REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gaza skregala EU in Erdoğana: Bruselj bi rad, da Ankara podpre Evropsko unijo, toda…

Gaza skregala EU in Erdoğana: Bruselj bi rad, da Ankara podpre Evropsko unijo, toda…Bruselj bi si želel, da bi Ankara svojo zunanjo politiko uskladila s politiko bloka, a ima Erdoğan povsem nasprotna stališča, poroča Euractiv. Vir: Posnetek zaslona, X

Odnosi med Turčijo in Evropsko unijo so na resni preizkušnji zaradi odkrito propalestinskih pogledov Recepa Tayyipa Erdoğana, piše Euractiv in opozarja, da turški voditelj pripadnike Hamasa imenuje »osvoboditelji« ali »mudžahedini«, ki se borijo za svojo deželo.

Ker je Turčija tudi po 24 letih čakanja še vedno uradna kandidatka za članstvo v EU, bi Bruselj po poročanju »Euractiva« raje, da ga Ankara podpre kot da zagovarja nasprotna stališča.

»Tisto, kar pravi predsednik Erdoğan, se slabo odraža tukaj, v Bruslju. Vedno pričakujemo, da se bo Turčija v zunanji politiki uskladila z nami,« je za bruseljski portal dejal visok uradnik EU, ki je želel ostati neimenovan.

Erdoğan, sicer predani musliman in goreč zagovornik pravic Palestincev, je medtem okrepil svoje kritike na račun politik zahodnih držav, saj se število civilnih žrtev v Gazi povečuje, Izrael pa je obtožil vojnih zločinov in odpoklical turškega veleposlanika iz Tel Aviva.

»Glavni krivec za pokol v Gazi je Zahod,« je dejal Erdoğan na presenečenje svojih zaveznikov v Natu pred 1,5 milijona ljudi na shodu v Carigradu.

V poročilu o napredku držav kandidatk pri izpolnjevanju meril za članstvo v EU, objavljenem v sredo, se je Bruselj pritožil, da je enostranska zunanja politika Turčije v nasprotju s prednostnimi nalogami bloka.

Ankara naj bi ohranila zelo nizko stopnjo skladnosti s stališčem EU do zunanje in varnostne politike, in sicer le 10 odstotkov.

»Njegova retorika podpore teroristični skupini Hamas po napadu na Izrael se nikakor ne ujema s pristopom EU,« poudarja bruseljski portal.

Analitiki se po poročanju »Euractiva« bojijo, da bi lahko Erdoğanovo stališče do Izraela in Gaze ogrozilo njegov doslej zmerno diplomatski pristop do Zahoda po njegovi ponovni izvolitvi na predsedniški položaj.

Odnosi med Turčijo in EU so obtičali na mrtvi točki od začetka pogajanj o članstvu leta 2005.

Uradniki EU pravijo, da je začetno navdušenje zbledelo in da je opazen odmik od zahodnih vrednot z opaznim pomanjkanjem politične zavezanosti izvajanju reform.

Vojna v Gazi je poslabšala že tako težke odnose.

»Ko se je začela vojna v Gazi, smo mnogi mislili, da bi lahko bila Turčija pošten posrednik in velik akter pri umirjanju napetosti v regiji. Zelo nas je opogumilo, ko smo videli, kako pomembno vlogo je imela Turčija pri ponovni vzpostavitvi (ukrajinskega) izvoza žit prek Črnega morja,« je za portal povedal eden od uradnikov Evropske komisije.

Turško zunanje ministrstvo se je v sredo pozno zvečer odzvalo na poročilo EU in dejalo, da ocenjuje kot pohvalo oceno Evropske unije, da je turško stališče do vojne med Hamasom in Izraelom popolnoma nezdružljivo z njihovim.

»Čutimo potrebo opomniti EU, ki je na napačnem mestu v zgodovini, da bi morale politike, ki temeljijo na univerzalnih vrednotah, mednarodnem pravu in humanitarnih načelih, veljati ne samo za Ukrajino ali drugo regijo Evrope, ampak tudi za ves svet, vključno z Bližnjim vzhodom«, so Bruslju zabrusili iz Ankare.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek