REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kijev zanikal zločine, NY Times potrdil pristnost posnetkov likvidacije ruskih ujetnikov po predaji v Makejevki

Kijev zanikal zločine, NY Times potrdil pristnost posnetkov likvidacije ruskih ujetnikov po predaji v MakejevkiUjeti in usmrčeni po predaji - ruski vojaki v Makejevki. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Časnik New York Times je sporočil, da je potrdil pristnost video posnetkov z mesta usmrtitve ruskih vojnih ujetnikov v Makejevki.

Spomnimo, na spletu se je v petek pojavil posnetek, ki prikazuje ukrajinske vojake, kako ubijajo Ruse, ki so se predali in so ležali na tleh.

V Rusiji so dogodek označil za demonstracijski zločin in zahtevali mednarodno preiskavo.

Video posnetek so poslali Uradu visokega komisarja OZN za človekove pravice, OVSE, Svetu Evrope, Amnesty International, Mednarodnemu komiteju Rdečega križa in drugim organizacijam.

Posnetek usmrtitve ruskih vojnih ujetnikov, ki ga je medtem ameriški časnik New York Times potrdil kot verodostojnega, ponuja redek vpogled v enega od mnogih grozljivih trenutkov vojne, je zapisala ekipa preiskovalnih novinarjev tega časnika.

Avtorji objave še ugotavljajo, da so posnetke primerjali s satelitskimi posnetki in prišli do zaključka, da so bili posneti na Makejevki.

Posnetki nakazujejo, da so bili ujeti ruski vojaki »ubiti iz neposredne bližine«, piše ameriški časopis.

Sodeč po posnetku je »videti, da je bilo najmanj 11 Rusov ... ustreljenih iz neposredne bližine, potem ko je eden od njihovih soborcev nenadoma streljal na ukrajinske vojake, ki so stali v bližini.«

Dogodki, prikazani na posnetkih, so se zgodili v vasi Makejevka v Ljudski republiki Lugansk sredi novembra, je v nedeljo poročal časnik.

Posnetki nakazujejo, da so bili ujeti ruski vojaki 'ubiti iz neposredne bližine', piše ameriški časopis.

V intervjuju za publikacijo je zdravstveni svetovalec organizacije »Zdravniki za človekove pravice« (Doctors for Human Rights), Rohini Haar, dejal, da mlake krvi zapornikov na videoposnetku kažejo, da »ni bil storjen noben napor za dvig (ujetnikov - op.ur.) ali da se jim pomaga.«

»Videti je, da je bila večina ustreljena v glavo,« je o usmrčenih ruskih vojakih, ki jih je videti na posnetkih dejal Haar.

»Tam so bile mlake krvi. To nakazuje, da so tam obležali mrtvi.«

V tistem trenutku so ruski vojaki ležali na tleh, očitno neoboroženi, z rokami bodisi iztegnjenimi bodisi za glavami.

»Takšni ujetniki se štejejo za nesposobne bojev ali neborce – pravzaprav za vojne ujetnike«, je dejal Harr.

Po oceni nekaterih strokovnjakov je zelo verjetno, da bo tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča preučil ta incident, glede na to, koliko pozornosti je pritegnil.

V enem od video posnetkov, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, je bilo prikazano, kako se ruski vojaki predajajo vojakom kijevskega režima in ležijo na tleh, preden je drugi posnetek pokazal njihova telesa, ki nepremično ležijo v mlakah krvi. (Posnetek, ki - POZOR! - vsebuje nasilje, si lahko ogledate spodaj)

Videti je, da je bila 'večina ustreljena v glavo,' je o usmrčenih ruskih vojakih na posnetkih dejal Haar.

Drug video posnetek brez zvoka, ki naj bi prav tako nastal na prizorišču, naj bi prikazoval ruskega vojaka, ki je prišel iz zgradbe in streljal na Ukrajince.

Vendar pa tudi odpor enega od vojakov ni opravičilo za usmrtitve ostalih, ki so prenehali nuditi odpor in so položili orožje.

Rusija je posnetke opisala kot dokaz »namernega in metodičnega umora« svojih vojakov s strani Ukrajine.

OZN so pozvali k preiskavi videoposnetkov, Kijev pa je obljubil, da bo izvedel preiskavo, vendar je istočasno že zanikal zločine.

Po trditvah Ukrajine so ruski vojaki nudili odpor in so bili zato ubiti legitimno.

A objavljeni posnetki te trditve postavljajo na laž.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek