REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jakov Kedmi: »V ZDA se bo zlilo dva bilijona dolarjev, posrkale bodo razpadajočo EU kot pajek muho!«

Jakov Kedmi: »V ZDA se bo zlilo dva bilijona dolarjev, posrkale bodo razpadajočo EU kot pajek muho!«Jakov Kedmi: »Če se EU ne bo odrekla politiki sankcij (kar je malo verjetno, ker Američani že zelo trdno držijo evropske politike za 'pravo mesto'), je usoda EU odločena – osiromašila bo in razpadla v ločene države.« Vir: Twitter, posnetek zaslona

Jakov Kedmi, nekdanji direktor izraelske tajne službe Nativ v svoji zadnji analizi opozarja na pasti, ki čakajo Evropsko unijo, če bo nadaljevala s sedanjo politiko do Ukrajine in slepo sledila ZDA.

Svet vse bolj vstopa v fazo 'turbulence' ali, bi celo rekel, 'strojev za mletje mesa', kjer na izhodu ne dobimo tistega, kar si je nekdo zamislil, in prav gotovo ne tistega, kar je bilo na vhodu.

Kedmi je bil rojen in študiral v Moskvi, da bi leta 1968 prebegnil v Izrael. Bil je v vrhu izraelske politike, dokler se ni med leti 1997 in 1999 razšel z nekdanjim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem.

V ZDA ga pogosto obtožujejo, da je »propagandist Kremlja.«

Toda pri tem pozabljajo, da je Kedmi leta 1967 vstopil v izraelsko veleposlaništvo v Izraelu in zahteval repatriacijo ter bil sprva zavrnjen, ker so ga imeli za »ruskega agenta«, da bi po večkratnem vztrajanju in preverjanju s strani izraelskih tajnih služb na koncu - postal izraelski državljan. Še prej se je odrekel sovjetskemu državljanstvu, nato pa je študiral varnostne vede v Izraelu.

Služil je v izraelski vojski, kjer je spoznal bodočega premierja Ehuda Baraka. Skupaj sta sodelovala v vojni Jom Kipur leta 1973. Po vojni je delal v organizaciji Sohnut, ki se je ukvarjala z repatriacijo Judov v Izrael, in bil njen predstavnik na Dunaju. Opravljal je tudi različne funkcije v izraelskem zunanjem ministrstvu.

Bil je član stranke Herut, leta 1978 pa se je na priporočilo vodje stranke in premierja Menachema Begina pridružil Nativu, posebni službi, ki je prevažala Jude iz vzhodnega bloka v Izrael, pogosto z nezakonitimi metodami. V letih 1988-1990 je bil uslužbenec konzularne skupine izraelskega zunanjega ministrstva na veleposlaništvu Nizozemske v Moskvi. Leta 1992 je Jitzhak Shamir, Beginov naslednik in vodja vlade, Kedmija imenoval za direktorja Nativa.

Glede prihodnosti Evrope ima Kedmi danes bolj črnoglede napovedi.

»Mislim, da ni več veliko državljanov tako naivnih, da bi verjeli, da se bo kmalu vse rešilo in da bo svet tak, kot je bil prej.

Ne, ne bo tako. Svet vse bolj vstopa v fazo 'turbulence' ali, bi celo rekel, 'strojev za mletje mesa', kjer na izhodu ne dobimo tistega, kar si je nekdo zamislil, in prav gotovo ne tistega, kar je bilo na vhodu.

Ne mislite, da poskušam nekoga prestrašiti ali pretiravati. Nasprotno, osebno sem velik optimist in sem prepričan, da bo po trenutni črni fazi neverjetno bela in uspešna«, pravi Jakov Kedmi.

In nato nadaljuje z opozorili: »Ampak, seveda, bo takšna za tiste, ki živijo v Rusiji. Za Evropo je moja napoved veliko slabša. Ni vam seveda potrebno sprejeti moje napovedi, vendar imam vso pravico, da jo povem, kar bom tudi storil.

Navadni 'delavci' bi lahko umirali od lakote ali v bojih za 'bone za hrano.' Skratka, Evropa lahko pričakuje najtežjo različico 90-ih let.

Tako imam utemeljen občutek, da bo Evropska unija v bližnji prihodnosti začela razpadati. Ne, ne pravim, da bosta Francija ali Bolgarija izginili. Nekatere države Unije morda bodo celo živele bolje kot zdaj (to je malo verjetno, vendar obstaja možnost).

Sama ideja o 'združeni Evropi' se preprosto sesuva in proces se zdi nepovraten.

Rusija je kriva, kot po navadi (mimogrede, to je ena redkih situacij, v katerih se strinjam, da je Rusija res 'kriva', samo te 'krivde' me ni sram).

Prvi 'zvonec', ki je napovedal skorajšnji konec EU, je bil brexit, torej izstop Velike Britanije iz EU.

Ste opazili, da se je Evropa, takoj ko je izšla, začela tresti veliko močneje?

Vir potresa se vse bolj nahaja v Londonu. Zdi se, da so Anglosaksonci pobegnili s potapljajoče se ladje in jo zdaj še bolj zibajo, da bi čim prej potonila.

Jakov Kedmi  Vir: Wikipedia
Jakov Kedmi. Vir: Wikipedia

Zakaj to potrebujejo?

Svet se deli na nove geopolitične bloke. V enem od njih bodo ZDA, Kanada, Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija (torej Anglosaksonci), v drugem pa na primer Rusija in Kitajska.

Nihče noče sprejeti celinske Evrope v ameriško-britanski blok (zakaj bi potrebovali toliko 'lačnih' ust?). Nova vojaška zveza AUKUS, ki je demonstrativno 'ponižala' Francijo in druge članice Nata, ni nastala zaman (mimogrede, zvezi NATO se iztekajo zadnja leta, če ne celo meseci - AUKUS ga nadomešča!).

Dva tedna po začetku operacije v Ukrajini in temu primerno uvedbi sankcij proti Rusiji, je evropsko borzo zapustilo za 20 milijard dolarjev! 20 milijard! To ni šala. Hkrati je na ameriško borzo prispelo 8,8 milijard. In od kod - je jasno.

V tem trenutku je ZDA od Evrope potreben le kapital, ki se bo z oslabitvijo EU kot reka stekal v Ameriko. Po različnih ocenah bo zaradi sankcij, ki jih je Evropa (proti Rusiji) uvedla, v ZDA v prihodnjih letih 'ušlo' do dva bilijona dolarjev.

Kot potrditev tega prihaja naslednje dejstvo. Dva tedna po začetku operacije v Ukrajini in temu primerno uvedbi sankcij proti Rusiji, je evropsko borzo zapustilo za 20 milijard dolarjev! 20 milijard! To ni šala.

Hkrati je na ameriško borzo prispelo 8,8 milijard. In od kod - je jasno.

Borza, kjer se ljudje odzovejo s svojim osebnim denarjem, je najpomembnejši barometer. Ne moreš je preslepiti s ponaredki. Vse razume bolje kot katerikoli najbolj čarobni analitiki na svetu.

Prihodnji odliv 2 bilijona dolarjev v Ameriko je po mojem mnenju celo podcenjen. ZDA bodo Evropo 'posrkale' kot pajek muho. Njeni gospodarski in tehnološki viri bodo Američanom (in njihovim pravim zaveznikom) pomagali, da ostanejo na površini.

Povsem je realno, da prihaja čas, ko bodo v Evropi celo programerji in inženirji delali samo za preživetje.

To, kar se bo zgodilo s samo Evropo, nikogar ne navdušuje.

Ekonomist (Mikhail) Hazin trdi, da je povsem realno, da prihaja čas, ko bodo v Evropi celo programerji in inženirji delali samo za preživetje.

In navadni 'delavci' bi lahko umirali od lakote ali v bojih za 'bone za hrano.' Skratka, Evropa lahko pričakuje najtežjo različico 90-ih let.

Drugi zvonec, ki je oznanil razpad, je bila zavrnitev Bolgarije, da ukrajinski vojski dostavi sisteme S-300.

No, čeprav je bolgarsko vodstvo napovedalo – pod pritiskom EU – opustitev ruskega plina, sem prepričan, da bo bolgarsko ljudstvo kmalu prisililo vlado, da to odločitev spremeni.

Navadnim Bolgarom tukaj ne bi smeli očitati 'ljubezni do Rusije' (čeprav še vedno obstaja) ali 'izdaje Evrope.' Samo predstavljati si morate, da ste na njihovem mestu. Recimo, da si Francija lahko privošči dvakrat slabše življenje –, ker vsaj za to ima nekaj sredstev.

Nekega lepega dne bodo Bolgari rekli: 'Ne, nismo vstopili v EU, da bi podprli sankcije, ki nam škodujejo, in da bi bankrotirali. Zato zapuščamo EU in se vračamo k normalnim trgovinskim odnosom z Rusijo.'

Toda kaj bo revna Bolgarija brez tega, ko ji rečejo, da bo morala zdaj živeti dvakrat slabše? Nima rezervnih virov, kot jih imajo Nemčija, Francija ali Nizozemska.

Pa ne samo to, teh virov nimajo tudi Romunija, Madžarska, baltske države, Grčija, Portugalska in celo Španija.

Pred kratkim so v Nemčiji zaprli velik metalurški obrat, saj je pri takšnih cenah plina (to je elektrike) njegovo delo preprosto postalo nedonosno.

In minilo je le nekaj tednov, odkar se je cena plina dvignila na 1300-1600 dolarjev. In kaj se bo zgodilo čez šest mesecev? Čez eno leto? In če pogledate - ne v razviti Nemčiji - ampak v tej isti Bolgariji?

Za takšne države plin po 1500 dolarjev pomeni prenehanje proizvodnje. In cena že je narasla na 3800 dolarjev.

Gre tudi za množično brezposelnost. Ljudje bodo šele začeli zapuščati Bolgarijo (in bodo šli v taisto Nemčijo, s čimer bodo dodatno spodkopavali njen že tako oslabljen trg dela). Ali Bolgari to potrebujejo?

Plinske pipe se zapirajo...
Plinske pipe se zapirajo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nekega lepega dne bodo Bolgari rekli: 'Ne, nismo vstopili v EU, da bi podprli sankcije, ki nam škodujejo, in da bi bankrotirali. Zato zapuščamo EU in se vračamo k normalnim trgovinskim odnosom z Rusijo.'

Njihovemu zgledu bodo sledile številne evropske države. In potem bosta na vrsti Nemčija in Francija, kajti zakaj bi bili v organizaciji, ki ima smisel le, ko je veliko držav združenih (torej, ko je združenih veliko trgov).

In če se EU zmanjša na 5-6 držav, potem njen obstoj ni več smiseln.

Treba je razumeti, da ideja o članstvu v EU 'živi' samo v Ukrajini. V samih evropskih državah že obstaja volilno telo, ki ima vrh glave takšnega 'kolhoza'.

Treba je razumeti, da ideja o članstvu v EU 'živi' samo v Ukrajini. V samih evropskih državah že obstaja volilno telo, ki ima vrh glave takšnega 'kolhoza'.

Takšni ljudje obstajajo tako v Nemčiji kot na Nizozemskem.

In ko bo življenjski standard padal, jih bo vedno več. Pluse, ki jih zagotavlja združitev v EU, izničijo minusi, ki Rusiji dajejo sankcije.

Zato, če se EU ne bo odrekla politiki sankcij (kar je malo verjetno, ker Američani že zelo trdno držijo evropske politike za 'pravo mesto'), je usoda EU odločena – osiromašila bo in razpadla v ločene države, od katerih bo vsaka samostojno gradila odnose z Rusijo, izhajajoč iz svojih interesov.

Tako bodo ZDA (in njihove prave zaveznice) v novem svetu dobile evropski denar, tehnologijo, znanstvenike, Rusija pa zvesto, a obubožano Evropo.

Res pa ne vem, ali bo Evropa imela koristi od tega.

Mogoče pa bomo od tam uvažali delovne migrante?,« sklene Jakov Kedmi.

Delite članek