REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Financial Times: Tajni ruski vojaški dokumenti razkrili zelo nizek prag za rusko uporabo taktičnega jedrskega orožja

Financial Times: Tajni ruski vojaški dokumenti razkrili zelo nizek prag za rusko uporabo taktičnega jedrskega orožjaTajni ruski vojaški dokumenti razkrivajo merila za uporabo jedrskega orožja in ta so precej nižja od tistih, ki so javno obznanjena, ocenjujejo presenečeni zahodni komentatorji. Vir: Posnetek zaslona, X

Bi se enote zveze NATO v primeru vpada v Ukrajino lahko soočile z jedrskim orožjem v obliki ruskih taktičnih izstrelkov?

To vprašanje je iz dneva v dan vse manj teoretično in se premika v smer realnega odločanja.

Po trditvah francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da pošiljanje zahodnih vojakov v Ukrajino »ni izključeno«, in »dovoljenju« generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da kijevski režim napade Rusijo z letali F-16, pa so nekateri na Zahodu pričeli opozarjati, da bi lahko bil odgovor Moskve precej bolj brutalen, kot so bili vsi doslej.

Tajni ruski vojaški dokumenti razkrivajo merila za uporabo jedrskega orožja in ta so precej nižja od tistih, ki so javno obznanjena, ocenjujejo presenečeni zahodni komentatorji.

Tako je imel »Financial Times« dostop do razkritih ruskih vojaških dokumentov, ki domnevno kažejo, da so ruske sile vadile uporabo taktičnega jedrskega orožja v prvih fazah spopada z veliko svetovno silo.

In ta velika sila je bila opredeljena kot Kitajska.

V zadnjih letih so se sicer odnosi med Pekingom in Moskvo izjemno izboljšali.

Zanimivo pa je, da so v teh dokumentih Kitajsko ruski strategi še celo do leta 2014 ocenjevali kot potencialnega nasprotnika.

In jasno je, da je bilo leto 2014, z državnim udarom v Kijevu prelomnica, ko je Rusija izgubila še zadnje iluzije glede Zahoda, zato danes podobne dokumente najbrž pripravlja le še za zahodne države…

V spisih, zbranih med letoma 2008 in 2014, pa je naveden tudi prag za uporabo taktičnega jedrskega orožja, ki je po mnenju strokovnjakov, ki so pregledovali in preverjali ruske dokumente, nižji od tistega, ki ga navaja Rusija!

Kriteriji morebitnega jedrskega odziva segajo od sovražnega vdora na rusko ozemlje, prek poraza enot, ki varujejo obmejna območja, do bolj specifičnih sprožilcev, kot je uničenje 20 odstotkov ruskih podmornic s strateškimi balističnimi raketami.

»To je prvič, da so takšni dokumenti javno objavljeni,« je dejal Aleksander Gabujev, direktor Carnegie Russia Center for Evrasia v Berlinu. »Kažejo, da je operativni prag za uporabo jedrskega orožja precej nizek, če ni mogoče doseči želenega rezultata z običajnimi sredstvi.«

Ruske rakete kratkega dosega
Ruske rakete kratkega dosega. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Rusko taktično jedrsko orožje, ki ga je mogoče dostaviti s kopenskimi ali ladijskimi in podmorniškimi raketami ali iz letal, je zasnovano za omejeno uporabo na bojiščih v Evropi in Aziji, v nasprotju z večjim, »strateškim« orožjem, namenjenim za ciljanje na ZDA.

Sodobne taktične bojne glave lahko še vedno sprostijo bistveno več energije kot orožje, vrženo na Nagasaki in Hirošimo leta 1945.

Čeprav so podatki o tem stari 10 let ali več, strokovnjaki pravijo, da so še vedno pomembni za trenutno rusko vojaško doktrino.

Dokumenti naj bi kazali na sumničavost ruske varnostne elite do Kitajske, ki je ena glavnih partneric Rusije.

Zato naj bi bile v datotekah, ki so jih »Financial Timesu« pokazali zahodni uradniki, omenjene vaje več scenarijev kitajske invazije na Rusijo.

In v teh »vojnih igricah« se vidi, trdijo mediji, da Rusija ocenjuje svoj jedrski arzenal kot temelj svoje obrambne politike in temu primerno uri sile, da bi lahko v določenih okoliščinah izvedle prvi jedrski udar.

Kitajska in Rusija sta že izrazili dvome o verodostojnosti dokumentov.

»Teorija grožnje« se bo težko prodajala na Kitajskem in v Rusiji, so sporočili iz Pekinga.

Mearsheimer je pravočasno opozarjal, da bo prišlo do vojne v Ukrajini
Mearsheimer je pravočasno opozarjal Zahod, da bo prišlo do vojne v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, X

»Glavno je, da je prag za uporabo jedrskega orožja popolnoma pregleden in določen v doktrini. Kar zadeva omenjene dokumente, močno dvomimo v njihovo pristnost,« so sporočili iz Kremlja.

Zahodni strokovnjaki dvomijo, da bi Rusija uporabila jedrsko orožje proti Ukrajini, ki nima jedrskih zmogljivosti in ni sposobna izvesti večje kopenske invazije.

Mearsheimer ne izključuje uporabe taktičnega jedrskega orožja Rusije v zahodni Ukrajini. V tem primeru pa ZDA ne bi povečale eskalacije, pač pa bi »takoj ugasnile« konflikt.

Znani ameriški profesor John Mearsheimer je že pred časom opozoril, da je verjetnost, da bi Moskva uporabila taktično orožje odvisna od ocene ogroženosti Rusije in da bi bila večja, če bi se razmere na bojišču v Ukrajini obrnile zoper Rusijo, kar se sedaj ne dogaja.

Če bi se to zgodilo zaradi zahodne intervencije pa Mearsheimer ne izključuje uporabe jedrskega orožja Rusije v zahodni Ukrajini.

V tem primeru pa ZDA ne bi povečale eskalacije, pač pa bi »takoj ugasnile« konflikt, je prepričan Mearsheimer.

In vse kaže, da si želijo nekateri »pametni« evropski voditelji odigrati prav ta scenarij z zelo slabim koncem, predvsem za Ukrajino in Evropo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek