REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Gremo proti pravičnemu, multipolarnemu svetovnemu redu«: Kitajska pokazala, da Rusiji NE bo obrnila hrbta!

»Gremo proti pravičnemu, multipolarnemu svetovnemu redu«: Kitajska pokazala, da Rusiji NE bo obrnila hrbta!Tlakovanje novega svetovnega reda? Xi Jinping in Vladimir Putin. Vir: Twitter

Peking in Moskva sta po vrhu zunanjih ministrov v mestu Tunši na Kitajskem v svet poslali jasno sporočilo, da Kitajska ne bo obrnila hrbta Rusiji v razmerah, ki so nastale po invaziji na Ukrajino.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po srečanju s svojim kolegom Wang Yijem pozdravil in pohvalil Kitajsko kot »del novega svetovnega reda«.

»Skupaj z vami in z našimi simpatizerji gremo k pravični, multipolarni demokratični svetovni ureditvi,« je dejal Lavrov.

V odzivu na novice s Kitajske je bilo veliko sporočil z afriške celine, kar najbrž naznanja, da res nastaja nek nov svetovni red.

»V Afriki bomo podprli prizadevanja Rusije in Kitajske. Konec koncev, noben Kitajec ali Rus ni nikoli napadel Afrike. To bi lahko bila odlična priložnost za odmik od prevlade ZDA in ameriškega dolarja

»V Afriki bomo podprli prizadevanja Rusije in Kitajske. Konec koncev, noben Kitajec ali Rus ni nikoli napadel Afrike. To bi lahko bila odlična priložnost za odmik od prevlade ZDA in ameriškega dolarja,« je pripomnil eden od komentatorjev s črne celine.

In res, če pogledamo zemljevid Afrike, kot je opozoril kitajski diplomat Zhang Heqing postane bolj razumljivo, zakaj si številne afriške države želijo pravičnejšega sveta, ki ni pod taktirko zveze NATO.

Zhang Heqing je namreč objavil zgodovinski zemljevid Afrike, iz časov kolonializma oziroma po Berlinski konferenci leta 1884 ter v zvezi s tem vprašal: »Koliko teh kolonialnih sil je zdaj članic NATO?«

Ni počakal na odgovor, saj si ga je podal sam: »Vse!«

»Živimo v zelo težkem obdobju v zgodovini mednarodnih odnosov,« je po srečanju s kitajskimi gostitelji poudaril vodja ruske diplomacije in izrazil prepričanje, da bodo Rusija, Kitajska in druge podobno misleče države okrepile odnose za oblikovanje novega svetovnega reda, poročajo kitajski mediji.

»Prepričan sem, da bodo ob koncu te faze mednarodne razmere veliko jasnejše in da se bomo skupaj z vami in našimi podporniki pomaknili k multipolarni, pravični, demokratični svetovni ureditvi,« je sklenil Lavrov po srečanju s kitajskim kolegom Wang Yijem.

Da Washington ne želi razvite, močne, združene in neodvisne Evrope, na kar kaže dejstvo, da so ZDA podprle Brexit, in sama narava protiruskih sankcij, ki prizadenejo predvsem Evropo, je opozorila tudi Marija Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva.

Da je tako politična kot gospodarska dominacija ZDA in sploh sveta, ki sebe šteje za Zahod, na preizkušnji, je ocenil geopolitični analitik Pablo Escobar, ki se je poigral z imenom Severnoatlantskega zavezništva na način kot Turki imenujejo številne tuje države, ko k izvirnem imenu pripnejo končnico »-stan.«

»Tako rekoč nihče v NATOstanu ne ve, kaj se je ZARES zgodilo danes v Tunšiju na Kitajskem. Lavrov in Wang Yi sta se srečala z ministri za zunanje zadeve Irana, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Indonezije in Katarja, da bi razpravljali o pomoči Afganistanu. Predvsem pa o Novem multipolarnem svetu,« je pojasnil Escobar.

Odzivi na skrivnostno srečanje na Daljnjem vzhodu kažejo, da si mnogi želijo »nov svet brez hegemonije ameriškega dolarja, ki je ubil milijone ljudi.«

Želja po »novem svetu brez hegemonije ameriškega dolarja, ki je ubil milijone ljudi.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Drugi kitajski diplomat Ma Hui, veleposlanik na Kubi, pa je opozoril na klavrno dejstvo, da sta le dve državi na svetu – ZDA in Izrael – leta 2021 vložili veto na sprejetje resolucije Tretjega odbora OZN o pravici do hrane.

Kar prav tako pove veliko.

Hkrati pa zapisi na družbenih omrežjih razkrivajo, da raste strah, da nam je tretja svetovna vojna vse bližje in bližje.

Medtem se je zgodil zanimiv preobrat - Vatikan je prvi na Stari celini pristal na pogoje Moskve in pri ruski Centralni banki zamenjal 10 milijonov evrov za rublje, da bi lahko plačal nemoteno dobavo plina iz Rusije.

Kitajska stran uradnih izjav v zvezi s sestankom v Tunšiju ni dala, je pa spregovoril tiskovni predstavnik Wang Yija Wang Wenbin, ki je dejal, da bosta Moskva in Peknig še naprej krepila odnose.

»Prizadevali si bomo za razvoj globalne multipolarnosti in demokratizacijo mednarodnih odnosov«, je dejal Wang Wenbin in citiral skupno izjavo predsednika Vladimirja Putina in Xi Jinpinga z enega od prejšnjih srečanj: »Naša lakota po miru nima meja, naša prizadevanja za zagotavljanje varnosti nimajo meja, naš boj proti hegemoniji nima meja.«

Delite članek