REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Madžarska: Voditelji EU so nam grozili s političnim posilstvom, grozili so, da bodo »sesuli naše gospodarstvo!«

Madžarska: Voditelji EU so nam grozili s političnim posilstvom, grozili so, da bodo »sesuli naše gospodarstvo!«Von der Leynova in Orbán. Vir: Twitter

Evropska unija bi morala biti družina enakopravnih držav.

Tako nekako so nam vsaj pripovedovali slovenski politiki, ko je Slovenija odhajala iz »nedemokratične« Jugoslavije v »demokratično« EU.

Toda ta demokracija in enakopravnost sta včasih podobna – posilstvu.

Tako nekako menijo namreč vodilni politiki na Madžarskem, ki so spoznali temnejšo plat evropske demokracije in »enakopravnosti.«

Bruselj je šel v svoji »izsiljevalski« kampanji proti Budimpešti dlje, kot se je prej poročalo, je dejal visoki vladni sodelavec, ki je odnos Bruslja do Budimpešte označil za de facto politično posilstvo.

Zgodba pa ni nedolžna, kajti to, kar se je zgodilo Madžarski, se lahko že kmalu zgodi tudi kakšni drugi članici – morda celo Sloveniji.

Več voditeljev držav članic EU je namreč madžarskemu premierju Viktorju Orbanu neposredno povedalo, »da bodo sesuli madžarsko gospodarstvo«, če blokira 50 milijard evrov težak paket gospodarske pomoči za Ukrajino, je razkril njegov svetovalec Balazs Orban, ki sicer ni sorodstveno povezan z predsednikom madžarske vlade.

Voditelji EU so v začetku tega meseca podpisali ogromen štiriletni paket pomoči, potem ko je madžarski voditelj umaknil svoj veto v zameno za nekaj manjših koncesij drugih 26 držav članic bloka.

Te koncesije so vključevale letno razpravo o njegovem izvajanju in obljubo, da bodo po dveh letih pregledali njegov vpliv na proračun EU.

Pred odobritvijo svežnja je Financial Times poročal, da je Evropski svet pripravil načrt za zmanjšanje financiranja Budimpešte in omejevanje madžarskega gospodarstva, če bo Budimpešta vztrajala pri vetu na pomoč Ukrajini.

Balazs Orban je za avstrijski časnik Exxpress povedal, da je več voditeljev EU poklicalo Viktorja Orbana in mu »odkrito povedalo točno to grožnjo.«

»Vodilni politiki so poklicali mojega premierja in mu to odkrito razložili,« je za časnik povedal Orban. »Ta pristop smo zavrnili. To je v nasprotju z osnovno idejo EU. To je de facto politično posilstvo,« je dejal.

Viktor Orban je v pogovoru za francosko revijo Le Point po objavi članka v Financial Timesu obtožil Evropski svet, da ga poskuša »izsiljevati.«

Vztrajal je, da je bil načrt sveta resničen, vendar ni povedal, ali mu je grozil kateri od voditeljev držav EU.

Po poročanju Financial Timesa je EU načrtovala umik sredstev iz Madžarske, s čimer bi ovirala njeno zmožnost subvencioniranja neposrednih tujih naložb in sčasoma strmoglavila vrednost madžarskega forinta.

Evropski svet ni želel potrditi ali zanikati obstoja načrta in za časnik povedal, da ne komentira uhajanja informacij.

Ta pristop smo zavrnili. To je v nasprotju z osnovno idejo EU. To je de facto politično posilstvo.

»Jasno smo povedali, da nas ni strah,« je Orban povedal za Exxpress. »Menimo, da je madžarsko gospodarstvo dovolj močno.«

Koncesije, ki jih je dobila Madžarska, so pomembne, je dejal, saj bo Budimpešta zdaj »dobila informacije o tem, kaj se dogaja z denarjem, in o tem bomo lahko govorili vsako leto.«

Viktor Orban in njegovi uradniki so večkrat trdili, da Ukrajina ne more upati, da bo premagala Rusijo na bojišču, in da protiruske sankcije EU bolj prizadenejo blok kot Moskvo.

Balazs Orban je v govoru v začetku tega tedna obtožil evropske voditelje, da z financiranjem Kijeva služijo interesom Washingtona in ne svojim lastnim, in izjavil, da je bila »Evropa v bistvu pahnjena na kolena zaradi odnosa ZDA.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek