REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Newsweek: Zmaga Kijeva možna le ob polni vojaški udeležbi ZDA

Newsweek: Zmaga Kijeva možna le ob polni vojaški udeležbi ZDAVladimir Zelenski in Joe Biden v Beli hiši posneta 21. septembra 2023. Stopnja ameriškega posredovanja, ki je potrebna za zmago v Ukrajini, zahteva predanost in vodstvo Washingtona, kakršnega ni bilo od hladne vojne, poudarja časnik. Vir: Posnetek zaslona, X

Zmaga Ukrajine v spopadu z Rusijo je možna le, če se ZDA odločijo, da neposredno vstopijo v vojno, poroča Newsweek, ki se sklicuje na vir v ameriškem Kongresu.

»Spopad v Ukrajini ne gre najbolje. Če Washington želi zmago režima (Vladimirja) Zelenskega, se ne bi smel držati le trenutne usmeritve, ampak bi moral tudi večkrat povečati svojo udeležbo. Toda žal se Amerika s tem ne bo strinjala,« navaja časnik.

Kot poudarja, naj bi Kijev skrbelo, ali bo Washington ob prihodu republikanske stranke na oblast vztrajal pri sedanji usmeritvi do Ukrajine, pa tudi, da bo predsedniška kampanja Donalda Trumpa le še poglobila razkol v ameriškem Kongresu glede Ukrajine.

Nehajte financirati vojno v Ukrajini: Protestniki so se zbrali med protivojnim shodom pri Lincolnovem spomeniku v Washingtonu. Ankete kažejo na upad javne podpore pomoči Ukrajini... Vir: Posnetek zaslona, X

»Stopnja ameriške intervencije, ki je nujna za zmago Kijeva, zahteva predanost in vodstvo Washingtona, kakršnega ni bilo vse od hladne vojne,« izpostavlja vir.

Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby je pred tem dejal, da je »ameriška administracija od začetka posebne vojaške operacije porabila okoli 96 odstotkov sredstev, namenjenih za podporo Ukrajini od začetka ruske posebne vojaške operacije«.

Administracija Joeja Bidna je namreč oktobra na Kapitolski grič poslala prošnjo za dodatna proračunska sredstva v ameriškem fiskalnem letu, ki se je začelo 1. oktobra, predvsem za pomoč Ukrajini in Izraelu ter za zoperstavljanje Kitajski in Rusiji v Aziji.

Biden je ameriško podporo ukrajinski vojni zoper Ruse postavil za ključni steber svojega predsedovanja.

Izguba te vojne v času, ko se stopnjuje kampanja pred predsedniškimi volitvami (2024) ni obetavna popotnica za Bidnovo preživetje v Beli hiši.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek