REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kršitev protokola: po treh epizodah tresavice Angela Merkel dansko predsednico vlade pričakala kar na stolu

Kršitev protokola: po treh epizodah tresavice Angela Merkel dansko predsednico vlade pričakala kar na stoluMerklova in predsednica danske vlade

Nemška kanclerka Angela Merkel ima očitno bolj resne probleme z zdravjem, kot je bila to pripravljena javno priznati.

Potem, ko je imela kar trikrat »tresavico« se je četrti nenavadni dogodek pripetil ob obisku danskega predsednika vlade, kjer ga je ob sprejemu z vojaškimi častmi pričakala – sede na stolu.

To je seveda v nasprotju s protokolom. Kanclerka Nemčije bi morala imeti zelo močan razlog, da naredi kaj takšnega.

Se je pa to zgodilo samo dan zatem, ko se je tresla že tretjič, ob sprejemu finskega predsednika vlade, poroča Swissinfo.ch.

Danska predsednica vlade Mette Frederiksen se je ob tem usedla zraven Angele Merkel, tako da sta celo obe sede pozdravili častno stražo. Merklova se je pri tem smehljala in se ni tresla.

Angela merkel sedi, obisk danske predsednice vlade Vir:Swissinfo.ch

Po nedavni tresavici, ki jo je prizadela po srečanju s predsednikom finske vlade Antti Rinnejem je dejala, da je vse v najboljšem redu in da bo njena tresavica nekega dne izginila, tako kot se je pojavila.

Naredili so ji test krvi, da ugotovijo, ali ji manjka mineralov, vendar naj bi bili izvidi krvi povsem normalni.

Kanclerka je sicer stara 64 let in je na mestu predsednice vlade že od leta 2005. Nima nekih znanih zdravstvenih problemov, zato ni dobrih pojasnil, zakaj se občasno trese. Zdravniki so pojasnili, da je za to lahko več vzrokov.

Vendar je novembra leta 2016, ko je napovedala, da bo kandidirala za četrti kanclerski mandat dejala, da bo to storila, »če ji bo zdravje dopuščalo.«

Prva tresavica je bila pri njej opazna 18. junija, ob srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Po prvem primeru so ji menda naredili krvi test, da ugotovijo, ali ji manjka mineralov, vendar naj bi bili izvidi krvi povsem normalni, je poročal nemški Bild.

Tresavico so pripisali so jo dehidraciji, saj je bilo tedaj v nemški prestolnici zelo vroče.

 

Le devet dni zatem se je pred javnostjo znova tresla, ko je nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier na berlinskem gradu Bellevue imenoval novo pravosodno ministrico Christine Lambrecht.

Merklova je takrat utrpela tresavico le nekaj ur pred odhodom na vrh G20 na Japonsko. Zatem sta sledili epizodi s finskim predsednikom vlade in sedaj z dansko predsednico vlade.

Merklova bo 17. julija sicer praznovala 65. rojstni dan.

Političarka, ki so jo pogosto označevali za najvplivnejšo voditeljico v EU je bila doslej znana po dobrem zdravju. Je pa napovedala, da namerava ob koncu mandata leta 2021 oditi iz politike.

Delite članek