REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj menijo strokovnjaki o uvedbi Su-57 v rusko letalstvo?

Kaj menijo strokovnjaki o uvedbi Su-57 v rusko letalstvo?Foto: Sergej Bobiljov / TASS

Rusko obrambno ministrstvo bo v oborožitev kmalu uvedlo prvih 12 lovcev pete generacije Su-57, s čimer bo vzpostavljena prva operativna eskadrilja teh letal.


Bojno testiranje v Siriji

Februarja letos so mediji poročali o prvih dveh lovcih Su-57, ki sta pristala na ruski letalski bazi Hmejmim v Siriji, kar je kmalu zatem potrdil tudi obrambni minister Sergej Šojgu.

"Tam se nahajata dva naša lovca, ki sta v Sirijo poletela v spremstvu 'letečih laboratorijev' - letal, ki spremljajo njune parametre in analizirajo njune manevrske in oborožitvene sisteme," je izjavil minister.

Malo zatem je Šojgu dodal, da sta bila lovca že preizkušena tudi v boju, pri čemer je bilo izstreljenih nekaj raket zrak-zemlja. Aktivnosti lovcev Su-57 so bile namenjene "testiranju bojnih sposobnosti v realnih okoliščinah".

 

Prihodnost vojnega letalstva

Ruski testni pilot Muhamed Tolbajev je lovce Su-57 označil za tehnološko najbolj dovršen izdelek ruske vojaške industrije. To letalo je po njegovem najboljše, ki je bilo kadarkoli izdelano.

"Ne obstaja niti eno letalo, ki bi lahko v potovalnem načinu doseglo 1.600 km/h. Za dosego te hitrosti je namreč potrebna uporaba dodatnega izgorevanja, kar pomeni veliko porabo goriva. Pri Su-57 pa te potrebe ni, kar je edinstveno. Niti Rolls-Royce niti Pratt & Whitney ne proizvajata takšnih motorjev," je prepričan Tolbajev.

Nadaljevanja članka si lahko preberete TUKAJ

Delite članek