REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemce Angela Merkel več ne prepriča

Nemce Angela Merkel več ne prepričaAngela Merkel

Približno dve tretjini Nemcev meni, da so najboljši časi za kanclerko Angelo Merkel minili, kaže v četrtek objavljena anketa časnika Die Welt in javne radiotelevizije ARD. 67 odstotkov Nemcev ocenjuje, da Merklova ni več takšna voditeljica, kakršna je bila nekoč.

To sicer ne pomeni, da so Nemci povsem izgubili vero v dolgoletno voditeljico. Okoli 65 odstotkov vprašanih namreč meni, da je Merklova še vedno dobra kanclerka, povzema Deutsche Welle.

Večji problem je po mnenju anketirancev odsotnost drugih vidnih osebnosti v njeni krščanskodemokratski uniji (CDU), saj Merklova po 12 letih na oblasti nima očitnega naslednika v stranki. Glede na anketo tri četrtine Nemcev meni, da je čas za novo ime na čelu CDU.

Anketa tudi izpostavlja vse večje razočaranje Nemcev, ker strankam več kot 100 dni po septembrskih parlamentarnih volitvah še vedno ni uspelo sestaviti vlade. Po propadu koalicijskih pogajanj z liberalci in zelenimi se konservativna unija CDU/CSU zdaj znova pogaja o veliki koaliciji s socialdemokrati (SPD).

Okoli 45 odstotkov vprašanih bi podprlo še eno veliko koalicijo med konservativci in socialdemokrati, medtem ko se jih kar 52 odstotkov ni moglo izreči o tem, kar po poročanju Deutsche Welle veliko pove o stanju nemške politike.