REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Finska in Švedska ostajata pred vrati Severnoatlantskega zavezništva: Turčija za nedoločen čas odložila širitev Nata

Finska in Švedska ostajata pred vrati Severnoatlantskega zavezništva: Turčija za nedoločen čas odložila širitev NataNa okopih: Finska, Švedska in Turčija... Vir: Telegram, E.T., zajem zaslona

Ankara je za nedoločen čas preložila srečanje tristranskega mehanizma s kandidatkama za članstvo v NATO paktu Švedsko in Finsko, poroča TRT.

Turčija je odpovedala tristransko srečanje s Švedsko in Finsko, s čimer je načrte obeh nordijskih držav za pridružitev Natu pustila v negotovosti, je v torek poudarila turška televizija TRT.

Odnosi med Ankaro in Stockholmom so se konec tedna močno poslabšali po odobrenem protestu s sežiganjem Korana pred turškim veleposlaništvom v švedski prestolnici.

Poročilo TRT, ki se sklicuje na anonimne turške diplomatske vire, trdi, da je bilo srečanje, predvideno za prihodnji mesec v Bruslju, preloženo na zahtevo Ankare.

V ponedeljek je turški predsednik jasno povedal, da Švedska »od nas ne bo prejela nobene podpore v zvezi z Natom«, ker Stockholm ni izkazal spoštovanja do »vere Republike Turčije ali muslimanov

Vir v turškem predsedstvu je poudaril, da odločitev ni odpoved, temveč odlog, brez določenega časovnega okvira.

Urad predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana ni želel uradno komentirati, ko so se nanj  obrnili mediji.

V ponedeljek je turški predsednik jasno povedal, da Švedska »od nas ne bo prejela nobene podpore v zvezi z Natom«, ker Stockholm ni izkazal spoštovanja do »vere Republike Turčije ali muslimanov.«

Njegove pripombe so prišle potem, ko so švedske oblasti v soboto dovolile protiislamski protest pred turško diplomatsko misijo v Stockholmu.

Skrajno desni dansko-švedski politik Rasmus Paludan je med dogodkom z dovoljenjem švedske policije zažgal izvod muslimanske svete knjige.

Podvig se je zgodil nekaj dni po tem, ko so kurdski aktivisti na svetilko v Stockholmu »obesili« lutko predsednika Erdoğana za noge.

Medtem ko so švedske oblasti obsodile Paludanovo kontroverzno predstavo, so vztrajale, da so morale odobriti protest v skladu z »daljnosežno svobodo izražanja« v državi.

Turški predsednik je ta argument zavrnil in predlagal, naj Stockholm »obrambo svoje države prepusti prav istim članom terorističnih organizacij in islamofobom,« ne pa zvezi NATO…

Tako Švedska kot Finska sta zaprosili za članstvo v Natu maja 2022 po ruski vojaški ofenzivi proti Ukrajini.

Državi potrebujeta soglasno podporo vseh sedanjih držav članic bloka.

Medtem ko je večina podprla vstop, Turčija in Madžarska tega še nista storili.

Ankara je svoje soglasje pogojevala s tem, da Stockholm in Helsinki odpravita embargo na orožje, ki sta ga pred tem uvedla Turčiji.

Poleg tega je predsednik Erdoğan zahteval, da prenehajo dajati zatočišče članom kurdskih skupin, ki jih Ankara šteje za teroristične.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek