REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA pritiskajo na Kitajsko, naj zmanjša dobavo nafte Severni Koreji

ZDA pritiskajo na Kitajsko, naj zmanjša dobavo nafte Severni KorejiAmeriški državni sekretar Rex Tillerson

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je danes znova pozval Kitajsko, naj zmanjša dobavo nafte Severni Koreji in jo tako prisili, da sede za pogajalsko mizo glede svojega jedrskega programa. Neposredno po najnovejši izstrelitvi severnokorejske rakete na Pjongjang pritiska tudi Nemčija, ki bo omejila diplomatske stike s Severno Korejo.

Tillerson je poudaril, da Kitajska glede Severne Koreje "dela veliko". "A menimo, da lahko z nafto naredijo še veliko več," je dodal.

Severna Koreja je v sredo izstrelila svojo doslej že tretjo medcelinsko raketo, ki je letela 4475 kilometrov visoko in 970 kilometrov daleč.

Pojasnil je, da ZDA Kitajsko pozivajo k omejitvi dobave nafte Severni Koreji, ne popolni ustavitvi. "Nazadnje, ko so Severnokorejci prišli za pogajalsko mizo, je bilo najučinkovitejše orožje prekinitev dobave nafte," je dejal.

Nemčija pa bo omejila diplomatske stike s Severno Korejo. Kot je danes ob obisku v Washingtonu povedal nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, bo Nemčija iz Pjongjanga umaknila svojega diplomata, a ne veleposlanika.

Severna Koreja je v sredo izstrelila svojo doslej že tretjo medcelinsko raketo, ki je letela 4475 kilometrov visoko in 970 kilometrov daleč. Teoretično bi lahko takšna raketa dosegla tudi vzhodno obalo ZDA, kjer leži prestolnica Washington.

Pjongjang je izstrelitev izvedel po dveh mesecih relativnega zatišja in teden dni po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump Severno Korejo uvrstil na seznam držav podpornic terorizma in uvedel nove sankcije.

Predstavniki držav članic Varnostnega sveta Združenih narodov so po posvetovanju za zaprtimi vrati na izrednem zasedanju v sredo pozvali Severno Korejo, naj preneha s svojimi jedrskimi in raketnimi preizkusi. Veleposlanica ZDA Nikki Haley je kasneje na odprtem zasedanju pozvala k novim ostrejšim sankcijam in popolni prekinitvi vseh odnosov s Pjongjangom.