REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Medvedjev o padcu ameriškega drona: »Američani so popolnoma znoreli!«

Medvedjev o padcu ameriškega drona: »Američani so popolnoma znoreli!«»Vojaški stiki (med Moskvo in Washingtonom) so nujni, še posebej v ozadju izjav ameriških barab, kot je senator Lindsey Graham, ki je dejal, da je nujno treba sestreliti ruska letala,« je opozoril nekdanji ruski predsednik. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Namestnik predsednika Varnostnega sveta Ruske federacije Dmitrij Medvedjev je izjavil, da so ZDA glede situacije s padcem ameriškega brezpilotnika v Črno morje pokazale popolno predrznost.

»Preprosto povedano, Američani so popolnoma znoreli. In z njimi ne smeš biti vljuden. Čeprav so vojaški stiki (med Moskvo in Washingtonom) nujni. Sploh glede izjav ameriških barab, kot je senator Lindsey Graham, ki je rekel, da je nujno potrebno sestreliti ruska letala. Mimogrede, takim ljudem se včasih zgodijo letalske nesreče,« je zapisal Dmitrij Medvedjev na Telegramu.

Poudaril je, da mednarodne konvencije na to temo ni, domača zakonodaja pa je šele v nastajanju.

Medvedjev je spomnil, da Letalski kodeks operira z izrazoma »prepovedana cona« in »območje z omejitvami«, ki ju določi vlada, in da morajo v skladu s tem pravilnikom ustrezno leteti tudi brezpilotna letala.

»Še posebej v obdobju konfliktov, kar poznajo vsi uporabniki zračnega prostora. Poleg tega je včasih težko določiti trenutek, ko letalo ali dron vstopi v teritorialno morje. A tukaj gre za del našega ozemlja, ki je pod našo suverenostjo,« je pojasnil.

Spomnimo, kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so sredstva za nadzor ruskih vesoljskih sil v torek zjutraj posnela let ameriškega brezpilotnega letalnika MQ-9 »riper« nad območjem Krimskega polotoka.

Kot poudarjajo, je ameriški dron letel z izklopljenim transponderjem in kršil mejo regije, zaradi česar so dvignili ruske lovce.

»Zaradi ostrega manevriranja je ameriški dron izgubil nadzor in višino ter trčil v vodno gladino,« je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Glede samega padca drona so si strokovnjaki v laseh - nekateri trdijo, da je dron padel zato, ker ga je zalila velika količina goriva iz ruskega letala in mu poškodovala propelerje, drugi menijo, da je rusko letalo morda s kakšno napravo pretrgalo povezavo med operaterji brezpilotnika in dronom, nekateri pa vztrajajo, da je prišlo do trka letal, čeprav kamere tega niso zabeležile...

Nesporno pa je, da je dron padel in da so na mestu padca že ruske ladje, ki bodo zagotovo sposobne dvigniti ameriškega brezpilotnika.

Ta bi lahko Rusiji razkril tudi številne vojaške skrivnosti, kajti podatkov na dronu se v kratkem obdobju padanja zagotovo ni dalo obrisati tako, kot to trdijo v Washingtonu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek