REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako in zakaj se izvajajo podzemni jedrski poskusi?

Kako in zakaj se izvajajo podzemni jedrski poskusi?Foto: Getty Images

Mesto Kurčatov v kazaški stepi danes ni dostopno obiskovalcem in spominja na jedrsko mesto duhov. Za vstop potrebujete posebno dovoljenje oblasti. Mesto je bilo zgrajeno za elitne sovjetske znanstvenike in je nekoč imelo 50.000 prebivalcev. Danes tam živi 10.000 ljudi, gospodarstvo pa je slabo.

Kratka navodila, kako povzročiti potres in tektonske premike.
Po eksploziji prve sovjetske atomske bombe 29. avgusta 1949 je eden od udeležencev projekta Kešrim Boztajev v svojih spominih zapisal: "Grozno je bilo videti ožarčene stepske sokole in orle. Perje jim je zoglenelo, oči pa so imeli bele. Sedeli so na telefonskih kablih in niso niti poskušali odleteti, ko smo se jim približali. Nekje smo videli mrtvega prašiča, ki je bil zelo napihnjen in umazan. Skratka, prizor je bil grozen. To so posledice, ki jih človeštvu prinaša njegov največji izum."

Prvo sovjetsko atomsko bombo RDS-1 so preizkusili na Semipalatinskem poligonu v vzhodnem Kazahstanu.

Nekaj let po začetku testiranj so sovjetski voditelji dojeli, da bodo ekološke posledice jedrskih poskusov, ne glede na to, kako oddaljeni so ti od poseljenih območij, katastrofalne.

Zato so leta 1963 jedrske sile ZDA, ZSSR in Velika Britanija podpisale Moskovski sporazum o prepovedi jedrskih poskusov v atmosferi, vesoljskem prostoru in pod vodo. Dogovorili so se, da bodo vršili samo podzemne poskuse.

Podzemne jedrske eksplozije "od A do Ž"

Za tovrstna testiranja so sovjetski rudarji na poligonih pripravljali tunele, ki so bili izkopani vodoravno ali pod naklonom. Vsak tunel so od znotraj dodatno okrepili, da sevanje ne bi prodrlo na površino in kontaminiralo področje.

Nadaljevanje članka si lahko preberete: TUKAJ