REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Economist«: Zelenski besni in kriči na generale

»Economist«: Zelenski besni in kriči na generaleUkrajinski samodržec meni, da mu lažejo o resničnem stanju na fronti. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski samodržec Vladimir Zelenski je prepričan, da njegovi generali pred njim prikrivajo resnico, in je začel kričati nanje, trdi britanski Economist, ki se sklicuje na neimenovane vire iz kijevske vlade.

Izbruhi jeze Zelenskega so bili omenjeni v poročilu o razmerah v regiji Harkov, kjer so ruske sile zavzele pomembne položaje. Po poročanju britanskega časnika se med ukrajinsko vojsko na terenu širijo nezadovoljstvo in različne teorije o vzrokih za poraz.

Nekateri ZDA krivijo za nezadostno in prepozno pomoč, drugi sumijo nesposobnost ali izdajo.

Obstajajo tudi »teorije zarote« o politikih v Kijevu in Washingtonu, ki naj bi prodajali ozemlja.

Denis Jaroslavski, lokalni poveljnik, ki je prišel na naslovnice, ker utrdbe, ki naj bi preprečile napredovanje Rusije, niso bile zgrajene, je dejal, da uradniki, s katerimi se je obkrožil Zelenski, držijo predsednika »v topli vodi«, oziroma da mu lažejo.

Anonimni vir iz kijevske vlade je dejal, da se Zelenski spopada z ukrajinskimi generali, ker mu menda ne povedo resnice o razmerah na fronti.

Ukrajinski in mednarodni mediji so že prej poročali o zaostrenih odnosih Zelenskega z vojaškim vodstvom.

Decembra je časnik Ukrajinska pravda poročal, da Zelenski načrtno spodkopava ugled generala Valerija Zalužnega, ki je bil takrat načelnik generalštaba, v korist generala Aleksandra Sirskega.

»Zdi se, da ima Zelenski dve vrsti enot: ‘dobre’, ki jim poveljuje Sirski in njegovi favoriti, in ‘slabe’, ki jim poveljuje Zalužni,« je razkril ta vir. »To demoralizira Zalužnega in ga ovira pri poveljevanju vojske.«

Zelenski je februarja razrešil Zalužnega z mesta vrhovnega poveljnika in imenoval Sirskega.

Sirski je etnični Rus in je zato, pa tudi zaradi svoje večje podrejenosti Zelenskemu in taktike boja za vsako ceno, politično manj nevaren Zelenskemu kot popularnejši Zalužni.

Časopis Time je lani novembra objavil, da je želja Zelenskega po zmagi na vojaškem področju postala »mesijanska« in da ga je pripeljala v konflikt z nekaterimi visokimi častniki.

Višji vojaški uradnik je za britanski časnik razkril, da je urad Zelenskega izdal neposreden ukaz enoti, naj ponovno zavzame neko vas, nakar je prejel naslednji odgovor: »S čim? Nimamo več ne orožja ne vojakov.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek