REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nepričakovan preobrat: policija ugotovila, da je desničarski politik lagal, da so ga pretepli

Nepričakovan preobrat: policija ugotovila, da je desničarski politik lagal, da so ga pretepliVideoposnetki postavili na laž zgodbo o atentatu

Nenavaden preobrat v razvpitem primeru pretepenega nemškega politika – bremenska  policija je razkrila, da politik sploh ni bil pretepen, ampak le odrinjen in zbit na tla.

Frank Magnitz, poslanec radikalne desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) v lokalnem parlamentu, je trdil, da so ga v ponedeljek zvečer napadli trije zamaskiranci, ki so ga pretepli s palicami.

Policija je takoj začela z iskanjem posnetkov s prizorišču domnevnega napada najbližih nadzornih kamer in nato objavila, da so Magnitza res napadli trije moški, vendar ni bil napaden z nobenim orožjem. Njegove poškodbe so posledica padca in udarca ob tla, je nato poročal britanski Guardian.

Magnitzove poškodbe so posledica padca in udarca ob tla, je ugotovila nemška policija.

Vse to je bil razlog, da sta nemška policija in tožilstvo podvomila o trditvah Franka Magnitza, bremenskega vodje skrajno desne stranke AfD.

Magnitz je sicer utrpel hude poškodbe glave; posnetki njegovih ran so zahvaljujoč strankarskim kolegom iz AfD hitro obšli svet in sprožili val obtožb v vodilnih medijih zaradi trditev, da so ga trije zakrinkanci pretepli na ulici s palico in ga nato še brcali, ko je že bil na tleh, dokler ni obležal nezavesten ...

Stranka AfD je po napadu sicer dvignila veliko prahu in v posebnem sporočilu navajala, da so napadalci tepli in se znašali nad njihovim poslancem tudi potem, ko je padel. Jörg Meuthen, predstavnik AfD-ja na zvezni ravni, je pripetljaj označil celo za »poskus atentata«. Stranka je pohvalila dva mimoidoča, ki naj bi pritekla Magnitzu na pomoč in mu domnevno rešila življenje tako, da sta prestrašila napadalce.

Tudi dva gradbena delavca, za katera je AfD trdil, da sta rešila Magnitza od nadaljnjega izživljanja napadalcev, sta dejansko prišla k Magnitzu šele po tem, ko so roparji že pobrali šila in kopita.

Vendar policija sedaj pravi, da videoposnetki nasprotujejo vsem tem trditvam ter da se iz videoposnetkov kamer, ki jih je pridobila, jasno vidi, da so po tem, ko je žrtev padla, napadalci panično odnesli pete.

Tako sploh ni dokazov, da so Franka Magnitza brcali ali pretepali, ko je ležal na tleh. Njegove poškodbe na glavi, ugotavlja policija, so verjetno nastale, ko je z glavo udaril ob tla, potem ko je bil že zbit.

Tudi dva gradbena delavca, za katera je stranka AfD trdila, da sta rešila Magnitza pred nadaljnjim izživljanjem napadalcev, sta dejansko prišla k Magnitzu šele po tem, ko so roparji že pobrali šila in kopita. Ko sta videla okrvavljenega človeka ležati na tleh, pa sta poklicala rešilca.

Toda AfD je nemudoma alarmirala domačo in svetovno javnost s trditvami, da ni »pomembno, katero orožje je bilo uporabljeno, ampak da je bil Magnitz napaden z nekakšno palico«. Vodstvo AfD-ja je napad označilo za »črn dan za demokracijo«, krivca pa je prepoznala tudi v odnosu drugih strank in medijev do Alternative za Nemčijo.

Napad so nato trumoma obsodili vodilni politiki vseh nemških parlamentarnih strank.

Najvišji predstavniki AfD-ja so napad na Magnitza označili za »poskus atentata«.

Magnitz je po napadu vztrajno trdil, da sumi, da je bil »napad politično motiviran« ter da so bili njegovi napadalci morda udeleženci bližnjega shoda v spomin na prosilca za azil, ki je pred 14 leti umrl v policijskem pridržanju v Bremnu.

Magnitzu je kljub hudim ranam uspelo iz bolniške postelje dati več intervjujev.

Za časnik Berliner Morgenpost je med ostalim dejal, da sicer »ne želi dramatizirati«, a nato je pristavil, da verjame, da je šlo za »politično motiviran poskus atentata«.

Poslanec AfD Frank Magnitz je celo izjavil, da domneva, da ga je nekdo z bližnjega shoda v spomin na umrlega azilanta prepoznal in mu sledil.

Laye-Alama Condé

Predstavnica organizatorjev dogodka »Iniciativa za spomin na Laye-Alama Condé«, je nato Magnitza obtožila špekulacij in da »namenoma želi diskreditirati razlog našega dogodka«.

Osramočeni politik je že v sredo zapustil bolnišnico na lastno odgovornost in nazadnje priznal, da je šlo le za poskus - ropa.

Policija je glede na nove dokaze že spremenila karakterizacijo napada na Magnitza iz poskusa umora v povzročitev hudih telesnih poškodb.

Ob vsem tem je torej vse manj verjetno, da je šlo za politično motiviran napad, kot je AfD razglašala na vsa zvona v želji, da sproži vsesplošno histerijo v zvezi z napadom na demokratične vrednote.

Na laži ulovljeni 66-letni Frank Magnitz pa je že v sredo zapustil bolnišnico na lastno odgovornost in nazadnje potrdil, da je šlo le za poskus - ropa.

Komentarji