REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izvršni direktor Rheinmetalla: »EU ne more več pričakovati, da jo bodo ZDA branile«

Izvršni direktor Rheinmetalla: »EU ne more več pričakovati, da jo bodo ZDA branile«

Washington je poslal jasno sporočilo evropskim članicam Nata, da se ne morejo več zanašati na njegovo vojaško zaščito, je zatrdil prvi mož nemškega obrambnega velikana Rheinmetall.

EU je desetletja samoumevno računala na to, da ji bodo ZDA priskočile na pomoč v primeru vojne, a »to se ne bo več zgodilo,« je za The Financial Times povedal izvršni direktor Armin Papperger.

Američani niso več pripravljeni plačevati za varnost Evrope.

Neuspeh ameriškega kongresa pri odobritvi nadaljnje vojaške pomoči Ukrajini je navedel kot jasen signal Evropi, da Američani niso več pripravljeni plačevati za njeno varnost.

ZDA so po pogodbi zavezane, da napad na katero koli članico Nata obravnavajo kot napad na same sebe.

Tako imenovano zavezo iz člena 5 pa je postavil pod vprašaj nekdanji predsednik Donald Trump, ki je trdil, da bi morala biti zaščita ZDA pogojena z izpolnjevanjem obveznosti drugih članic bloka glede izdatkov za vojsko.

Trump trdi, da je to rekel evropskemu voditelju, ko je bil na položaju. Ameriški predsednik Joe Biden je izjave obsodil kot »nevarne« in »neameriške«.

Leopard med vajo
Rheinmetall proizvaja tudi tanke leopard.

Če bo Trump novembra znova izvoljen za predsednika, bo »pritisk večji« tudi na Nemčijo, je dejal Papperger, vendar bo tveganje še vedno prisotno ne glede na to, kdo bo zmagal na predsedniškem položaju.

»ZDA se bolj kot na Evropo osredotočajo na azijsko-pacifiško območje,« je dejal. Če bo v regiji izbruhnil oborožen spopad, se bodo »ZDA osredotočile na Azijo in potem bo Evropa popolnoma sama.«

Če bo v regiji izbruhnil oborožen spopad, se bodo ZDA osredotočile na Azijo in potem bo Evropa popolnoma sama.

Papperger je dejal, da njegovo opozorilo evropskim narodom izhaja iz njegovega trajnega dojemanja sveta kot »nevarnega«.

To je oblikovalo tudi njegov odziv na ukrajinsko krizo in namero EU, da poveča proizvodnjo orožja.

V nasprotju z ljudmi na čelu drugih velikih proizvajalcev ni okleval z vlaganjem v širitev, je zapisano v poročilu Financial Timesa.

Odkar so leta 2022 izbruhnile rusko-ukrajinske sovražnosti, je cena delnice družbe s sedežem v Dusseldorfu narasla za petkrat.

Rheinmetall je objavil tudi načrte za odprtje tovarn orožja in streliva v Ukrajini, kljub tveganju, da bodo tarče ruskih sil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek