REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaški general razkriva, kako sta se o delitvi BiH dogovarjala Tuđman in Milošević

Hrvaški general razkriva, kako sta se o delitvi BiH dogovarjala Tuđman in MiloševićSlobodan Milošević in Franjo Tuđman

Nekdanja predsednika Hrvaške in Srbije, Franjo Tuđman in Slobodan Milošević, sta se dogovarjala za oblikovanje Velike Srbije in Velike Hrvaške, ocenjuje hrvaški general Ivo Jelić, nekdanji poveljnik Četrte brigade hrvaške vojske v intervjuju za Slobodno Dalmacijo.

»Oba sta se med vojno srečala 42-krat. Se je med drugo svetovno vojno Hitler kadarkoli srečal s Churchillom? Ali Staljinom? Samo enkrat sta se srečala ministra za zunanje zadeve Ribentrop in Molotov, da se dogovorita o nenapadanju in delitvi Poljske. V primeru Tuđmana in Miloševićeve ponudbe je bilo bistvo v delitvi Bosne in to je bil edini razlog za sestajanje obeh. Iz te vojne zveze bi se morala roditi Velika Srbija in Velika Hrvaška, z mejami na rekah Bosna in Neretva, kot to dokazuje Tuđmanova servieta, ki je danes v Haagu. V zvezi s tem je še veliko vprašanj in nejasnosti. Mi smo, na primer, v času vojne imeli poveljstvo za severno in srednjo Dalmacijo, kje pa je bilo južno? Ni ga bilo, saj bi vse južno od Neretve morala dobiti Velika Srbija,« je dejal Jelić.

Se je med drugo svetovno vojno Hitler kadarkoli srečal s Churchillom? Ali Staljinom? 

Pojasnil je tudi, kako naj bi Beograd in Zagreb želela rešiti problem Kosova. »Med vojno je Srbska akademija znanosti in umetnosti ocenila, da se problem Kosova, največjega problema Srbije, lahko reši z ustvarjanjem Velike Srbije. Da bi to dosegli, so potrebovali partnerja na Balkanu, to pa je bil Zagreb. Partnerju je bila ponujena Velika Hrvaška, zato bi Hrvaška morala vzeti celotno zahodno Bosno, čeprav je bil Zagreb zadovoljen že s Hercegovino.

General Ivo Jelić, Hrvaška vojska
Upokojeni general Hrvaške vojske Ivo Jelić. 

Beograd je želel vojno, da bi Srbe iz kninske in bosanske krajine preselil na Kosovo in tako spremenil tamkajšnjo »krvno sliko«. Na to je mislil Tuđman, ko je govoril o 'humani preselitvi'. Tuđman je naš najbolj iskreni politik, ker je o tem govoril odkrito. Lepo je dejal, da bo dal državo v roke 200 družin in da smo vsi ostali 'živina z majhnimi zobmi.' To je tudi uresničil, edino se je malo zmotil v tej oceni, da bo to okoli 200 družin, kajti v Hrvaški je po oceni dr. Gorana Marića, HDZ-jevskega ekonomista, 260 milijarderjev. To so zame vojni dobičkarji,« je ocenil general.

Slobodan Milošević in Franjo Tuđman

Po njegovi oceni tudi vojne v SFRJ ni začel Beograd, pač pa London.

»Začnimo z geopolitičnim kontekstom. Glavni razlog državljanskih vojn na Balkanu je Kosovo, vojna pa je bila sprožena iz Londona, ker je tam center geopolitične moči. London je gibalo vseh geopolitičnih dogodkov, vojn, naftnih šokov in kriz, zato so bile vojne v Jugoslaviji samo del britanskega geopolitičnega projekta, kot so bili tudi nedavna vojna v Libiji, v sedanji Siriji in celotna 'arabska pomlad', vse to pa v okvirju britanskega ustvarjanja globalnega carstva, skozi sistem in doktrino 'dirigiranega kaosa'. Lahko se tudi vprašamo, zakaj so ob koncu vojne v Hrvaško takoj prileteli britanski lordi Carrington, Owen in ostali. London je začel in končal s to vojno, ne pa Beograd,« je dejal za časnik Slobodna Dalmacija.

London je začel in končal s to vojno, ne pa Beograd

Na vprašanje, zakaj bi London želel, da se Hrvati in Srbi medsebojno koljejo, pa je odgovoril, da je bil »njim cilj, da zrušijo komunizem, če se bomo mi poklali, to pa jim je bilo vseeno.«