REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koronavirus je »smešen«, zaradi njega je zdaj »za ženske pravi trenutek za šoping v Italiji«, sporoča srbski zdravnik

Koronavirus je »smešen«, zaradi njega je zdaj »za ženske pravi trenutek za šoping v Italiji«, sporoča srbski zdravnikPredsednika Srbije ni strah koronavirusa

V Srbiji zaščitnih mask za zaščito pred koronavirusom že dolgo ni, toda vodilni v državi se nad tem ne vznemirjajo.

Predsednik miri prebivalstvo, kajti koronavirus bi opoziciji morda lahko pomagal pri – uspešnejšem bojkotu bližajočih se volitev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zato prisega na »kozarček žganega, milo in vodo«, medtem ko se najpomembnejši zdravstveni strokovnjaki v njegovi prisotnosti norčujejo iz »smešnega virusa.«

»V Srbiji ni obolelih s koronavirusom, imamo razloge za previdnost, ne pa za velik strah, sprejeti so vsi ukrepi. In redno perite roke,« je sporočil prebivalstvu Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, ki se je sestal s predstavniki vseh zdravstveni in drugih institucij, ki so zadolžene za boj s koronavirusom.

Če koronavirus preživi poletje, potem bomo še naprej živeli s koronavirusom kot z gripo, imeli bomo še eno bolezen, podobno gripi in to je vse.  

»Informacija številka ena: ni obolelih s koronavirusom v Srbiji. Smo pa izpostavljeni kampanji laži in neresnic o tem, kako so v Infektivni kliniki umrla dva, kako ljudje hodijo v skafandrih,« je dejal predsednik Srbije.

Sanitetske službe so sicer že na mejah Srbije in letališčih. Nadzor je okrepljen proti Bolgariji in Severni Makedoniji.

Predsednik Srbije je prebivalstvo tudi prosil, da naj »ne kupujejo moko in konzerve na zalogo.«

Dejal je tudi, da nekatere države v strahu od psihoze niso informirale redno svojih državljanov, da pa so se v Srbiji odločili za »odprt pristop.« Zato bo srbsko ministrstvo za zdravje vsak dan ob 8. uri zjutraj in ob 18. uri zvečer obveščalo državljane o vseh spremembah v zvezi s koronavirusom.

Prizori iz severne Italije ob izbruhu Covid-19 koronavirusa
V severni Italiji so razglasili obsežno karanteno. V Srbiji na kaj podobnega niti ne pomišljajo ...

Strokovnjaki so opozorili tudi na dejstvo, da so v Srbiji uspeli prebroditi pandemijo gripe, kjer je smrtnost bila 2,3 odstotka, medtem ko ima korona virus smrtnost le okoli 2 odstotka.

»Če bi to projicirali na Kitajsko bi bilo v bolnišnicah milijon in dvestotisoč ljudi je dejal epidemolog Predrag Kon.

Po podatkih v Srbiji, se »epidemija na Kitajskem iz tedna v teden ugaša«, pojavljajo pa se nova mesta epidemije.

Pulmolog Branimir Nesterović
Pulmolog Branimir Nestorović

»Če koronavirus preživi poletje, potem bomo še naprej živeli s koronavirusom kot z gripo, imeli bomo še eno bolezen, podobno gripi in to je vse,« je dejal Kon.

Pulmolog Branimir Nestorović pa je kritiziral nekatere primere paničnega ravnanja v Srbiji.

Volitve bodo v Srbiji čez dva meseca, opozicija pa jih namerava bojkotirati. In oblast verjetno ne želi, da bi koronavirus še dodatno pomagal – opoziciji.

»Ne morem verjeti, da smo mi ljudje, ki smo preživeli sankcije in se zdaj tako obnašamo. Na sestanku sem bil proti maskam in testiranju. Če ne bi bilo testiranja, sploh ne bi vedeli, da je epidemija. Imeli smo zelo težke pneumonije, to ni bilo zanimivo, zanimiva pa je ta korona,« je poudaril Branimir Nestorović.

»Virus je vse slabši in slabši. Ženske so bolj zaščitene, estrogen jih ščiti. Presenetila me je panika, ker je bil virus smešen, blažji od SARS-a in MERS-a. Jaz zagotovo ne bom nosil maske, roke pa si bom pral kot doslej,« je sklenil.

Še odločnejši je bil na tiskovni konferenci, ob navzočnosti predsednika države.

Ženskam je sporočil, da »lahko mirno gredo v šoping v Italijo

»Apeliram na vse ljudi, da prenehajo verjeti nepreverjenim informacijam. Epidemija v Kitajski je pri koncu, začela se je 7. decembra in res ni razloga za kakršno koli zaskrbljenost … In še to, da povem glede žensk … Estrogeni definitivno ščitijo ženske, imajo blage oblike bolezni in ne umirajo od tega virusa. Torej, ženske, mirno v šoping v Italijo, slišim, da bodo sedaj tam veliki popusti, zato ker noben živ ne bo šel tja. Samo pripravite na to soproge, mentalno. Šalim se, ampak res sem bil presenečen, da je nastala takšna panika, da se zapirajo meje … to je res nesmiselno … Kot boga vas prosim, živite svoje življenje. Vsi bomo pričakali mesec april, v aprilu mesecu pa nas bodo znova obsijali ultravijolični žarki Sonca, vi boste imeli v organizmu veliko vitamina D, to bo pomagalo imunskemu sistemu, virus pa bo umrl,« je sporočil javnosti dr. Nestorović.

S tem se je strinjal tudi minister za zdravje Zlatibor Lončar.

»Po vsem kar vemo o novem koronavirusu je slabotnejši od sezonske gripe. Imeli smo 24.000 okuženih s sezonsko gripo v enem tednu, podaljšali počitnice in zmanjšali število obolelih na 12.000 je opozoril srbski minister za zdravje.

Opozicija, ki je zahtevala odstop vlade in režima Aleksandra Vučića volitev kljub posredovanju evropskih parlamentarcev ne bo priznala in jih bo bojkotirala.

Dejal je tudi, da je 98 odstotkov okuženih na Kitajskem, 2 odstotka v Evropi in da so posebej občutljivi moški, starejši od 80 let, ki imajo kronične bolezni.

Pri več kot 90 odstotkih obolelih bolezen mine brez vseh posledic. So pa na letališčih kljub temu takoj nabavili toplotne skenerje za nadzor potnikov.

Za državo, ki je v prvi svetovni vojni izgubila tretjino (predvsem moškega) prebivalstva je nevarnost koronavirusa očitno – smešna.

Za državo, ki je v prvi svetovni vojni izgubila tretjino prebivalstva je nevarnost koronavirusa očitno – smešna.

Če bodo dobra volja, žgane pijače, estrogen in milo dovolj za preprečevanje okužb, pa bo jasno šele, ko se bo koronavirus pojavil tudi v Srbiji, morda ravno v času, ko bi to lahko še posebej slabo vplivalo na volitve.

Te bodo v Srbiji čez dva meseca, opozicija pa jih namerava bojkotirati.

In oblast verjetno ne želi, da bi koronavirus še dodatno pomagal – opoziciji.

Bo pa s takšnim pristopom že kmalu verjetno težko pojasniti, zakaj so potrebne karantene za celotna mesta, če se virus pojavi, če gre za nekaj, kar je menda še slabotnejše od gripe …

Očitno je, da ima pri tako različnih pristopih do globalne epidemije samo nekdo prav, torej ali italijanska - ali pa srbska vlada.

Kdor ne verjame, lahko vse skupaj preveri v severni Italiji.

Kjer so trgovine pravkar prazne, popusti in priložnosti ugodnih nakupov pa izjemne, če je verjeti dr. Nestoroviću ...

Delite članek