslali v Kijev, opisali kot »živalski vrt«.

Zahodni mediji poročajo, da tako raznolika pomoč Kijevu povzroča težave z združljivostjo streliva, popravili in otežuje urjenje vojakov.

Različnih vrst orožja, ki so ga dobili naj bi bilo kar 600.

Ukrajinska vojska je v svoj arzenal vključila raznoliko paleto oklepnih vozil, vključno s francoskimi bojnimi vozili AMX-10RC, nemškimi tanki Leopard, britanskimi tanki Challenger 2 in ameriškimi tanki »Abrams«.

Te zaloge naj bi izboljšale sposobnost Kijeva, da poleti prodre skozi dobro utrjene ruske obrambne črte.

Vendar pričakovana protiofenziva ni prinesla želenega uspeha.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov se je na takratno novico o prihodu tanka »Abrams« v Ukrajino odzval z besedami: »Tudi ti bodo zgoreli.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek