REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lament belgijskega generala: Naša vojska bo že po nekaj urah bojevanja lahko metala le kamenje

Lament belgijskega generala: Naša vojska bo že po nekaj urah bojevanja lahko metala le kamenjeOgromno pomanjkanje streliva pomeni, da so vojaške zmogljivosti Belgije na ravni kamene dobe. Vir: Posnetek zaslona, X

Belgijski vojski tako primanjkuje streliva in virov, da bodo vojaki »morali metati kamenje« (na sovražnika) kmalu po začetku kakršnega koli spopada, opozarja nekdanji general Marc Thys, poroča bruseljski Politico.

Thys, ki se je pred kratkim umaknil iz belgijske vojske s činom generalpodpolkovnika, je za javno radiotelevizijo VRT povedal, da bi zagotavljanje rezerv streliva za odbijanje kakršnega koli napada, ki bi trajal do dva meseca, zahtevalo »pet do sedem milijard evrov«, kar je veliko več, kot vlada trenutno zagotavlja.

»Če tukaj izbruhne vojna, bomo morali že po nekaj urah metati kamenje zaradi pomanjkanja streliva,« je dejal Thys.

Od začetka posebne vojaške operacije je Ukrajino z orožjem in strelivom oskrboval Zahod na račun lastnih zalog.

Čeprav je napad na Belgijo še vedno malo verjeten, pomanjkanje sredstev in streliva odpira vprašanje vzdržnosti nadaljnjih dobav zahodne vojaške pomoči Ukrajini, poudarja »Politico«.

Novembra, kmalu po Thysovi upokojitvi, je belgijska vlada podpisala pogodbo z lokalnim proizvajalcem orožja FN Herstal za obdobje dveh desetletjih, vendar bo za začetek dobav potrebno še nekaj časa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek