REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dramatičen pobeg iz komunističnega »raja« Severne Koreje na posnetku

Dramatičen pobeg iz komunističnega »raja« Severne Koreje na posnetku

Poveljstvo Združenih narodov (United Nations Command) je zaključilo preiskavo pobega severnokorejskega vojaka v Južno Korejo pred dvema dnevoma in tudi objavilo posnetek dramatičnega pobega.

Pobeg iz »raja«

Severnokorejski vojak, ki se je kot kaže naveličal živeti v komunističnemu »raju«, se je sprva pripeljal z vozilom v Skupno varnostno območje (Joint Security Area; JSA). JSA je edino področje v Korejski demilitarizirani coni, kjer si vojaki obeh držav stojijo nasproti, le nekaj metrov narazen.

Prebežnikovo vozilo je uspelo priti čisto do zgradb v kompleksu JSA, a je nato obstalo. Severnokorejski vojak je nato peš pobegnil na južnokorejsko stran, a so ga pri tem njegovi nekdanji tovariši večkrat ustrelili (pet do šestkrat).

Trije južnokorejski vojaki so nato uspeli odvleči ranjenca na varno in ga takoj transportirali v bolnišnico, kjer se nahaja še danes. Kljub temu, da so severnokorejski mejni stražarji streljali na južnokorejsko ozemlje, vojaki Južne Koreje niso odgovorili na njihovo streljanje.

Prvi incident po 30 letih

Ta oboroženi incident je prvi po tridesetih letih in predstavlja novo žarišče spora med Južno Korejo in severno sosedo, kot tudi ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je tako v ponedeljek že uvedel nove sankcije proti Severni Koreji, kot tudi napovedal, da bo Severno Korejo označil za državno sponzorico terorizma. 

Severnokorejski prebežnik, ki je bil ustreljen v komolec, ramo in trebuh, je bil z ameriškim vojaškim helikopterjem prepeljan v bolnišnico v Suwonu, kjer je uspešno prestal dve operaciji. Njegovi zdravniki napovedujejo popolno okrevanje, a so pri tem izpostavili njegovo slabo zdravstveno stanje že pred ustrelitvijo.

Vojak, ki je visok 170 cm, je imel le 60 kilogramov, pri čemer je imel v telesu tudi parazite.

Zaradi njih in slabe prehrane ima vojak oslabljen imunski sistem, zato se južnokorejski zdravniki bojijo morebitnih zapletov, predvsem infekcije zaradi strelnih ran.