REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hinavščina: »Si upate obsoditi usmrtitve ruskih ujetnikov?«

Hinavščina: »Si upate obsoditi usmrtitve ruskih ujetnikov?«Ukrajinski vojaki so streljali ruskim ujetnikom tudi v noge... Vir: Zajem zaslona, Telegram

Rusija poziva mednarodne organizacije, naj obsodijo usmrtitev ruskih vojnih ujetnikov s strani ukrajinskih vojakov in izvedejo temeljito preiskavo, je v petkovi izjavi dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

»Od mednarodnih organizacij zahtevamo obsodbo in temeljito preiskavo tega šokantnega zločina. Noben zločin, ki ga zagrešijo enote ukrajinske vojske, ne bo ostal nekaznovan. Vsi krivci in njihovi sostorilci bodo identificirani in ustrezno kaznovani. Nihče se ne bo izognil maščevanju,« je poudarila Zaharova med komentarjem video posnetka, na katerem je videti ukrajinske vojake, kako »neusmiljeno streljajo na neoborožene ruske ujetnike,« ki je v hipu postal viralen na svetovnem spletu.

»Ti šokantni video posnetki so še en dokaz zločinov, ki so jih zagrešili ukrajinski neonacisti. Ukrajina očitno krši mednarodno humanitarno pravo, zlasti Ženevsko konvencijo o ravnanju z vojnimi ujetniki iz leta 1949 in mednarodno pravo, ki zadeva človekove pravice, vključno z Mednarodnim paktom o državljanskih in političnih pravicah iz leta 1966 ter Konvencijo proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznam ali ravnanju iz leta 1984,« je opozorila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva.

Zaharova je dodala, da je Rusija že večkrat opozorila mednarodno skupnost »na kruto in nečloveško ravnanje Ukrajine do ujetega ruskega vojaškega osebja.«

Ukrajinski skrajneži redno objavljajo video posnetke, ki prikazujejo ubijanje, mučenje, poniževanje in pretepanje ljudi, je dejala.

»Brez sramu so ukrajinski neonacisti svoje ‘podvige’ pokazali vsem na ogled. Ti video posnetki vam bodo zmrznili kri v žilah - streljajo zvezanim ruskim vojakom v noge, ne spoštujejo trupel mrtvih in streljajo na neoborožene vojake in civiliste. Delili so celo posnetke ukrajinskih tankov, ki pod seboj drobijo žive ljudi. V teh grozodejstvih so sodelovali tudi tuji plačanci, kot so mesarji iz Gruzijske legije, ki so lani marca barbarsko streljali na ujete ruske padalce pred Kijevom,« je naštevala Zaharova.

»Kolektivni Zahod, ki podpira Kijev, je ta številna dejstva popolnoma ignoriral. Takšno odobravanje ameriških in evropskih kustosov jih dela sokrive za zločine ukrajinskih neonacistov, ki jih neutrudno gojijo,« je nadaljevala in pripomnila, da omenjenih zločinov niso zagrešile samo ukrajinske neonacistične skupine, ampak tudi običajne čete ukrajinskih sil.

»Njihova zavezanost neonacistični ideologiji in dejanja, namenjena uveljavljanju teh načel, razkrivajo zločinsko bistvo kijevskega režima,« je sklenila Zaharova.

Ruski preiskovalni odbor je sprožil kazenski postopek zaradi množičnih pobojev ruskih vojnih ujetnikov s strani ukrajinskih vojakov.

Primer sloni na video posnetku, ki prikazuje ukrajinske vojake, kako ubijejo najmanj 11 neoboroženih ruskih vojakov, ki so bili ujeti v nedavno osamosvojeni Ljudski republiki Lugansk.

Doslej se nihče od zahodnih politikov ni odzval na obtožbe Moskve in ne komentiral grozljivega posnetka likvidacije ruskih vojnih ujetnikov s strani Ukrajincev.

Tudi iz slovenske vlade ne. Medtem slovenska vlada zvesto sledi namigom Washingtona, in se ukvarja z – Iranom.

»Iransko prebivalstvo se v zadnjih mesecih sooča s hudim poslabšanjem stanja človekovih pravic, zlasti pravic žensk in otrok,« so spročili iz vlade. V zadnjih mesecih?

Kaj pa vsa leta po tako imenovani iranski islamski revoluciji, ki je svoj vrh dosegla februarja 1979?

Skratka, premier Robert Golob ob inflaciji, draginji, pomanjkanju energentov, perečih problemih v zdravstvu ... premore dovolj časa, da še posebej pozdravi posebno sejo Sveta OZN za človekove pravice o Iranu oklicano na dne 24. novembra in obljubi, da bo Slovenija igrala aktivno vlogo.

Niti besede o tem, da so pravice žensk in otrok na podlagi podobnih versko pogojenih zakonov enako ali še bolj kršene na primer v Alžiriji – s katero je pravkar minister iz njegove vlade podpisal pogodbo o dobavi plina.

Ob obljubi o ukinitvi vizumov za veljake alžirskih oblasti in odobritvi drugih ugodnosti režimu v Alžiriji…

Mar slovensko zunanjo ministrico Tanjo Fajon, premierja ali pa vsaj zadevnega ministra ni sploh nič motilo, da je bila neimenovana Alžirka, sopodpisnica pogodbe – pokrita, tako kot so iranske oblasti zahtevale od nesrečne Mahse Amini:

Slovenska delegacija na čelu z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in zunanjo ministrico mag. Tanjo Fajon je 15. novembra v Ljudski demokratični republiki Alžiriji sklenila sporazum o dobavi zemeljskega plina v Slovenijo. Vir: Zajem zaslona, novica Vlade RS

Torej je bila gospa sopodpisnica sporazuma s Slovenijo enako pokrita, kot zahteva oblast v Teheranu od žensk v Iranu.

Morda nenadna skrb aktualnega slovenskega premierja, ki na področju politike do Irana zvesto sledi politiko svojega predhodnika na Gregorčičevi - prejšnjega premierja Janeza Janše, sloni na dejstvu, ki ga je v zgornjem videu, posnetem za oddajo BBC-ja na perzijskem jeziku, razkril John Bolton, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost v administraciji ameriškega predsednika Donalda Trumpa?

Bolton, glavni arhitekt operacij za spremembo režima in režima sankcij ZDA je namreč nedavno za BBC Persian priznal, da so opozicijski protestniki v Iranu oboroženi z orožjem, uvoženim iz Iraka, ki je bilo zaseženo pri iranski revolucionarni gardi.

Jasno je, kdo stoji za tem oboroževanjem iranskih protestnikov.

Ali slovenski premier na enak način izraža skrb zaradi teptanja pravic žensk in otrok v drugih azijskih in afriških državah, ki sicer veljajo za »zaveznice in partnerice« ZDA in Evropske unije?

Naštejmo le nekatere: Savdska Arabija, Katar, Združeni arabski emirati

Res, kako pa kaj človekove pravice in pravice žensk ter otrok v Katarju, ki zdaj gosti svetovno prvenstvo v nogometu?

Ali pa je Iran postal problematičen tudi za slovensko vlado ravno zdaj, ko pomaga Rusiji?

Torej, kaj poreče slovenski premier glede ukrajinskih zločinov storjenih nad ruskimi vojnimi ujetniki v Ukrajini?

Nenazadnje, Slovenija je pogodbenica večine mednarodnih konvencij Organizacije združenih narodov (OZN) s področja človekovih pravic.

Tako se je tudi Slovenija po osamosvojitvi zavezala univerzalnim instrumentom o človekovih pravicah in mora periodično poročati pogodbenim telesom o uresničevanju posameznih instrumentov oziroma konvencij, piše na spletni strani slovenske vlade.

Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah (MPDPP) je bil sprejet 16. decembra 1966 v New Yorku, veljati je začel 23. marca 1976.

V Sloveniji velja od 1. julija 1992, Konvencija proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju je bila sprejeta 10. decembra 1984 v New Yorku, veljati pa je začela 26. junija 1987.

V Sloveniji velja od 14. aprila 1993.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek