REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kim Jong-un: Severna Koreja mora biti pripravljena na osvoboditev in »okupacijo« Južne!

Kim Jong-un: Severna Koreja mora biti pripravljena na osvoboditev in »okupacijo« Južne!

Na obrobju svetovnih kriz se kuha še ena, precej nevarna – med Severno in Južno Korejo.

Zaradi vrste razlogov je Severna Koreja izgubila interes za zbliževanje z Južno Korejo. Celo nekaj zelo dobrih poznavalcev polotoka opozarja, da v Severni Koreji res razmišljajo o potrebi po »osvoboditvi« Južne Koreje.

Dialog med obema Korejama je po koncu obdobja Donalda Trumpa in izvolitvi novega južnokorejskega predsednika povsem zastal.

Zaradi vrste razlogov je Severna Koreja izgubila interes za zbliževanje z Južno Korejo.

Južna Koreja se opira na pomoč ZDA – toda ni jasno, ali bi ZDA zaradi Južne Koreje res tvegale svojo varnost v spopadu z državo, oboroženo z jedrskimi raketami,

Pjongjang pa sedaj celo meni, da je Seul njegov »najbolj škodljiv in nespremenljiv sovražnik«, je dejal voditelj Kim Jong-un.

Pjongjang mora biti pripravljen zavzeti južnokorejsko ozemlje v primeru »izrednih razmer«, je dejal severnokorejski voditelj Kim Jong-un.

V govoru ob 76. obletnici ustanovitve severnokorejske vojske je Kim pohvalil vojsko, ker je »odločno zaščitila suverenost in dostojanstvo države« pred »imperialističnimi vojaškimi grožnjami, izsiljevanjem in tveganjem vojne«.

Ko je komentiral vse bolj napete odnose s Seulom, je severnokorejski voditelj dejal, da je njegova država »povzela zgodovino delitve in konfrontacije naših ljudi in opredelila [južno]korejske marionete kot najbolj škodljivega in nespremenljivega sovražnika« Pjongjanga.

Glede na to je Kim izjavil, da so se severnokorejski oblikovalci politike v primeru »izrednih razmer« »nacionalno odločili zasesti in pomiriti [južnokorejsko] ozemlje.«

Severna Koreja ima v zadnjem času tudi zelo dobro vojaško sodelovanje z Rusijo, računa pa lahko tudi na pomoč Kitajske.

Ta si seveda ne želi zaostrovanja na svojih južnih mejah, a gotovo je, da ne bi dovolila, da se ji ZDA preko Južne Koreje približajo vse do njenih meja, zato bi Severno Korejo v primeru konflikta skoraj zagotovo podprla – kot je to sicer že storila v preteklosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek