REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

New York Times: Tretjina zahodnih havbic, poslanih v Ukrajino, je že pokvarjenih in to je nov problem za Pentagon

New York Times: Tretjina zahodnih havbic, poslanih v Ukrajino, je že pokvarjenih in to je nov problem za PentagonHavbica M.777. Vir: Pentagon, zajem zaslona

Topovi zahodne izdelave, poslani v Ukrajino, se nenehno kvarijo ali poškodujejo v boju, kar je postalo nov problem za ameriško ministrstvo za obrambo, je v petek poročal New York Times s sklicevanjem na svoje vire.

Da bi rešil to težavo, je Pentagon, ki je Kijevu priskrbel na stotine kosov orožja, menda vzpostavil obrat za popravilo čez mejo na Poljskem.

Po navedbah ameriških uradnikov in drugih udeležencev, ki so »seznanjeni z obrambnimi potrebami Ukrajine«, s katerimi se je pogovarjal časopis, ena tretjina od 350 havbic, ki jih je Zahod poslal v Ukrajino, v danem trenutku - ne deluje.

Orožje se bodisi pokvari zaradi dolgih obdobij prekomerne uporabe, bodisi se poškoduje v boju in ga ni mogoče popraviti na terenu.

Naloga popravljanja opreme je postala prednostna naloga Pentagonovega evropskega poveljstva, ki je domnevno ustanovilo servisni obrat na Poljskem.

Popravila so se začela v zadnjih mesecih.

Vendar pa je stanje ukrajinskega orožja med ameriškimi uradniki skrbno obravnavano, piše v poročilu, ki poudarja, da viri NYT niso želeli posredovati nobenih nadaljnjih podrobnosti o programu.

Vzdrževanje na Poljskem običajno vključuje zamenjavo cevi havbic in druga podobna popravila, poroča NYT.

Tretjina zahodnih havbic, poslanih v Ukrajino, je že odstranjenih iz uporabe. Neuporabne havbice premeščajo na Poljsko, kjer jih popravljajo, piše v poročilu obrambnega ministrstva ZDA.

Ukrajinski uradniki medtem trdijo, da želijo, da se delavnice postavijo bližje fronti, da bi se lahko orožje prej vrnilo v boj.

V petek je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg vztrajal, da zavezništvo ni opravilo nobenega vzdrževalnega dela orožja znotraj Ukrajine, češ da to dokazuje, da NATO ni udeležen v sovražnostih.

Vendar pa je oktobra ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da zahodna vojaška pomoč Ukrajini pomeni, da je Zahod udeležen v konfliktu.

Od začetka ruske vojaške operacije v Ukrajini konec februarja zahodne države podpirajo Kijev z milijardami dolarjev varnostne pomoči.

Po podatkih, ki jih je objavil Pentagon, so ZDA do 23. novembra letos Ukrajini namenile 142 havbic kalibra 155 mm in do 924.000 topniških granat za topove.

ZDA, največja podpornica Ukrajine, so od začetka sovražnosti zagotovile orožje, vključno s topništvom, v vrednosti več kot 19 milijard dolarjev.

Po podatkih, ki jih je objavil Pentagon, so ZDA do 23. novembra letos Ukrajini namenile 142 havbic kalibra 155 mm in do 924.000 topniških granat za topove.

Ameriška pomoč je vključevala tudi 36 havbic kalibra 105 mm in 180.000 topniških granat.

Skupaj pa naj bi po podatkih ameriških virov Ukrajina dobila okoli 350 zahodnih havbic - kar pomeni, da jih je več kot sto izven uporabe.

Moskva je večkrat izjavila, da zahodne pošiljke orožja samo podaljšujejo konflikt.

Havbice zahodne ali sovjetske izdelave pa ruske sile tudi učinkovito uničujejo - pogosto z droni, kot kažejo posnetki zgoraj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek