REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška bo postavila "ovire", ne pa ograje na mejah z BiH in Srbijo, "ker ne morejo ustaviti migracij"

Hrvaška bo postavila

Hrvaška vlada je pred kratkim sprejela odločitev o postavitvi ovir na 65 cestnih povezavah in poteh ob meji s Srbijo ter Bosno in Hercegovino.

Poleg tega bodo postavili tehnične ovire in vrata na sedmih mejnih prehodih. Trenutno poteka posek gozdnih koridorjev v vzhodni Liki na gori Plješivica ob meji z BiH, nedaleč od Bihaća, s čimer želijo izboljšali vidnost državne meje, so na hrvaškem notranjem ministrstvu povedali za današnji Večernji list.

Vendar so na hrvaškem notranjem ministrstvu v luči načrtovane postavitve ovir na meji s Srbijo in BiH poudarili, da ograje niso in ne bodo ustavile migracij.

Zastavlja pa se vprašanje - ali je to dejstvo, ali pa gre zgolj za prenašanje bremena na Hrvaško? Del odgovora se skriva seveda tudi v naravi - na ravnicah Madžarske so ograje lahko bistveno bolj učinkovite, kot na zelo horatih in razgibanih delih meje Hrvaške z BiH in Srbijo.

Toda v tem primeru tudi Slovenijo čakajo podobni problemi, saj med Slovenijo in Hrvaško ni ravnic.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so v luči načrtovane postavitve ovir na meji s Srbijo in BiH poudarili, da ograje niso in ne bodo ustavile migracij.

Si pa na Hrvaškem prizadevajo za krepitev sodelovanja z vsemi državami ob vzhodnosredozemski oz. zahodnobalkanski migracijski poti s ciljem preprečiti nezakonite migracije, še preden dosežejo hrvaško mejo.

Dodali so, da niso dobili nobenega obvestila o dodatnih slovenskih ovirah. Slovenija ima ob meji s Hrvaško že 193,9 kilometrov različnih tehničnih ovir, so izračunali na hrvaškem notranjem ministrstvu, dodaja časnik.

Večenji list je izpostavil tudi izjavo slovenskega premierja Marjana Šarca, da bi morala Hrvaška na meji s Srbijo in BiH storiti več v boju proti nezakonitim migracijam, če se želi pridružiti schengenskemu območju.

Ena izmed rešitev bi bila tudi napotitev pripadnikov Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) na zunanjo mejo EU, torej na mejo Hrvaške s Srbijo in BiH.

Komentarji