REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska kupila najboljšo vojaško programsko opremo - zveze NATO

Kitajska kupila najboljšo vojaško programsko opremo - zveze NATOVIR: Insajder.com

EU se pripravlja na ukrepe, ki bi političnim in vojaškim rivalom preprečili nakupe kritične vojaške infrastrukture. Kljub temu pa se je Kitajski že posrečilo pridobiti enega od najboljših vojaških programov največje zahodne vojaške zveze. 

EU se pripravlja na ukrepe, ki bi političnim in vojaškim rivalom preprečili nakupe kritične vojaške infrastrukture. Da pa je to zelo težko, kaže tudi primer prodaje enega od najboljših programov za »določanje ciljev v realnem času« Kitajski.

Dogovor z belgijskim podjetjem – izdelovalcem programske opreme – je namreč Kitajski omogočil dostop do istega programa, kot ga uporablja tudi zveza NATO. S tem pa je Kitajska dobila tudi odločilen vpogled v postopke vojaškega načrtovanja zahodne vojaške zveze, opozarja ruski Sputnik

Luciad, podjetje, ki izdeluje vojaško programsko opremo in ima sedež v Leuvenu v Belgiji, je namreč Kitajski prodal visoko zmogljivo programsko opremo za »situacijsko zavedanje«, ki ga uporablja tudi zveza NATO. O tem je poročal tudi kitajski časnik South China Morning Post. Program LuciadLightspeed je sposoben zelo hitro in natančno procesuirati podatke, vljučno podatke o hitro gibajočih se objektih. 

Omenjeni programi vojskam omogočajo razumevanje, kaj se dogaja na bojiščih, da bi te podatke nato uporabili »za zmago nad nasprotnikom.« V vojni je namreč dogajanje zelo hitro in raznoliko, situacija pa se lahko spremeni v sekundah. 

Ameriško grafično podjetje Nvidia ocenjuje, da program podjetja Luciad pomaga načrtovalcem »vizualizirati in analizirati spremembe glede sovražnikovih položajev in dostopati do informacij o tarčah v realnem času.« Pri tem drugi proizvajalci običajno uporabljajo podatke iz dronov, satelitov, radarjev, vremenskih napovedi in podobno z napakami, ki lahko gredo tudi do 500 metrov od pravih »tarč«.

LuciadLightspeed

Program LuciadLightspeed je sposoben obdelovati podatke iz resničnega sveta s hitrostjo 100 izračunov v sekundi, kar je 75-krat natančnejše od najbližjega zasledovalca.

V primerjavi s tem pa je LuciadLightspeed sposoben obdelovati podatke iz resničnega sveta, vključno s hitrimi objekti, s hitrostjo 100 izračunov v sekundi, kar je 75-krat natančnejše od najbližjega zasledovalca, natančnost pa je okoli 3 centimetre. To programsko opremo uporabljajo tudi posebne enote ameriške vojske. Kitajska ima najbolj razprostranjene sisteme zbiranja vojaških informacij na svetu in drugo največjo mrežo vojaških satelitov na svetu.

Očitno je, da gre za manjše, vendar zelo pomembno podjetje, ki pa ga evropski načrti za »obrambo kritične infrastrukture« pred kitajskimi prevzemi seveda niso vključili v svoje načrte. Prav te dni so se namreč sestali predstavniki držav Evropske unije in Evropskega parlamenta, da bi dosegli dogovor o osnutku novega evropskega zakona, ki bi zaostroval naložbe iz tretjih držav. 

Ta zakon naj bi bil usmerjen v zavarovanje nacionalne varnosti, še posebej pa proti Kitajski, ki hoče z nakupi povečati politični vpliv na evropski celini. EU bi rada predvsem omejila dostop do lastništva kritične infrastrukture, tako na področjih energetike, transporta, komunikacij, podatkovne industrije, vesolja, finančne industrije, kot tudi na področju kritičnih tehnologij, kot so polprevodniki, robotika in umetna inteligenca.

Kitajska Armada - parada, Peking 2017 Vir:Pixell

Že lani je na primer nemška vlada preprečila prodajo proizvajalca robotov Kuka AG, s čimer so zaščitili vrhunsko tehnologijo. Letos so prav tako zavrnili kitajsko ponudbo za nakup proizvajalca orodij Leifeld Metal Spinning AG

Franck Proust, ki je glavni pogajalec za Evropski parlament, je dejal: »Nadomeščamo izgubljeni čas. Vse druge svetovne sile imajo svoje sisteme pregleda investicij. Samo Evropa nima takega orodja.«

Evropska komisija je predlagala, da se v EU sprejme mehanizem, ki bo omogočal pregled neposrednih tujih naložb. 

Evropska komisija je tudi predlagala, da se v EU sprejme mehanizem, ki bo omogočal pregled neposrednih tujih naložb z uporabo nabora podatkov, izmenjave informacij in pritiska drugih.

Vsaka članica bi ohranila suverenost in zmožnost potrditve oz. zavrnitve tujih investicij, pri čemer bi Evropska komisija lahko izdala svoje mnenje o nakupu, tretjina držav pa bi lahko »dvignila rdečo zastavo« takšnemu nakupu, če bi to lahko vplivalo tudi na njihovo varnost. 

Očitno pa je, da ti ukrepi ne bodo zajeli podjetja Luciad – in da bo Kitajska vojska kmalu uporabljala najnovejše programe, ki jih uporablja tudi zveza NATO. 

Komentarji