REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jordan Peterson: Zahodne države nimajo »moralne pravice«, da revne države silijo k zmanjševanju onesnaževanja

Jordan Peterson: Zahodne države nimajo »moralne pravice«, da revne države silijo k zmanjševanju onesnaževanjaJordan Peterson. Vir: Twitter

Kontroverzni psiholog in avtor Jordan Peterson je ocenil, da zahodne države nimajo »moralne pravice«, da bi prisilile države v razvoju, da zmanjšajo onesnaževanje.

Namesto tega je opozoril, da je najpomembneje, da pomagajo pri izboljšanju njihovih gospodarstev.

Kanadski profesor je med nastopom v BBC-jevi oddaji »Čas vprašanj« v četrtek poudaril, da bi se morala politika podnebnih sprememb osredotočiti na spodbujanje razvoja poceni energije v revnejših državah onesnaževalkah.

Onesnaževanje nedaleč od Sofije
Onesnaževanje nedaleč od Sofije. Vir: Twitter

»Najboljša dolgoročna rešitev je, da poskušamo države v razvoju čim bolj obogatiti, najboljši način za to pa ni nadzor nad njihovim onesnaževanjem, temveč jim pomagati razviti najcenejšo energijo, ki bi jo lahko uporabile čim hitreje,« je dejal Peterson.

V razpravi je podsekretarka Združenega kraljestva za zaposlovanje Mims Davies tudi dejala, da ukrepi, sprejeti za boj proti podnebnim spremembam, ne bi smeli iti na »strošek držav v razvoju.«

Toda Peterson ji je odvrnil, da se bo to po sedanjih scenarijih zgodilo »absolutno, 100 odstotno na njihove stroške.«

Jordan Peterson med svojim nedavnim okrevanjem v Beogradu. Vir: Twitter

Kritiziral je tudi nedavno konferenco o podnebnih spremembah COP26, ker ni predlagala rešitev o tem, kako najbolje izboljšati nacionalna gospodarstva držav v razvoju, pri čemer je opozoril, da je videl »zelo malo tovrstnih idej« na podnebnem vrhu OZN v Glasgowu.

Peterson je po svoje dal za prav tudi Indiji in Kitajski na vrhu COP26, ki sta s svojo intervencijo na koncu zasedanja poskrbeli za veliko razburjenje okoljevarstvenikov in bogatejših držav.

Državi sta namreč zahtevali spremembo končnega besedila sporazuma, ki je pozival k postopnemu opuščanju premoga, pri čemer sta to spremenila v »postopno opuščanje premoga brez zmanjšanja porabe.«

Ta poteza je spodbudila predsednika COP26 in britanskega ministra Aloka Sharmo, da sta izjavila, da bosta Kitajska in Indija morali »upravičiti« svoja dejanja pred državami, ki so bolj ranljive glede učinkov globalnega segrevanja.

Vendar pa so predstavniki Indije in Kitajske trdili, da je bila ta kritika »nepoštena.«

Delite članek