REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V VS ZN pozivi ZDA k prekinitvi vseh odnosov s Severno Korejo

V VS ZN pozivi ZDA k prekinitvi vseh odnosov s Severno Korejo

Predstavniki držav članic Varnostnega sveta ZN so po posvetovanju za zaprtimi vrati na izrednem zasedanju pozvali Severno Korejo, naj preneha s svojimi jedrskimi in raketnimi preizkusi. Veleposlanica ZDA Nikki Haley pa je kasneje na odprtem zasedanju pozvala k novim ostrejšim sankcijam in popolni prekinitvi vseh odnosov s Pjongjangom.

Severna Koreja je v sredo izstrelila svojo doslej že tretjo medcelinsko raketo, ki je letela 4475 kilometrov visoko in 970 kilometrov daleč. Teoretično bi naj to pomenilo, da lahko takšna raketa morebiti doseže tudi vzhodno obalo ZDA, torej Washington.

Izredno zasedanje so zahtevale ZDA, Japonska in Južna Koreja, ko je Severna Koreja v sredo izstrelila svojo doslej že tretjo medcelinsko raketo, ki je letela 4475 kilometrov visoko in 970 kilometrov daleč. Teoretično bi naj to pomenilo, da lahko takšna raketa morebiti doseže tudi vzhodno obalo ZDA, torej Washington.

Pjongjang je izstrelitev izvedel po dveh mesecih relativnega zatišja in teden dni po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump Severno Korejo uvrstil na seznam držav podpornic terorizma in uvedel nove sankcije.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je kritiziral dejanja Severne Koreje, obenem pa pozval tudi ZDA k prenehanju z grožnjami in zastraševanjem. ZDA in Južno Korejo je pozval, naj prekličeta za december napovedane velike vojaške vaje, ker da bo to le poslabšalo položaj.

Kitajski predstavnik Wu Haitao je govoril podobno in predlagal, naj se Severna Koreja odpove raketnemu in jedrskemu programu, ZDA pa prenehajo z vojaškimi vajami v njeni bližini, kar v Washingtonu odločno zavračajo.

"ZDA niso nikoli iskale in ne iščejo vojne s Severno Korejo. Če bo do vojne prišlo, bo to zaradi agresivnih dejanj", kot je bila izstrelitev v sredo, je dejala Nikki Haley in dodala, naj ne bo nobenega dvoma, da bo severnokorejski režim v tem primeru popolnoma uničen.

Veleposlanica ZDA je pozvala k popolni prekinitvi diplomatskih in gospodarskih odnosov sveta s Severno Korejo ter dodala, da je Trump že klical kitajskega predsednika Xi Jinpinga in ga pozval, naj prekine dobave nafte Pjongjangu. "To bo ključen korak sveta za zaustavitev mednarodnega izobčenca. Če Kitajska ne bo ukrepala, bodo ZDA naftno vprašanje prevzele nase," je dodala, vendar ni razložila, kako bodo ZDA ustavile kitajsko dobavo nafte Severni Koreji. ZN je pozvala, naj ukinejo vse privilegije in pravice Severni Koreji, med njimi pravico do glasovanja.

Svoj prispevek reševanju krize je med svojimi privrženci na jugu ZDA v Missouriju dodal tudi Trump, ki je Kim Jong-una opredelil kot "raketnega moža" in "bolnega psička" ter zagrozil z novimi sankcijami.

Varnostni svet je s položajem seznanil generalni podsekretar ZN za politične zadeve Jeffrey Feltman, ki je pozval k enotnosti pri soočanju s krizo. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je pred tem v torek ostro obsodil izstrelitev rakete in jo označil za jasno kršitev resolucij Varnostnega sveta ter popolno neupoštevanje volje mednarodne skupnosti.