REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU sejala represijo, sankcije in rusofobijo, požela pa recesijo in zmago desnice ter neofašistov v Italiji

EU sejala represijo, sankcije in rusofobijo, požela pa recesijo in zmago desnice ter neofašistov v ItalijiVoditelji nove desne koalicije v Italiji. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V Italiji so v nedeljo v senci groženj iz Evropske komisije potekale volitve, ki bodo najverjetneje zelo spremenile politično podobo Italije – in morda tudi Evropske unije.

Na italijanskih volitvah je po vzporednih volitvah zmagal desni blok, ki je prejel med 41 in 45 odstotki glasov.

Predvideni sedeži v senatu: sredina desno 111-131, sredina levo 33-53, za Gibanje 5 zvezdic med 14 in 34 sedeži.

Akcija in Italia viva sta ocenjena na 4 do 12 sedežev, Italexit bo dobila nič sedežev, ostale stranke pa med 3 in 5 sedežev.

Jasno je, da na oblast prihaja desnica, med strankami, ki se bodo zavihtele na oblast pa so tudi take, ki veljajo za skrajne.

Aketo je naredila Opinio Italia za RAI z 80-odstotno pokritostjo vzorca ob 23.00 uri v nedeljo.

To je dovolj za parlamentarno večino. Poleg Bratov Italije Giorgie Meloni sta v bloku Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija Silvia Berlusconija.

Največ glasov med strankami so dobili Bratje Italije, njihova voditeljica Giorgia Meloni bi tako lahko postala prva premierka v italijanski zgodovini.

Levi blok, v katerem je poleg Demokratske stranke še nekaj manjših levih strank, naj bi dobil od 25,5 do 29,5 odstotka glasov.

Za Gibanje petih zvezd je glede na izide vzporednih volitev glasovalo od 13,5 do 17,5 odstotka volivcev, za sredinske stranke pa od 6,5 do 8,5 odstotka.

Verjetni zmagovalci volitev Bratje Italije, edina stranka, ki ni bila v vladi dosedanjega premierja Maria Draghija, so pred štirimi leti dobili le štiri odstotke glasov, danes naj bi jih dobili od 22 do 26 odstotkov.

Rezultati volitev v Italiji
Rezultati volitev v Italiji. Vir: Zajem zaslona

Desna Liga Mattea Salvinija naj bi glede na vzporedne volitve dobila od 8,5 do 12,5 odstotka glasov, Naprej, Italija nekdanjega premierja in medijskega mogotca Silvia Berlusconija pa od šest do osem odstotkov.

Že predvečer volitev je prinesel toliko sprememb, da tovrstnega viharja na politični in javne sceni ne pomnijo niti najstarejši.

Jasno je samo, da na oblast prihaja desnica, med strankami, ki se bodo zavihtele na oblast pa so tudi take, ki veljajo za skrajne.

Volilna kampanja je potekala v nikoli v podobnih okoliščinah, v senci vojne v Ukrajini, sredi galopirajoče gospodarske krize in kritike levih in sredinskih strank, ki so skupaj napadale desne.

V dveh mesecih kampanje so se razšli zavezniki, do včeraj zveste stranke so odšle in »preletele« k drugim, menjale so se koalicije in »sklenile« čudne politične poroke.

Prvič je tudi neka ženska, vodja »Bratov Italije« (FdI), Giorgia Meloni, za nekatere postala »nevarnost za državo.«

Zelo verjetno bo naslednja premierka Italije.

V boju za sedeže v parlamentu je bilo 75 strank.

Iz tujine so jih volili skupno 12, volilni prag za stranke je tri odstotke, za koalicije pa deset odstotkov.

Zapleten italijanski volilni sistem spodbuja oblikovanje predvolilnih koalicij, letos pa je bil boj za sedeže v parlamentu še posebej oster, saj so to prve volitve po reformi, s katero se je za tretjino zmanjšalo število članov obeh domov.

Spomnimo, v Italiji so na referendumu leta 2020 podprli zmanjšanje spodnjega doma parlamenta s 630 na 400 poslancev ter zgornjega doma s 315 na 200 senatorjev.

Okoli dve tretjini mandatov je izbranih po proporcionalnem, tretjina pa po večinskem sistemu.

Tudi v primeru jasnega izida na volitvah pa naslednja vlada mandata najverjetneje ne bo nastopila pred koncem oktobra, saj se bo novi parlament sestal šele 13. oktobra.

V dveh mesecih kampanje so se razšli zavezniki, do včeraj zveste stranke so odšle in »preletele« k drugim, menjale so se koalicije in »sklenile« čudne politične poroke.

Bitka se je razvnela do absurdnih ocen in napadov, najslabše pa sta jo odnesla prav voditelja z desnice, Matteo Salvini, ki so ga mediji poimenovali »Putinov človek«, in Melonijeva, ki je postala »Orbánova somišljenica.«

Janša retvit - Meloni
Zmage neofašistov se veseli tudi Janez Janša. A zaman, njihov uspeh ne bo lahko prenosljiv. Italijanske desne stranke imajo glede Rusije, pomembne teme na volitvah, namreč povsem drugačno mnenje kot - slovenske. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Giorgia Meloni, povezana s Salvinijevo Ligo in stranko Forza Italia Silvia Berlusconija, je po zadnjih raziskavah v vodstvu, za njo je Levica Enrica Lete, nato Demokratska stranka (PD) in tako naprej.

Melonijeva, ki izjavlja, da je »atlantistka in evropeistka« je sicer glasovala za uvedbo sankcij proti Rusiji in dobavo več orožja Ukrajini, vendar jo mnogi označujejo za »postfašistko.«

V Sloveniji je postala znana zlasti po tem, ko je ostro nasprotovala vrnitvi Narodnega doma slovenski manjšini.

Zmage neofašistov se veseli tudi Janez Janša. A zaman, njihov uspeh ne bo lahko prenosljiv.

Italijanske desne stranke imajo glede Rusije, pomembne teme na volitvah, namreč povsem drugačno mnenje kot - slovenske.

Medsebojni udarci med strankami prihajajo z vseh strani, zato vodja Gibanja 5 zvezd, nekdanji premier Giuseppe Conte, obljublja, da »ne glede na izid volitev ne bo nikoli več sodeloval z Leto.«

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte. Vir: Telegram, zajem zaslona

Nova koalicija t. i. Tretji pol, ki se opredeljuje kot središče politične usmeritve Akcija (koalicija Carla Calende in Mattea Renzija), meni, da je trenutni premier (v odstopu) Mario Draghi »spet edina alternativa«, čeprav ne sodeluje v volilni kampanji.

Glavni očitek Salviniju, ki se vseskozi zavzema za omejitev ilegalnih vstopov migrantov v Italijo, je še vedno »prijateljstvo s Putinom.«

Vodja Lige je velikokrat spomnil, »kako je imel Putin odličen sloves prav pri vseh, ki ga zdaj napadajo« in, čeprav je proti vojni od prvega dne, vseeno poudarja, da je treba razmisliti, ali je res potrebno nadaljevati s sankcijami proti Rusiji.

V ozadju volitev pa je predvsem eno samo vprašanje – odnos do sankcij in Rusije. Desnica v Italiji se zavzema za omilitev sankcij in kaže veliko več razumevanja za Rusijo, kot leve stranke.

Melonijeva, ki je v kampanji prejela tri grožnje s smrtjo, je izjavila, da je pripravljena vladati. Kot prve poteze napoveduje: pomoč družinam in podjetnikom pri poravnavi računov zaradi velike rasti cen energentov ter posebno pozornost na področju zaposlovanja, ki se nanaša na znižanje davkov in stimulacijo tistih, ki zaposlujejo nove delavce.

V ozadju volitev pa je predvsem eno samo vprašanje – odnos do sankcij in Rusije. Desnica v Italiji se zavzema za omilitev sankcij in kaže veliko več razumevanja za Rusijo, kot leve stranke.

Zakaj, je prav tako jasno.

Italiji grozi izguba do 582.000 delovnih mest zaradi energetske krize in posledične gospodarske recesije, so nedavno poročali nacionalni mediji, ki se sklicujejo na študijo združenja industrijalcev Confindustria.

Matteo Salvini. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Če bo cena plina ostala na sedanji ravni (avgustovsko povprečje je bilo 235 evrov na megavatno uro), se bo italijansko gospodarstvo naslednje leto skrčilo za 2,2 odstotka, država pa bo v letih 2022–2023 izgubila do 383.000 delovnih mest.

Če pa cena doseže 298 evrov na megavatno uro, kar je predvidena raven na podlagi trenutnih terminskih pogodb za plin, lahko Italija utrpi 3,2-odstotni upad BDP-ja in izgubi več sto tisoč delovnih mest.

Po mnenju analitikov bi lahko Italiji, če bi Rusija z oktobrom povsem ustavila dobavo plina, primanjkovalo približno 8 odstotkov (6,4 milijarde kubičnih metrov) plina, ki ga potrebuje za pokritje povpraševanja, ob upoštevanju razpoložljivih alternativnih zalog in zalog.

Takšno pomanjkanje bi lahko povzročilo množično zapiranje podjetij in celih industrijskih panog v državi.

Pomanjkanje plina bi v Italiji lahko povzročilo množično zapiranje podjetij in celih industrijskih panog v državi.

Ob tem pa so državljanom še odkrito grozili iz Evropske unije in skorajda zahtevali, da naj ljudje glasujejo za levosredinske stranke.

EU ima »orodja«, da se odzove, če gredo politične razmere v Italiji v »slabo smer«, je v četrtek dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Namignila je, da bi državo lahko doletele kazni, kot so bile nedavno izrečene Madžarski in Poljski, če bodo prihajajoče volitve privedle do oblikovanja desne vlade.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi. Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Moj pristop je, da ne glede na to, katera demokratična vlada je pripravljena sodelovati z nami, delamo skupaj,« je dejala v odgovoru na vprašanje, ali ima »pomisleke« glede glasovanja, na katerem naj bi konservativni Fratelli d'Italia (Bratje Italije) zasedli prvo mesto.

Jasno je le nekaj – da bo po volitvah v Italiji tudi v drugih evropskih državah Bruselj vse težje sprejemala nove in nove kroge sankcij proti Rusiji.

Matteo Salvini, vodja populistične stranke Liga, je medtem obsodil »sramotno aroganco« von der Leynove in pozval EK, naj »spoštuje svobodno, demokratično in suvereno glasovanje italijanskega ljudstva!«

In da tisti, ki sejejo sankcije prej ali slej dočakajo politični vihar.

Vse skupaj je namreč samo del podobnih pocesov v Evropi, ki bodo zaradi gospodarskih razmer še naprej odnašali vlade.

Zamenjave vlad v Bolgariji,Veliki Britaniji in Italiji so samo začetek.

V Italiji bo imel ta premik desni predznak, v drugih državah EU pa morda levega.

In kaj to pomeni za Slovenijo? Na ravni Italije za Slovence nič dobrega.

Jasno je le nekaj – da bo po volitvah v Italiji tudi v drugih evropskih državah Bruselj vse težje sprejemal nove in nove kroge sankcij proti Rusiji.

In kaj to pomeni za Slovenijo? Na ravni Italije za Slovence nič dobrega. Ko so bili fašisti zadnjič na oblasti v Italiji se to ni dobro končalo za Slovence.

Na ravni EU pa bo zanimivo opazovati, kako bodo fašisti reševali Evropsko unijo pred gospodarskim samomorom.

A desne stranke v Italiji imajo do Rusije drugačen odnos kot slovenske.

Prej jim je kapnilo. In zato zmagujejo.

Slovenske imajo žal nekoliko »daljšo lajtungo.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek