REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarna ideja: V Beli hiši po 28-letnem moratoriju razpravljali o ponovnem pričetku jedrskih testov

Nevarna ideja: V Beli hiši po 28-letnem moratoriju razpravljali o ponovnem pričetku jedrskih testovVroča linija in jedrska eksplozija

Visoki uradniki ameriške vlade so v Beli hiši razpravljali o tem, da bi ZDA začele z novimi jedrskimi poskusi, torej s poskusnimi eksplozijami jedrskih nabojev.

Vse to pa z namenom, da prepričajo Kitajsko v nujnost novega, tristranskega, ameriško-rusko-kitajskega sporazuma o omejevanju jedrskega orožja.

Sedanjega, ki kmalu izteka, imajo namreč podpisanega samo z Rusijo, poroča Guardian.

'Še vedno je bilo v prostoru nekaj profesionalcev, ki so jim povedali, da je to grozna ideja, hvala Bogu.'

O zadevi so razpravljali namestniki ameriških ministrov (sekretarjev) 15. maja in predlog za zdaj postavili na stranski tir. Vendar je že sama razprava o tem sprožila precej vznemirjenja tudi v ZDA.

»Še vedno je bilo v prostoru nekaj profesionalcev, ki so jim povedali, da je to grozna ideja, hvala Bogu,« je dejal eden od svetovalcev v ameriškem kongresu za britanski Guardian.

Washington Post je pred tem poročal, da so ZDA grozile z izvedbo »hitrega testa«, razen, če Kitajska in Rusija pristaneta na nov, trilateralni dogovor o omejevanju jedrskega orožja.

Vse skupaj se dogaja v trenutku, ko ZDA že razvijajo zelo majhne jedrske naboje, ko med Rusijo in ZDA ne velja več sporazum o omejevanju raket srednjega dosega z jedrskimi konicami in ko se je »sesula« praktično vsa konstrukcija omejevanja jedrskega oboroževanja, ki so jo desetletja gradili po drugi svetovni vojni.

Sedaj ZDA – znova s trditvijo, da Rusija krši sporazum – napovedujejo tudi umik iz sporazuma »Odprto nebo«, v okviru katerega lahko potencialne nasprotnice, članice zveze NATO na eni in Rusija na drugi strani, iz zraka, s preleti letal nadzorujejo dogajanje na tleh druga v drugi.

Opazovanje jedrske eksplozije, Nevada
Opazovanje jedrske eksplozije v Nevadi.
Zadnji veliki sporazum, ki še velja, je novi START iz leta 2010, ki omejuje število ruskih in ameriških strateških bojnih glav. Iztekel se bo februarja naslednje leto.

Zadnji veliki sporazum, ki še velja, je novi START iz leta 2010, ki omejuje število ruskih in ameriških strateških bojnih glav.

Iztekel se bo februarja naslednje leto, Trumpova administracija pa je že dejala, da ga ni pripravljena podaljšati, če se mu ne pridruži tudi Kitajska.

Kitajska pa to zavrača in trdi, da je njen jedrski arzenal samoobrambne narave in predvsem izjemno majhen (eno dvajsetino) v primerjavi z ruskim ali ameriškim.

Zato so kot pritisk na Kitajsko v ZDA prišli na idejo po ponovnem testiranju svojega jedrskega orožja.

»Med profesionalci je bila ideja zavrnjena kot nedelujoča in neumna. Tega NNSA (nacionalna administracija za jedrsko varnost) zagotovo ne podpira, tudi zunanje ministrstvo je bilo proti,« je povedal eden od virov.

Vendar bi se testi lahko hitro nadaljevali, če bi to želel sedanji predsednik ZDA Donald Trump.

Taktčni jedrski izstrelek
V petdesetih letih prejšnjega stoletja je bila med SZ in ZDA v teku moda izdelovanja taktičnih jedrskih nabojev. Nato so idejo zavrnili, ker bi lahko privedla do prave, katastrofalne jedrske vojne. Sedaj pa se k tej domislici, ki olajšuje začetek jedrskih vojn - znova vračajo.

ZDA in štiri druge »uradno priznane jedrske sile« (v resnici jih je še več, Izrael npr. sploh uradno noče priznati, da ima jedrsko orožje) so sicer podpisale sporazum o prepovedi jedrskih poskusov (CTBT) leta 1996, toda senat je glasoval proti ratifikaciji, ki tudi nima dovolj ratifikacij, da bi obvezovala podpisnice.

Kljub temu pa so ZDA prostovoljno spoštovale moratorij glede testiranja od leta 1992 naprej.

Enako pa so storile tudi druge jedrske sile.

Poskusi so nevarni, ker bi lahko sprožili vrsto novih poskusov tudi med državami, ki si jedrski arzenal šele gradijo.

ZDA so prostovoljno spoštovale moratorij glede testiranja od leta 1992 naprej. Enako pa so storile tudi druge jedrske sile.

»Slišal sem že ameriške uradnike, ki so predlagali poskusne eksplozije v primeru, če bi se zaupanje v učinkovitost zalog zmanjšala, nikoli pa nisem slišal, da bi s poskusi eksplozij nekdo nekoga poskusil prisiliti v pogajanja. To je čisto noro. Očitno so obupani. To bi zagotovo privedlo le do tega, da bi tudi Kitajska in druge jedrske države pričele s testiranji. Le kako lahko nekdo pride na idejo, da bi bilo to lahko v varnostnem interesu ZDA in njenih zaveznic?,« je ocenil Hans Kristensen, direktor jedrskega informacijskega projekta pri Zvezi ameriških znanstvenikov.

Ob tem imajo v ZDA dovolj podatkov o jedrskem orožju zbranih že na podlagi 1054 testov, ki so jih ZDA izvedle med leti 1945 in 1992, tako da lahko teste danes opravijo kar z računalniki.

Da imajo takšne ideja slabe posledice pa kaže tudi sporočilo iz Severne Koreje.

Vodikova bojna glava severnokorejske medcelinske rakete
Če bodo ZDA izvajale jedrske poskuse bodo seveda zelo težko zahtevale od Severne Koreje, da naj se vzdrži istega početja. Kim Jong-un pa že ima delujoče jedrske bojne glave ...

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je namreč v soboto na sestanku vojaške komisije vladajoče Delavske partije napovedal okrepitev jedrskih zmogljivosti države.

'To je čisto noro. Očitno so obupani. To bi zagotovo privedlo le do tega, da bi tudi Kitajska in druge jedrske države pričele s testiranji. Le kako lahko nekdo pride na idejo, da bi bilo to lahko v varnostnem interesu ZDA in njenih zaveznic?'

Kim, ki se je prvič po treh tednih znova pojavil v javnosti, je vodil sestanek vojaške komisije Delavske partije, na kateri so bile predstavljene »nove politike za nadaljnje povečanje odvračanja držav proti jedrski vojni.«

Razpravljali so o okrepitvi jedrskih zmogljivosti Severne Koreje, potem ko so lani zastali pogovori o jedrski razorožitvi med Kim Jong-unom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Po navedbah KCNA so udeleženci pregledali in analizirali »vrsto pomanjkljivosti v vojaških in političnih dejavnostih oboroženih sil« v državi, s poudarkom na izboljšanju zmogljivosti Severne Koreje za odvračanje tujih vojaških sil.

Izpostavili so tudi okrepitev vlaganj v topništvo.

Varnostni svet Združenih narodov je uvedel stroge sankcije proti Severni Koreji zaradi preizkušanja raketne tehnologije, da bi tako preprečili razvoj raket, ki bi lahko nosile jedrske konice.

Kljub sankcijam je severnokorejski voditelj v novoletnem nagovoru napovedal, da bo svet že kmalu videl novo strateško orožje v arzenalu Severne Koreje.

Delite članek