REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jordan Peterson: »Vem, kaj bi naredil na Putinovem mestu, počakal bi do prvega mraza in zaprl ventile!«

Jordan Peterson: »Vem, kaj bi naredil na Putinovem mestu, počakal bi do prvega mraza in zaprl ventile!«Jordan Peterson: Če bi bil ruski predsednik, bi pozimi pustil Evropsko unijo brez oskrbe z energijo. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Slavoj Žižek in Jordan Peterson velikokrat nastopata kot dva, nasprotna pola razmišljanja. To je opazno tudi ob analizi aktualnih svetovnih dogodkov.

Peterson je dejal, da bi, če bi bil ruski predsednik, pozimi pustil EU brez oskrbe z energijo.

In medtem ko se je slovenski filozof Slavoj Žižek odločil, da nadaljuje svojo kariero v vlogi apologeta zveze NATO in ameriških intervencij tako, da se je glasno postavil na stran Ukrajine in njenih zahodnih zaveznic kanadski profesor Jordan Peterson ostaja kritičen do ravnanja zahodnih držav v zvezi z ukrajinsko vojno.

Priljubljeni psiholog in konservativni politični komentator Jordan Peterson je tako ob zadnjem intervjuju poskušal pokukati v glavo ruskega predsednika Vladimirja Putina in napovedati, kako se bo razpletal konflikt Rusije z Zahodom v Ukrajini.

Peterson je dejal, da bi, če bi bil ruski predsednik, pozimi pustil Evropsko unijo brez oskrbe z energijo.

»Vem, kaj bi naredil na njegovem mestu,« je dejal v četrtkovi oddaji Piers Morgan Uncensored. »Počakal bi do prvega mraza in zaprl ventile.«

Peterson je mislil na predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina in dobavo ruskega zemeljskega plina državam EU.

Trdil je, da je Moskva posredno opozorila, da se bo zgodila popolna zaustavitev, ko je ruski plinski velikan Gazprom začel omejevati dobave po plinovodu Severni tok v Nemčijo, navajajoč težave z vzdrževanjem.

Politični komentator tudi ni podprl ideje, ki je priljubljena na Zahodu, da je Putin v svojem razmišljanju podoben Adolfu Hitlerju ali Josefu Stalinu, in je zadevno trditev označil za »neumno« in brez dejanskih dokazov.

Peterson je zatrdil, da je Putin »veliko bolj podoben vsem ostalim, kot si kdo misli.«

Peterson vs. Žižek. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Dodal je, da je »v vsakem nekaj Hitlerja in Stalina«, preden se je lotil razlage, kako je sprejemanje laži, ki jih vsiljuje vlada pod pritiskom, del človeške narave.

Ideji, da bi Ukrajina in njeni zahodni podporniki lahko »zmagali« proti Rusiji, se je posmehnil kot »naivni.«

Peterson verjame, da bi ruska vlada lahko menila, da je preprosto uničenje Ukrajine sprejemljiv izid, če ni mogoče doseči boljše alternative.

»Tega enostavno ne razumem. Kako to mislite, da bomo zmagali? Kaj točno bomo osvojili?« je zahteval odgovor.

Peterson verjame, da bi ruska vlada lahko menila, da je preprosto uničenje Ukrajine sprejemljiv izid, če ni mogoče doseči boljše alternative.

In Zahod tega ne bi mogel ustaviti zaradi vloge Rusije kot svetovne dobaviteljice energije, je zatrdil.

»Na noben način ne moremo zmagati proti Vladimirju Putinu, ker ne moreš zmagati proti nekomu, ki mu ne moreš reči 'ne'. Pika. In ne moremo reči 'ne' Putinu, ker smo prodali dušo za njegovo nafto in plin,« je dodal.

Cene plina
Vir: Zajem zaslona, Telegram

»In to smo storili, da bi dvignili svoj moralni ugled v zvezi z 'reševanjem planeta.' In tukaj smo, soočamo se z zelo hudo zimo, soočeni z eksplozijo lastne neumnosti in moralne prevzetnosti,« je poudaril.

In to smo storili, da bi dvignili svoj moralni ugled v zvezi z 'reševanjem planeta.' In tukaj smo, soočamo se z zelo hudo zimo, soočeni z eksplozijo lastne neumnosti in moralne prevzetnosti.

Peterson je s tem mislil na zaskrbljenost, da se človeštvo sooča z eksistencialno grožnjo zaradi podnebnih sprememb, grožnjo, za katero meni, da je pretirana.

Nenamerne posledice konflikta Zahoda z Rusijo so veliko bolj neposredna in resnična grožnja ljudem, je poudaril, saj je »Svetovna banka že ocenila, da smo 350 milijonov ljudi spravili v to, čemur pravijo 'prehranska negotovost'

»Ampak planet ima tako ali tako preveč ljudi, tako da, veste ... To so samo revni ljudje,« je s kančkom cinizma sklenil.

Peterson je kanadski profesor psihologije, ki je postal mednarodno znan zaradi svojih komentarjev o različnih sodobnih vprašanjih, kot so politike sprejemanja transspolnih na Zahodu, vloge krščanstva v kulturah, ki izvirajo iz Evrope in geopolitični konfliktih.

Njegov YouTube kanal ima več kot 5,5 milijonov naročnikov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek