REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napoved? »Sabotaža ruskega plinovoda bi lahko povzročila tretjo svetovno vojno!«

Napoved? »Sabotaža ruskega plinovoda bi lahko povzročila tretjo svetovno vojno!«Donald Trump. Vir: Twitter, zajem zaslona

Verjetna sabotaža ruskih plinovodov Severni tok 1 in Severni tok 2 v Baltskem morju bi lahko povzročila tretjo svetovno vojno, je posvaril nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

Njegova mnenja sicer na Facebooku in Twitterju še vedno cenzurirajo, osrednji mediji (tudi slovenski) pa ga prav tako bolj ali manj ignorirajo.

Trump je v sredo na svoji platformi Truth Social sicer objavil posnetek iz februarja, v katerem je njegov naslednik v Beli hiši Joe Biden povedal novinarjem, da »če Rusija napade [Ukrajino], Severnega toka 2 ne bo več. Končali ga bomo!«

Na vprašanje, kako točno namerava Washington to doseči, glede na to, da je plinovod pod nadzorom Nemčije, je Biden odgovoril: »Obljubim vam, da nam bo uspelo.«

»Vau, kakšna izjava. Tretja svetovna vojna?« je v kratkem komentarju pod videoposnetkom zapisal Trump.

Mesta eksplozij
Mesta eksplozij. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Objava je očitno zbadala Bidna in namigovala, da bi lahko bile ZDA povezane z uhajanjem, ki so ga odkrili v začetku tega tedna na cevovodih Severni tok, ki povezujejo Rusijo z Evropo – plinovod Severni tok št. 2 posebej z Nemčijo – pod Baltskim morjem.

Daily Mail se je za pojasnila obrnil na Trumpovega tiskovnega predstavnika Taylorja Budowicha, ki pa je odgovoril le, da izjave nekdanjega ameriškega predsednika »govorijo same zase.«

Trump je več objav posvetil temu, kar je imenoval »sabotaža« plinovodov Severni tok.

V enem od sporočil je ameriškemu vodstvu svetoval, naj bo »hladno, mirno in trezno« glede celotne situacije.

Uhajanje plina iz plinovodov je bilo »velik dogodek, ki ne bi smel povzročiti velike rešitve, vsaj ne še sedaj,« je zapisal.

76-letnik je incidente povezal s konfliktom v Ukrajini in zatrdil, da do vojaškega spopada med Moskvo in Kijevom »zagotovo ne bi prišlo, če bi bil jaz predsednik.«

Washington bi moral delovati v smeri dogovorjenega miru med Rusijo in Ukrajino, je vztrajal Trump.

»Obe strani to potrebujeta in želita. Ves svet je na kocki. Bom vodja skupine???« je predlagal.

Trump in Zelenski
Volodimir Zelenski in Donald Trump. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Trump, ki je uvedel sankcije za projekt Severni tok 2, medtem ko je bil na položaju v Ovalni pisarni, je sledilce v drugi objavi spomnil, da je bil on tisti, ki je na plinovode »kot predsednik opozoril svet, ko sem razlagal, kako hromeče je lahko zanašanje nanj za Nemčijo in druge dele Evrope.«

»Takrat so se vsi smejali, a se ne smejijo več!« je poudaril.

Danska je v ponedeljek odkrila puščanje iz cevovodov, potem ko je operater poročal o izgubi tlaka v obeh linijah Severnega toka 1 in 2.

Danske in švedske oblasti so kasneje sporočile, da je prišlo do serije podvodnih eksplozij v bližini otoka Bornholm.

Zaradi tega so Rusija, ZDA, Evropska unija in Švedska domnevale, da je uhajanje plina morda posledica namernega dejanja.

Cevovodi, ki potekajo po dnu Baltskega morja, so bili v središču energetskega spora med Moskvo in Brusljem od izbruha konflikta v Ukrajini konec februarja.

Švedska obalna straža je nato zaznala novo, že drugo uhajanje plina na plinovodu Severni tok.

Hvala ZDA! Tvit nekdanjega poljskega zunanjega ministra, povezanega z ZDA
»Hvala ZDA!« Tvit nekdanjega poljskega zunanjega ministra, povezanega z ZDA. Dejal je še, da je bila to »tako mala stvar, naredila pa je toliko veselja!« Pozneje je ta tvit - izbrisal. Vir: Zajem zaslona, Twitter

To je skupaj že četrti primer. Dva primera sta zaenkrat zaznana na območju švedske ekonomske cone, dva pa na območju Danske.

Vir iz britanskega obrambnega ministrstva je za britanski medij dejal, da gre najverjetneje za novo namerno poškodovanje plinovoda s pomočjo min.

Ruski viri medtem opozarjajo, da so imele v tem področju, ki ga v celoti nadzirujejo ZDA in njene zaveznice manevre BALTOPS 2022 s podvodnimi droni prav članice zveze NATO.

Ruski viri medtem opozarjajo, da so imele prav v tem področju, ki ga v celoti nadzirujejo ZDA in njene zaveznice manevre BALTOPS 2022 s podvodnimi droni prav članice zveze NATO, področje pa so preletavali ameriški helikopterji.

Blizu so bila tudi ameriška plovila.

Od uničenja plinovodov pa imajo največ koristi prav ZDA.

Da bi od ZDA lahko dobivale veliko dražji utekočinjeni plin bodo evropske države sedaj morale veliko več denarja in orožja poslati v Ukrajino, kar je bil ves čas cilj Washingtona, ki lahko energetsko prizadeto Evropsko unijo sedaj še bolj izsiljuje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek