REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grozljivi posnetek: Ukrajinski vojaki ubijali ujete ruske vojake

Grozljivi posnetek: Ukrajinski vojaki ubijali ujete ruske vojakeZločin nad ujetimi Rusi. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek, ki prikazuje ukrajinske vojake, kako s streli v glavo likvidirajo ruske vojake.

Po ruskih navedbah gre za avtentične posnetke, Rusija pa je za vojne zločine že obtožila ukrajinsko vojsko.

Posnetek prikazuje vojake, oblečene v ruske uniforme, ki se najprej predajo vojakom v uniformah z ukrajinskimi oznakami, nato pa so prikazani ležeči na tleh, domnevno mrtvi.

Rusko obrambno ministrstvo je video opisalo kot dokaz »namernega in metodičnega umora« več kot desetih ruskih vojakov v rokah ukrajinskih oboroženih sil, ki so »jih ustrelili naravnost v glavo.«

Takšna dejanja dokazujejo »barbarsko naravo« vlade v Kijevu, ki jo vodi predsednik Volodimir Zelenski, pa tudi »vseh tistih, ki jo branijo in podpirajo«, je sporočilo rusko ministrstvo.

Videoposnetek naj bi prikazal tudi trenutek, ko eden od domnevnih ruskih vojakov odpre ogenj na Ukrajince, medtem ko njegovi soborci že ležijo na tleh z rokami na tilniku.

In Slovenija, da ne bo pomote - to vojsko podpira, zato je kri vsaj posredno tudi na rokah slovenske vlade.

V incidentu naj bi bil po posnetku poškodovan vsaj en ukrajinski vojak.

Ni jasno, kako je bila ta posebna epizoda povezana s tem, kar se je nato zgodilo Rusom.

Po ocenah komentatorjev na ruskih Telegram kanalih bi prvi posnetek z ležečimi trupli še lahko pripisali žrtvam minometnega obstreljevanja, hkrati pa izvirni video z ukrajinske strani osvetljuje dogajanje.

Očitno je eden od ujetih ruskih vojakov poskušal drago prodati svoje življenje - od tod tudi ranjeni Andrjuha na ukrajinski strani.

Ukrajinski vojaki pa so se odločili maščevati vsem vojnim ujetnikom tako, da so jih pobili na kraju samem.

Vse skupaj še posebej zavržno tudi zato, ker veliko število posnetkov dokazuje, kako ruski vojaki na primeren in zakonit način ravnajo z ukrajinskimi ujetniki.

Takoj jim oskrbijo rane, ponudijo hrano in cigarete in podobno, kot je vidno na posnetku spodaj:

Verjetna storilca umora sta mejna stražarja Artur Bortničuk in Mikhailovsky Nazar, ki sta diplomirala na Univerzi ministrstva za notranje zadeve v Harkovu.

Ranjeni 'Andrjuha' pa je najverjetneje Andrej Sokol.

Ruski predsedniški Svet za človekove pravice se je na domnevni incident odzval s pozivom k mednarodni preiskavi tega, kar je njegov vodja Valerij Fadejev opisal kot »demonstrativen in drzen zločin.«

»To je kršitev vseh mogočih konvencij, ki prepovedujejo okrutno ravnanje z ujetniki, pa tudi mednarodnega prava in moralnih norm,« je dejal Fadejev v izjavi in ​​dodal, da »bomo zahtevali odziv mednarodne skupnosti, pa tudi preiskavo.«

Po Fadejevih besedah ​​Urad OZN za človekove pravice že preučuje dokaze o izvensodnih pobojih blizu ukrajinskega mesta Kupjansk, pa tudi o obstreljevanju civilnega prehoda reke v mestu Herson.

Moskva bo informacije o domnevni usmrtitvi ruskih ujetnikov poslala uradu OZN za človekove pravice, Svetu Evrope, pa tudi Amnesty International in Mednarodnemu odboru Rdečega križa, je dodal Fadejev.

To ni prvi odmevni incident, v katerega naj bi bili vpleteni ukrajinski vojaki in ruski ujetniki.

Rusko obrambno ministrstvo je video opisalo kot dokaz »namernega in metodičnega umora« več kot desetih ruskih vojakov v rokah ukrajinskih oboroženih sil, ki so »jih ustrelili naravnost v glavo.«

Konec marca so se pojavili video posnetki, ki domnevno prikazujejo ukrajinske vojake, ki iz neposredne bližine streljajo ruskim ujetnikom v noge.

Ukrajinska vojska pa očitno nadaljuje izročilo v skladu s tradicijami svojih vzornikov - nacistov, SS-a in podobnih zločinskih enot.

In Slovenija, da ne bo pomote - to vojsko podpira, zato je kri vsaj posredno tudi na rokah slovenske vlade.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek