REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Angela Merkel ni več voditeljica CDU

Angela Merkel ni več voditeljica CDUAngela Merkel in Annegret Kramp - Karrenbauer Vir:Pixell

Kandidatka Angele Merkel je, kot poroča Guardian, v drugem krogu glasovanja za vodstvo stranke CDU prejela 517 glasov podpore od 999 glasov, njen nasprotnik, po pisanju BBC-ja milijonar in odvetnik, Friedrich Merz pa 482. Ta je sicer že v prvem krogu zaostajal za svojo tekmico, ki je prejela 450 glasov, on pa 392. Tretji kandidat v prvem krogu je bil minister za zdravje Jens Spahn, ki je dobil 157 glasov.

Angela Merkel, ki sicer ni neposredno podprla nobenega kandidata, posredno pa je pohvalila uspeh A. Kramp-Karrenbauer, ko je stranka lani na deželnih volitvah v Posarju osvojila 40 odstotkov glasov pod tedanjo ministrsko predsednico Kramp-Karrenbauerjevo, bo položaj kanclerke vodila še naprej. Ni pa izključeno, da bo nova kanclerka postala tudi Annegret Kramp-Karrenbauer.

V dar je dobila taktirko japonskega dirigenta Kenta Nagana

Dolgoletna zaveznica nemške kanclerke Angele Merkel, ki jo številni zaradi težko izgovorljivega imena in priimka kličejo kar A. K. K., je bila od leta 2011 do 2018 prva ministrska predsednica Posarja, februarja letos pa je na predlog kanclerke prevzela slabše plačan položaj generalne sekretarke CDU-ja, položaj, ki ga je pred vodenjem CDU-ja vodila tudi Merklova sama.

Kanclerka je spomnila, da je stranka v 70 letih sodobne Nemčije kar 50 let postavljala predsednika vlade, kar po njenem mnenju ni razlog za ponos, ampak morajo biti v stranki ponižni. To jim je po njenih besedah uspelo, saj so oblikovali politiko na krščanskih vrednotah in hkrati razumeli, kaj se dogaja okoli njih ter bili pripravljeni sprejemati dobre kompromise. "Razumeli smo, da konservativno ne pomeni konzerviranja, ampak da ohranimo to, kar nas krepi, in spremenimo to, kar nas ovira," je dejala Angela Merkel.

Ob koncu govora je kanclerka požela bučen aplavz s stoječimi ovacijami, ki je trajal skoraj deset minut. Stranka se ji je poklonila s posebnim videoposnetkom in okvirjeno taktirko japonskega dirigenta Kenta Nagana, s katero je dirigiral Deveto simfonijo skladatelja Ludwiga van Beethovna pred letom dni v Hamburgu ob robu vrha skupine G-20.

Kanclerka je znana po svoji ljubezni do opere in klasične glasbe, kot utemeljitev darila pa je ministrski predsednik Hessna Volker Bouffier pojasnil, da je vodenje CDU-ja podobno dirigiranju.

Dozdajšnja generalna sekretarka CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer je postala osma vodja stranke v njeni 70-letni zgodovini in druga ženska na čelu krščanskih demokratov.

Komentarji