REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koliko zaslužijo ruski oligarhi od evropskih nogometnih klubov?

Koliko zaslužijo ruski oligarhi od evropskih nogometnih klubov?Ruska oligarha Ališer Usmanov (levo) in Roman Abramovič (desno) na tekmi v Londonu. Eden je delničar v Arsenalu, drugi pa je lastnik nogometnega kluba Chelsea.

Ruski milijarder Ališer Usmanov prodaja svoj delež v Arsenalu, čeprav je kot solastnik od njega dobro služil. V evropskem nogometu pa velike vsote obračajo tudi drugi ruski oligarhi, med katerimi ni samo Roman Abramovič …

Ališer Usmanov in Arsenal

Ališer Usmanov

Arsenal je eden najbolj dobičkonosnih nogometnih klubov z ruskim lastništvom, ki obrača osupljive vsote denarja: v sezoni 2016/17 je nabral za 558 milijonov dolarjev prihodkov (23 milijonov dolarjev več kot leto poprej), bruto dobiček pa je znašal 57 milijonov dolarjev, kaže finančno poročilo kluba. Trenutno zaseda šesto mesto na lestvici klubov z najvišjimi zaslužki Deloitte’s Football Money League.

Odločitev, da proda svoj delež v Arsenalu, za Usmanova najbrž ni bila lahka, sploh če upoštevamo, da je še pred dvema letoma povečal svoj delež in pridobil 30,04% lastništvo. Ampak prav nič se vam Usmanov ne rabi smiliti, saj bo od prodaje svojega deleža na novo zaslužil 703 miljone dolarjev. Po poročanju Bloomberga bo Usmanov s prodajo svojega kosa pogače končal spor o vodenju kluba z drugim tajkunom, Stanom Kroenkejem, ki ima v Arsenalu večinski delež. Kroenke je vrsto let zavračal Usmanove ponudbe za nakup njegovega 67% deleža, sedaj bo Kroenke dobil skoraj 100% lastništva v Arsenalu, medtem ko se bo Rus umaknil za dobro plačilo.

Dmitrij Ribolovljev in Monaco

Nadaljevanje članka si lahko preberete TUKAJ