REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nenavadno: Ukrajina ameriškim in britanskim medijem prepovedala poročati iz »osvobojenega« Hersona

Nenavadno: Ukrajina ameriškim in britanskim medijem prepovedala poročati iz »osvobojenega« HersonaZakaj je novinarjem prepovedano poročati iz zdaj znova ukrajinskega Hersona? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ukrajinska vojska je več tujim novinarjem preklicala akreditacije zaradi »poročanja brez dovoljenja« iz mesta Herson, iz katerega so se prejšnji teden umaknile ruske sile, so v ponedeljek sporočili ukrajinski visoki uradniki.

Med medijskimi delavci, ki jih je prizadela ta nenavadna odločitev so tudi poročevalci velikih zahodnih medijev kot sta CNN in Sky News, je za spletno stran Ukrainska pravda razkrila lokalna nevladna organizacija.

»Pred kratkim so nekateri predstavniki medijev ... izvajali poklicne dejavnosti v mestu Herson, celo še pred koncem stabilizacijskih ukrepov,« je v objavi na Facebooku v nedeljo zapisal ukrajinski generalštab.

Novinarje je vrh ukrajinskih sil celo obtožil, da so »ignorirali obstoječe prepovedi in opozorila« ter da so začeli poročati iz Hersona, ki je zdaj pod nadzorom vlade v Kijevu, brez odobritve ukrajinskih poveljnikov in ustreznih vojaških služb za odnose z javnostmi.

Predstavnikom medijev, ki so domnevno kršili pravila dela na območjih spopadov, je režim ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega odvzel delovna dovoljenja in jim razveljavil novinarske akreditacije, so sporočili iz ukrajinskega generalštaba.

Medtem ko ukrajinski generalštab ne navaja imen medijskih delavcev ali posamičnih organizacij, ki so izgubile akreditacije za poročanje z ukrajinske strani bojišča, je nevladna organizacija Detector Media za Ukrainsko pravdo potrdila, da je ta skrajno nenavaden ukrep prizadel najmanj šest novinarjev.

Gre predvsem za vojne poročevalce ameriške televizijske postaje CNN in britanskega Sky Newsa.

Detector Media je povzel tudi komentarje tiskovne predstavnice južnega poveljstva ukrajinske vojske Natalije Gumenjuk, ki je potrdila »informacije o odvzemu akreditacije ekipam Sky News in CNN«.

Gumenjukova je dejala, da »obstaja podatek tudi o italijanskem mediju, ki je bil prav tako tam,« kjer po mnenju ukrajinskega generalštaba ne bi smel biti.

»Mediji v Hersonu še ne bi smeli delovati, zaradi nevarnosti. Tako je odločilo poveljstvo,« je pojasnila Gumenjukova.

Dodala je, da »prepoved velja za vse« in da je bila uradno objavljena.

Po poročanju ukrajinskega medijskega portala Detector Media so ukrajinske oblasti dvema novinarjema ukrajinskega spletnega portala Hromadske zaradi poročanja iz Hersona odvzele tudi vojaški akreditiv.

Ruska vojska se je umaknila iz severozahodnega dela Hersonske regije, vključno s prestolnico le-te. Ukrajinska vojska iz previdnosti počasi vstopa na ta območja.

Zelenski je dejal, da je eden najpomembnejših nujnih ukrepov razminiranje Hersona in okoliških območij.

Neodvisni poročevalci se po vsej tej nervozi in jezi, ki je razvnela tako ukrajinske poveljnike kot politično vodstvo v Kijevu, sprašujejo, ali je ažurno in samostojno poročanje nekaterih zahodnih novinarjev iz osvobojenega Hersona morda skazilo načrte ukrajinskih propagandistov, da za odločevalce in publiko z Zahoda uprizorijo še kakšno Bučo, torej podoben pokol civilistov, ki bi ga nato pripisali Rusiji ter na ta način hkrati uspeli mobilizirati že nekoliko omahljive zahodne podpornike.

Predvsem pa si zagotoviti dotok novih količin orožja in denarja iz Washingtona, Londona in držav Evropske unije.

Toda zdaj to ni več mogoče zahvaljujoč že posnetim video poročilom, ki so jih v eter že posredovali zahodni novinarji, ki med svojim raziskovanjem osvobojenega Hersona očitno niso odkrili nobenih domnevnih zločinov, storjenih s strani Rusov.

Zdaj pa je za kaj takega nekoliko prepozno; bilo bi namreč preveč očitno.

Predstavniki nevladnih organizacij opozarjajo še, da si ukrajinske oblasti v resnici ne želijo prič.

Novinarji, vojni reporterji, fotografi in snemalci, ki so brez dovoljenja ukrajinskih sil hitro vstopili v Herson po odhodu ruskih vojakov (zgoraj je posnetek vojnega dopisnika britanske televizije Sky News, ki je bil med prvimi poročevalci, ki so vstopili v mesto), bi namreč lahko mimogrede posneli zločine storjene s strani Ukrajincev nad prebivalci, civilisti, medtem ko čistijo teren.

Toda ne od ruskih min, saj kot pravijo poročila, že objavljena v britanskem tisku in na svetovnem spletu, ukrajinske sile po mestu lovijo in pobijajo tiste, za katere domnevajo, da so izdajalci, ker naj bi bili zvesti Rusiji.

Daily Mail je poročal o brutalnem maščevanju nad kolaboranti, ki so izdali svoje sosede.

Ukrajinci te ljudi, po trditvah britanskega časnika, lovijo in ustrelijo kot prašiče (naslovnica Dail Maila v tvitu, zgoraj).

»Kdo lahko preveri ukrajinske propagandne navedbe, PREDEN Ukrajinci ulovijo in usmrtijo kolaborante, ki jih nato lahko predstavijo kot žrtve Rusov?« se sprašuje Elena Evdokimova.

Vse to je najbrž tudi razlog, zakaj ruski uradniki ameriškim, britanskim in poročevalcem medijev iz drugih zahodnih držav, ki podpirajo Ukrajino, očitajo povsem enostransko poročanje o konfliktu.

Zahodni mediji, tudi slovenski, niso predvajali, na primer, posnetek iz tvita spodaj:

Jasno je razvidno, kako ljudje - v Hersonu jih je ostalo malo, saj je velika večina predvsem Rusov odšla na levi breg Dnepra v toku evakuacije - pozdravljajo prihod ukrajinskih vojakov z nacističnimi pozdravi.

Prav tako je očitno, da novinarje in ukrajinsko vojsko pozdravlja le peščica domnevnih domačinov - v mestu, ki je imelo leta 2021 prebivalcev kot ena Ljubljana, okoli 280.000 ljudi. In kje so ostali?

Velika večina jih je - v Rusiji. In to kaže, da so slike osvoboditeve Hersona lažne.

Ukrajinska vojska po umiku ruske zavzema le ozemlja, na njem pa ni ljudi, ki dejansko ne marajo režim v Kijevu, ki jih je že od leta 2014 odkrito diskriminiral.

Takšne slike - kot je podoba mladeniča ovitega v ukrajinsko zastavo in z v nacističen pozdrav iztegnjeno roko - pa bi lahko nehote pokvarile prirejeno in lažno poročanje o dogajanju v Ukrajini, ki ga širijo zahodni mediji.

Septembra je zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da je vsaka »neprijetna resnica, ki uničuje podobo Ukrajine kot žrtve tako imenovane agresije, v zahodnih poročilih zamolčana, včasih pa povsem odkrito prikrita«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek