REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemška zver, stisnjena v kot: Kako je kapituliral feldmaršal Paulus

Nemška zver, stisnjena v kot: Kako je kapituliral feldmaršal PaulusFeldmaršal Friedrich Paulus v štabu rdeče armade, 1. marca 1943

31. januarja 1943 je v Stalingradu kapituliral poveljnik 6. nemške armade, general-feldmaršal Friedrich Paulus, eden od glavnih snovalcev operacije Barbarossa – nemške invazije na Sovjetsko zvezo. Kapitulacija Paulusa ni bila samo težak udarec za feldmaršala, ampak za celotno nemško vojsko. Poglejmo, kako so se odvijali dogodki tistega usodnega dne.

Zgodaj zjutraj 31. januarja so vojaki sovjetske 38. motorizirane strelske brigade na čelu z nadporočnikom Fjodorom Iljčenkom odprli ogenj po zgradbi trgovine, kjer so bila nemška mitraljezna gnezda. Ko je Nemcem zmanjkalo streliva, je Iljčenko skozi okno opazil častnika, ki maha z belo zastavico.

Nadporočnik takrat še ni mogel vedeti, da se pred njegovimi očmi odvija obrat v tej najstrašnejši vojni v zgodovini človeštva.

Zakaj je Hitler v luči kapitulacije Paulusa povišal v feldmaršala?

Položaj nemške 6. armade je bil sredi januarja že zelo kritičen. Mraz je bil močan, temperature so padle do -30 stopinj Celzija, lačni nemški vojaki in častniki pa so zaradi pomanjkanja hrane morali jesti konje, pse, mačke in ptice. Primanjkovalo je streliva, goriva in zdravil. Najmočnejša nemška armada je slabela iz dneva v dan, dokler ni 28. januarja 1943 razpadla na tri dele, medtem ko je sovjetska vojska pritiskala vse močneje.

Paulusov štab je bil v eni od zgradb v mračni kleti neke trgovine v centru mesta. General je bil obupan. Poročila s fronte so izostajala, novice, ki so vendarle prišle do štaba, pa so bile v glavnem slabe. Njegove izgube so bile vse večje, zato je Paulus Hitlerju večkrat poslal prošnjo, da se zavoljo reševanja življenj vojakov preda. Führer je vsako prošnjo zavrnil.

30. januarja je Hitler Paulusu poslal sporočilo, da ga povišuje v čin feldmaršala z dodatno opazko, da "niti en nemški feldmaršal še nikoli ni bil zajet." Obupani Paulus je dojel, da je to v bistvu zahteva po samomoru. Naslednji dan je ukazal vzpostavitev veze s sovjetskimi silami o predaji.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na: RUSSIA BEYOND

Komentarji