REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Druga svetovna vojna še ni končana: Japonska odstopila od podpisa mirovnega sporazuma z Rusijo

Druga svetovna vojna še ni končana: Japonska odstopila od podpisa mirovnega sporazuma z RusijoKurilski otoki, ruski transparent in Šinzo Abe

Uradni Tokio se je odločil, da zavrne predlog o pristopu k podpisu okvirnega mirovnega sporazuma z Rusijo o koncu druge svetovne vojne na vrhu G20 v Osaki konec junija letos, poroča Asahi Shimbun, ki se sklicuje na vire iz vlade premierja Šinzo Abeja.

Sporazum je predvideval, da Rusija in Japonska formalno končata drugo svetovno vojno, vendar pa po navedbah tokijskega časnika, Moskva in Tokio nista uspeli premagati nesoglasij glede številnih zgodovinskih in varnostnih vprašanj.

Japonska in Rusija se bosta sicer še naprej pogajali, kako bi dosegli mirovni sporazum, vendar se pričakuje, da bo za ta proces potrebno veliko več časa ...

Tokio je namreč želel s sporazumom potrditi skupno deklaracijo Sovjetske zveze in Japonske iz leta 1956, v kateri Moskva izraža svojo pripravljenost, da preda južne kurilske otoke Shikotan in Khabomai kot gesto dobre volje.

Japonska ob tem načrtuje pogajanja z Rusijo o suverenosti nad preostalima dvema spornima otokoma - Iturupu in Kunashirju, navaja ruska tiskovna agencija TASS.

Vendar je več krogov pogajanj na ravni šefov diplomacije pokazalo, da je Rusija zaskrbljena zaradi morebitne namestitve ameriškega raketnega sistema na teh otokih.

Vrh G20 bo potekal v Osaki 28. in 29. Junija. Predvideno je snidenje med japonskim premierjem Šinzo Abejem in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na posebnem sestanku.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek