REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Haaško sodišče: Policijska ura nezakonita, ker omejuje proteste, vlada je zlorabila svoje pravice

Haaško sodišče: Policijska ura nezakonita, ker omejuje proteste, vlada je zlorabila svoje praviceProtesti proti policijski uri na Nizozemskem. Vir: Twitter
Sodišče je ocenilo, da gre za »daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti.«

V številnih državah so sodišča v zadnjem času sprejele sodbe, da so t. i. »policijske ure« nezakonite.

To se je sedaj zgodilo tudi na Nizozemskem, kjer je sodišče v Haagu razsodilo, da mora vlada nočno prepoved gibanja takoj odpraviti, saj da ni dokazala »posebne nujnosti«, ki je potrebna za uvedbo tovrstnega ukrepa brez potrditve v obeh domovih parlamenta.

Sodišče je namreč ocenilo, da gre za »daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti,« toda hkrati je zapisalo še veliko bolj ostro kritiko delovanja vlade, ki v tozadevni novici STA, nenavadno, ni omenjena.

»Policijsko uro je potrebno odpraviti takoj,« je ocenilo sodišče, ki je razsodilo, da je vlada »zlorabila svoje pravice glede razglašanja izrednih ukrepov.«

»Policijska ura je daljnosežna kršitev pravice svobode gibanja in zasebnosti in posredno omejuje, med drugim, tudi pravico do zbiranja in protestov,« je sodišče zapisalo v sporočilu, ki je bilo objavljeno tudi na družbenih medijih.

Vlada se na razsodbo lahko pritoži, vendar pa to uresničitve razsodbe ne bo zadržalo, je pojasnil tiskovni predstavnik tega prvostopenjskega sodišča.

Vlada se je nato na razsodbo nato res pritožila, prizivno sodišče pa naj bi jo obravnavalo kmalu.

Zanimiv je tudi odziv nizozemskega predsednika vlade.

Premier Mark Rutte je Nizozemce pozval, naj policijsko uro še naprej spoštujejo, tudi če bo sodišče zavrnilo pritožbo.

Mark Rutte Vir:Twitter
Mark Rutte. Vir: Twitter

»Čeprav policijska ura nima prave pravne podlage, še ne pomeni, da ukrep ni potreben,« je dejal Rutte na novinarski konferenci.

Sodišče je razsodilo na podlagi pritožbe protestnega gibanje Viruswaarheid (Resnica virusa), ki je ocenilo, da je vlada z uvedbo policijske ure presegla svoje pristojnosti.

Ustanovitelj gibanja Viruswaarheid Willem Engel je pozdravil razsodbo sodišča. Za AFP je povedal, da je prejel več tisoč sporočil s čestitkami.

Policijska ura je daljnosežna kršitev pravice svobode gibanja in zasebnosti in posredno omejuje, med drugim, tudi pravico do zbiranja in demonstracij, je ocenilo sodišče.

»Ljudje so zelo srečni, počutijo se osvobojene«, je dejal Engel.

»Seveda še nismo na cilju, moramo narediti še veliko korakov, a mislim, da bodo nocoj tu in tam potekali radostni protesti«, je sklenil Wiliem Engel.

»Borimo se za to, da bi obvarovali demokratično, ustavno državo, v kateri bodo naši otroci še vedno imeli priložnost, da se razvijajo v svobodi in da živijo svoje življenje z lastnimi prepričanji in mnenji,« je zapisala skupina Resnica virusa na svoji spletni strani.

Nočno policijsko uro je vlada prvič po drugi svetovni vojni na Nizozemskem uvedla 23. januarja in naj bi veljala do najmanj 2. marca.

Uvedba nočne omejitve gibanja med 21. in 4.30 uro je sprožila večdnevne množične proteste v več mestih po državi, ki so se sprevrgli v izgrede in nasilje.

Izgredniki so plenili po trgovinah, zažigali avtomobile in podtikali požare.

Kmalu zatem pa je prišlo - do preobrata.

Nizozemsko prizivno sodišče je nocoj razveljavilo odločitev sodišča nižje stopnje, ki vladi naložilo, da mora takoj odpraviti nočno prepoved gibanja, uvedeno v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, poročajo nizozemski mediji. To pomeni, da policijska ura med 21. uro in 4.30 ostaja v veljavi.

Apelacijsko sodišče, sestavljeno iz treh sodnikov je spremenilo odločitev prvostopenjskega sodišča na zahtevo nizozemske vlade.

Sodniki so zapisali, da želijo preprečiti »jo-jo učinek« oziroma zmanjšati »zmedo javnosti« zaradi vprašanja, ali policijska ura še vedno velja in sklenili, da so v tem pogledu »interesi države pomembnejši od tistih Resnice Virusa.«

Odločitev je že sprožila proteste tožnikov, ki apelacijskemu sodišču očitajo delovane pod pritiski vlade in odločanje po političnih kriterijih, še posebej zato, ker sami niso mogli predstaviti svojih pogledov pred sodiščem.

Odločitev je že sprožila proteste tožnikov, ki apelacijskemu sodišču očitajo delovane pod pritiski vlade in odločanje po političnih kriterijih, še posebej zato, ker sami niso mogli predstaviti svojih pogledov pred sodiščem.

V času policijske ure lahko Nizozemci, podobno kot v Sloveniji, odidejo od doma le v primeru dela, nuje, če so potrebni medicinske pomoči ali če sprehajajo psa na vrvici.

Primer je zanimivo tudi zato, ker gre za ukrepe, ki so jih sprejemale tudi druge države v Evropi, na primer Španija, Belgija, Portugalska, Italija

Policijsko uro in maske je kot nezakonite zavrnilo tudi ustavno sodišče BiH.

V Sloveniji je Janševa vlada sicer odpravila omejitev gibanja izven lastne občine, policijska upa pa je še vedno v veljavi.

Delite članek