REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italija blokirala odločitev EU o »priznanju« Guaida, ne priznavajo ga niti v OZN

Italija blokirala odločitev EU o »priznanju« Guaida, ne priznavajo ga niti v OZNFederica Mogherini, vir:Pixsell

Italija ne priznava samooklicanega »predsednika« Venezuele Juana Guaida in nasprotuje vmešavanju v notranje zadeve Venezuele s strani drugih držav. To je izjavil namestnik zunanjega ministra Italije Manlio Di Stefano. Italija je bila tako prva država, ki je blokirala skupno odločitev EU o Venezueli, poročajo italijanski mediji.  

To pa pomeni, da EU do dogajanja v Venezueli in predvsem »statusa« samooklicanega »predsednika« države Guaida ni zavzela enotnega stališča, v nasprotju s poročanjem nekaterih medijev.

»Italija ne priznava Guaida, ker smo mi absolutno proti temu, da bi države ali skupina tretjih držav lahko odrejale notranjo politiko neke države. To se imenuje načelo nevmešavanja in je priznano v Združenih narodih,« je dejal Di Stefano televiziji TV2000.

Po ocenah namestnika ministra, ki v vladi predstavlja tudi »Gibanje petih zvezd«, je sedaj najpomembneje, da se prepreči vojna v Venezueli.

Ista napaka je bila narejena v Venezueli in to danes priznavajo vsi. Izogniti bi se morali ponovitvi tega v Venezueli

»Ista napaka je bila narejena v Libiji in to danes priznavajo vsi. Izogniti bi se morali ponovitvi tega v Venezueli«, je dejal Di Stefano.

Italijansko stališče o Venezueli je tako v nasprotju z uradnim stališčem visoke predstavnice za zunanjo politiko, ki je izrazila podporo samorazglašenemu Guaidu.

Slovenski mediji so sicer napačno poročali, da gre pri izjavah Mogherinijeve za »stališča Bruslja« in »stališča EU«, s katerimi se Slovenija menda strinja.

Federici Mogherini
Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini

»Če bo treba narediti še kakšen korak naprej, bomo to delali v sodelovanju z drugimi članicami, tu nobena solo akcija ni smiselna. EU mora pokazati, da se je kot celota sposobna odločno odzvati na take krize,« je na primer dejal slovenski zunanji minister Miro Cerar, ki v skladu s sprejetimi stališči ne izključuje nadaljnjih sankcij proti Venezueli.

Vendar je članica EU tudi Italija in brez soglasne odločitve ne more biti ne »stališč Bruslja« in ne »stališča EU.«

Da je to res, potrjuje tudi »solo akcija« Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije, ki so postavile osemdnevni (že zavrnjeni) »ultimat« Nicolasu Maduru, pa tudi dogovor zunanjih ministrov EU na zadnjem srečanju v Bukarešti, kjer je bilo odločanje o tem vprašanju prepuščeno vsaki posamezni državi članici, o čemer smo že poročali.

»Priznanje« pa je Guaidoju odrekel tudi generalni sekretar Organizacije združenih narodov Antonio Guterres.

Njegov tiskovni predstavnik je danes namreč potrdil, da je Guterres prejel Guaidojevo pismo, ki ga je samooklicani začasni predsednik objavil tudi na svojem Twitter profilu. V njem je med drugim Guterresa prosil, da naj OZN v Venezuelo pošljejo humanitarno pomoč.

Z nezakonitimi pritiski ZDA in njene zaveznice, pa tudi visoka predstavnica za zunanjo politiko Federica Mogherini že kršijo mednarodno pravo.

Guterres je Guaidoju odgovoril, da so OZN pripravljene »okrepiti svoje aktivnosti v Venezueli na področju humanitarne pomoči in razvoja,« a da morajo za to dobiti »privoljenje in pripravljenost vlade.«

S tem se je jasno postavil na stališče, da bo uradna komunikacija med OZN in Venezuelo še dalje potekala preko uradnega predstavnika venezuelske vlade v OZN, zunanjega ministra Jorgeja Arreaze, kar je sicer popolnoma v skladu z mednarodnim pravom in načelom nevmešavanja v notranje zadeve.

Ta načela pa s svojimi nezakonitimi pritiski že kršijo predvsem ZDA in njene zaveznice, pa tudi visoka predstavnica za zunanjo politiko Federica Mogherini.

Delite članek