REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strižejo si lase, zažigajo hidžabe! Iranke v znak protesta zaradi smrti dekleta v priporu: »Dost' mamo tega režima!«

Strižejo si lase, zažigajo hidžabe! Iranke v znak protesta zaradi smrti dekleta v priporu: »Dost' mamo tega režima!«22-letna žrtev policijske brutalnosti. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V Iranu je »moralna policija« aretirala 22-letno Mahso Amini, domnevno zaradi neprimernega nošenja hidžaba, nakar je dekle umrlo zaradi srčnega infarkta.

Smrt Aminijeve je le tri dni pozneje sprožila negodovanje iranskih zvezdnikov in uglednih osebnosti na družbenih omrežjih proti moralni policiji, saj so si ženske v Iranu v znak protesta začele striči lase in zažigati hidžabe.

Očividci njene aretacije so povedali novinarjem, da je bilo videti, kot da je bila Aminijeva pretepena v kombiju moralne ozirom verske policije, medtem ko so jo peljali v center za pridržanje v Teheranu.

Žensko naj bi policija aretirala, ker se njena naglavna ruta ni dobro prilegala obrazu.

Zato je bilo videti nekaj pramenov las.

Po aretaciji naj bi nato zaradi udarcev v glavo utrpela možganske krvavitve, nakar je padla v komo in umrla.

Smrt Aminijeve je le tri dni pozneje sprožila negodovanje iranskih zvezdnikov in uglednih osebnosti na družbenih omrežjih proti moralni policiji, saj so si ženske v Iranu v znak protesta začele striči lase in zažigati hidžabe.

»Od sedmega leta naprej, če si ne pokrijemo las, ne moremo v šolo ali se zaposliti. Dost' mamo tega režima spolnega apartheida,« je na Twitterju sporočila iranska novinarka in aktivistka Masih Alinejad, ki je ob tem priložila video posnetek, ki je prikazoval, kako so si dekleta iz protesta strigle lase in zažigale hidžabe

Z družbenih omrežij je dokaj hitro izginil tudi Twitter račun novinarke Masih Alinejad, skupaj z video posnetkom (zgoraj). Vir: Zajem zaslona, Twitter

Iransko pravosodje je sprožilo preiskavo smrti Aminijeve.

Zdravniki so jo razglasili za mrtvo 16. septembra, potem ko ni kazala možganske aktivnosti, odkar je po sprejemu v bolnišnico padla v komo, so za RFE/RL povedali viri.

Smrt 22-letne Iranke je sprožila ostre odzive v državi in ​​po svetu.

Policija je v nedeljo po njenem pogrebu uporabila solzivec in vodni top, da bi razgnala protestni shod v zahodnem Iranu, je poročala državna tiskovna agencija Fars.

Policija je objavila tudi posnetek s policijske postaje, na katerem je videti trenutek, ko se je Aminijeva zgrudila.

Svojci so povedali, da v preteklosti ni imela bolezni srca.

Mojgan Amini, Mahsina mati, je za RFE tik pred novico o smrti svoje hčerke povedala, da je njena družina vložila prijavo na policiji.

»Moja hčerka je bila pred aretacijo popolnoma zdrava,« je povedala za Fars.

Posmrtne ostanke nesrečne Mahse Amini so pokopali v njenem rojstnem mestu Saqqez, 460 kilometrov od Teherana v provinci severozahodni Kurdistan.

Po pogrebni slovesnosti je nekaj ljudi začelo vzklikati gesla ter zahtevati temeljito preiskavo.

Na protestu so številne ženske slekle hidžab in vzklikale: »Smrt diktatorju!«

Protestniki so se nato zbrali pred uradom guvernerja, a so se razšli, ko so varnostne sile po poročanju Farsa uporabile solzivec.

Toda navkljub represiji so se protesti, ki so se začeli v provinci Kurdistan na zahodu Irana, v naslednjih dneh razširili tudi v druga mesta.

V ponedeljek so v Kurdistanu varnostne sile na proteste odgovorile z orožjem, umrli pa so trije protestniki, poroča BBC.

V znak odziva na gibanji #No2Hijab in #WalkingUnveiled je policija aretirala številne ljudi.

V mestu Sari severno od Teherana se je tudi v torek zbrala množica ljudi.

Obisk odposlanca iranskega vrhovnega voditelja Alija Hameneja, ki se je v ponedeljek zglasil pri družini preminule Aminijeve in jim obljubil, da »bodo institucije ukrepale in zaščitile pravice, ki so bile kršene,« očitno ni imel učinka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek