REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Maske morajo prekrivati usta in nos! Leto dni je mimo, še psa bi prej naučil na čistočo kot vas!«

»Maske morajo prekrivati usta in nos! Leto dni je mimo, še psa bi prej naučil na čistočo kot vas!«Evan in opozorilo o nošenju mask, ki je naposled 'vžgalo'. Vir: Twitter
»'Pozabil sem' – Nabavi si!« piše na prvem. »'Ne boste me slišali' – Govori glasneje!« piše na drugem in »'Ne morem dihati' – Odrasti že!« na tretjem.

Lastnik premične stojnice Swine and Steel (»Svinja in jeklo«) v ameriškem Seattlu je postal prava zvezda na družbenih omrežjih zaradi neposrednega napisa glede nošenja mask na svojem tovornjaku s hrano.

»Maske morajo prekrivati usta in nos! Leto dni je mimo, še psa bi prej naučil na čistočo kot vas!,« piše z velikimi črkami.

Spodaj pa je mož, ki se je predstavil samo kot Evan zapisal še tri najbolj pogoste izgovore svojih strank, ki mask ne nosijo pravilno in svoje odgovore na te najpogostejše izgovore.

»'Pozabil sem'Nabavi si!« piše na prvem. »'Ne boste me slišali' Govori glasneje!« piše na drugem in »'Ne morem dihati'Odrasti že!« na tretjem.

Pred tem je imel na tovornjaku manjši napis, ki je opozarjal stranke, da brez mask ne bo prijaznega osebja in ne postrežbe.

Vendar ta ni »vžgal« tako, kot sedanji.

V daljšem pojasnilu je tudi zapisal, da sta s soprogo lastnika manjšega podjetja v prvem letu poslovanja, da imata veliko stroškov, da morata kljub temu, da strank ni, plačevati zavarovanje za avto, kredit, najeti tovornjak in opremo in da sta oba sama v vlogi kuharja, natakarja, čistilca in mehanika ter da si ne moreta privoščiti, da kdorkoli zboli.

Vmes so v stojnici Swine & Steel v opozorilo vsem, ki se do drugih obnašajo svinjsko, torej neodgovorno, natisnili tudi majice s karikaturo in opozorilinim geslom, da je maske nujno potrebno nositi čez nos in usta.

Dejstvo je, da celo več kot leto dni po izbruhu epidemije še vedno gledamo ljudi, ki v zaprtih prostorih maske nosijo nepravilno, praviloma tako, da jim nosovi štrlijo preko njih.

»Ljudje niso bili pozorni na majhne črke. In to po enem letu in 400.000 mrtvih Američanih, pa še umirajo … Skrbi me za soprogo, ki ima slab, kompromitiran imunski sistem. Skrbeti moram za eno zaposleno in njenega soproga in za vsakega kupca, ki pride za nekom, ki je tako sebičen, da misli, da so samo njegove potrebe tiste, ki so pomembne in tega enostavno ne morem več prenašati. In zato sem naredil večji napis in dal jasno vedeti, kako se ob tem počutim,« je dejal novinarjem portala TODAY Food.

Njegov napis je kmalu postal viralen, s preko 250.000 všečki in 50.000 delitvami.

Bil je šokiran, ko je videl takšen odziv.

S soprogo sta namreč edina posadka tovornjaka s hrano, ki je imel še pred tednom dni le 30 sledilcev na Twitterju.

Napis o nošenju mask, ki je vzbudil pozornost Vir:Twitter
Napis o nošenju mask, ki je vzbudil pozornost. »'Pozabil sem'Nabavi si!« piše na prvem. »'Ne boste me slišali' Govori glasneje!« piše na drugem in »'Ne morem dihati'Odrasti že!« na tretjem. Vir: Twitter
Nobeno cepivo na svetu nas ne bo rešilo, če se preprostih napotkov o pravilnem nošenju mask ne bomo držali vsi.

Kljub temu je zaradi svoje neposrednosti dobil tudi nekaj groženj preko telefona in elektronske pošte. In to od ljudi, ki verjetno nikoli ne bodo sploh srečali njegove restavracije na kolesih. Čeprav se jih sporočilo stojnice Swine & Steel sploh ne dotika, so bili zaradi njega - jezni.

Toda – neupravičeno.

Dejstvo je, da celo več kot leto dni po izbruhu epidemije še vedno gledamo ljudi, ki v zaprtih prostorih maske nosijo nepravilno, praviloma tako, da jim nosovi štrlijo preko njih.

S tem pa ogrožajo tako sebe in druge.

In nobeno cepivo na svetu nas ne bo rešilo, če se preprostih napotkov o pravilnem nošenju mask ne bomo držali vsi.

In to ne velja samo v ZDA.

Tudi v Sloveniji so ti prizori še vedno vsakdanji.

Res je: Tisti, ki so imeli pasje mladičke vedo, da se jih da hišne higiene naučiti zelo hitro, vsekakor pa hitreje od leta dni, v katerem številni ljudje še vedno ne obvladajo tega zelo preprostega trika, ki se mu reče »pravilno nošenje mask.«

Delite članek