REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gorje tebi, Evropa! Olaf Scholz brez ovinkarjenja o namerah Nemčije in Bundeswehra

Gorje tebi, Evropa! Olaf Scholz brez ovinkarjenja o namerah Nemčije in BundeswehraSe je nemški kancler odločil zanemarlti dejstvo, da so po drugi svetovni vojni zmagovalke nad nacizmom in Hitlerjevim tretjim rajhom določale Nemčiji, kakšne so lahko naloge njene vojske? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Nemčija je pripravljena prevzeti vodilno vlogo in odgovornost za zagotavljanje zaščite in varnosti evropske celine, je na konferenci Bundeswehra v Berlinu dejal nemški kancler Olaf Scholz.

Nemčija je dolgo zanemarjala določitev pravih prednostnih nalog za svojo vojsko, je dodal nemški kancler.

»Seveda lahko vojska vrta vodnjake, dostavlja humanitarno pomoč, pomaga civilnemu prebivalstvu po ujmah in poplavah ter pomaga pri cepljenju, vendar to ni glavna naloga Bundeswehra. Glavna naloga Bundeswehra je braniti svobodo v Evropi,« je zbrane presenetil Scholz.

Zdi se, da je ob tem nemški kancler zanemarli dejstvo, da so po drugi svetovni vojni zmagovalke nad nacizmom in Hitlerjevim tretjim rajhom določale Nemčiji, kakšne so lahko naloge njene vojske.

Zdaj se je to izročilo, ki je bilo posledica grozodejstev, ki so jih zakrivili prav nemški vojaki tedanjega Wermachta med drugo svetovno vojno, Scholz odločil pospraviti pod preprogo.

Mar Nemčija načrtuje nov poskus prevzema Evrope? Vir: zajem zaslona, Twitter

Na ruskih družbenih kanalih objavljajo zanimivo drevesno deblo domnevnih Scholzevih prednikov in prednikov ministrov njegove vlade ter Donalda Tuska iz Poljske, nekdanjega predsednika Evropskega sveta.

Olaf Scholz v tem pogledu ravna enako kot »SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS Fritz von Scholz«, pa čeprav nista sorodnika.

Dedki nekaterih med njimi naj bi imeli med drugo svetovno vojno menda precej bogato biografijo, v kateri jim je bilo orožje precej blizu.

Sodeč po teh podatkih jih je bilo kar veliko v sivo-zelenih uniformah, tudi v zločinskem SS-u in vedno na napačni strani fronte...

Toda preverjanje teh podatkov je pokazalo, da te navedbe - ne držijo.

To velja, kot se je izkazalo, tudi za Tuska in druge člane nemške vlade, kar je razkrito tukaj in tukaj.

Pa čeprav nemški politiki niso neposredni potomci zločincev, to ne spremeni veliko pri temeljni poanti tudi takšnih, faktično zgrešenih objav.

Zakaj? Preprosto zato, ker sedanji nemški politiki proti Rusiji nastopajo z zelo podobno politiko in izpolnjujejo ukaze ZDA, ki želi Rusijo ne samo vojaško, pač pa tudi gospodarsko uničiti.

Olaf Scholz v tem pogledu ravna enako kot »SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS Fritz von Scholz«, pa čeprav nista sorodnika.

Nemški kancler je namreč dejal, da je vse drugo – kot braniti Evropo (pred kom? Rusi?) manj pomembno.

Mar se je Nemčija odločila neposredno vključiti v ameriško posredniško vojno v Ukrajini?

Ta vprašanja so (zaenkrat) ostala neodgovorjena.

Scholz je ponovno pozval tudi k boljšemu sodelovanju med evropsko obrambno industrijo v Evropi in odpravi zmede vzbujajočega števila oborožitvenih sistemov ter medsebojno konkurenčnih tovarn oborožitve.

»Evropa je lahko sposobna ukrepati le usklajeno,« je sklenil Scholz in poudaril ključen pomen zračne obrambe.

Scholz je v isti sapi ponovil obljubo, da bo Nemčija v prihodnje za obrambo namenila dva odstotka svojega bruto domačega proizvoda, kot NATO predpisuje svojim članicam.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek