REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropsko kmetijstvo zaradi sankcij proti Rusiji na kolenih, a v Ukrajini menijo, da sankcij EU še vedno ni dovolj!

Evropsko kmetijstvo zaradi sankcij proti Rusiji na kolenih, a v Ukrajini menijo, da sankcij EU še vedno ni dovolj!Sankcije vodijo do - recesije...ampak EU nadaljuje po isti poti!

V trenutku, ko je po vsej Evropi popolnoma jasno, da so energetska kriza, visoke cene surovin, gnojil in goriva ter poplava uvoza kmetijskih izdelkov iz Ukrajine spravile na kolona evropsko kmetijstvo – vse to pa so posledice sankcij EU proti Rusiji – so v Ukrajini prepričani, da sankcij še vedno ni dovolj!

Sankcije, ki jih je EU uvedla proti Rusiji, so »šibke«, je za EUObserver povedala Agija Zagrebelskaja, vodja oddelka za sankcije pri ukrajinski nacionalni agenciji za preprečevanje korupcije (NCPA), in dodala, da ne verjame, da je blok sposoben poostritve omejitev v prihodnosti.

»Je ta [13.] paket šibek? Ne glejmo ločeno. Prej lahko rečemo, da so bili vsi dosedanji ukrepi šibki,« je dejala Zagrebelskaya za EUObserver in dodala, da če bi Bruselj naredil dovolj, konflikt ne bi bil tik pred tem, da bo prešel v tretje leto.

Na vprašanje o možnostih ostrejšega zatiranja Moskve s strani EU v prihodnosti je Zagrebelskaya dejala, da ne »verjame v magijo.«

V trenutku, ko je po vsej Evropi popolnoma jasno, da so sankcije proti Rusiji evropsko kmetijstvo spravile na kolena so v Ukrajini prepričani, da sankcij še vedno ni dovolj.

»V to ne verjamem, ker nekateri [Rusi], ki bi morali biti sankcionirani leta 2014, še vedno niso pod sankcijami,« je pojasnila.

NCPA je znana po svojem posebej agresivnem stališču do kaznovanja Rusije. Mednarodna podjetja, ki niso zapustila Rusije, je poskušala osramotiti tako, da jih je dodala na svoj zloglasni seznam »sponzorjev vojne«.

Skoraj 50 mednarodnih blagovnih znamk, vključno s PepsiCo, Nestle, Mars, Unilever, Xiaomi, Bacardi, Leroy Merlin, Procter & Gamble, Yves Rocher in Alibaba (lastnik AliExpress), Subway in Viciunai Group, je bilo označenih s to oznako.

Trenutno se pripravlja 13. sveženj sankcij EU proti Rusiji, ki bo sovpadel z drugo obletnico začetka vojaške operacije Moskve.

Novi sklop omejitev naj bi bil namenjen približno 200 subjektom in posameznikom, vendar ne bo vključeval nobenih prepovedi uvoza.

Reuters je pred tem poročal, da Evropska komisija upa, da bo »povzročila minimalno razpravo« med državami članicami, da bi lahko paket sprejeli čim prej.

V resnici je Evropska komisija kapitulirala pred kmeti - a tako, da jim je ponudila le začasne rešitve, veljavne leto dni.

In naslednje leto?

Kaj lahko naredi trinajsti paket sankcij, česar ni uspelo narediti že prejšnjih dvanajst, sicer ni jasno.

Jasno je le, da je EU danes energetsko šibka, z visoko inflacijo, recesijo, upori kmetov po vsej Evropi, stavkami ki jim ni videti konca, pomanjkanjem denarja, s propadlo vojno v Ukrajini za vratom in milijoni beguncev – medtem pa Rusija beleži rekordno gospodarsko rast.

In kmetov nič ne ustavi.

Niti španska policija ne, ki je lahko samo nemočno snemala, kako so zaobšli njihovo blokado.

Blokade, protesti in štrajki so in bodo še po vsej Evropi in tudi v Sloveniji. 

Večinoma zaradi razloga, ki ga v EU nihče noče priznati na glas.

Kratkovidnih sankcij proti Rusiji in potiskanja Ukrajine v NATO in vojno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek