REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Južnokorejska vojska izstrelila več strelov proti severu zaradi prebežnika

Južnokorejska vojska izstrelila več strelov proti severu zaradi prebežnikaSevernokorejski vojaki - RBK enote

Iz Severne Koreje je danes preko demilitariziranega območja prebegnil vojak, južnokorejska vojska pa je zatem proti severnokorejskim stražarjem, ki so hoteli prebežnika zajeti, izstrelila več strelov, je sporočilo obrambno ministrstvo v Seulu.

Ko so se severnokorejski vojaki približali demarkacijski črti, ki ločuje obe državi, so južnokorejski proti njim izstrelili okoli 20 strelov, je pojasnilo južnokorejsko obrambno ministrstvo.

Severnokorejski vojaki so potem prav tako izstrelili več strelov proti jugu, niso pa prečkali demarkacijske črte, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Iz severa je sicer prebegnil navaden vojak z nizkim činom, ki se je, kot je pojasnilo južnokorejsko ministrstvo, sredi goste megle kar pojavil pred južnokorejsko stražarnico.

To je drugi vojak, ki je prebegnil preko močno zastraženega območja v zadnjih dveh mesecih. Zadnji je prebegnil v začetku novembra, a so ga pri tem njegovi severnokorejski kolegi ustrelili in ranili, še poroča dpa.

Razmere na Korejskem polotoku so sicer zelo napete, zlasti zaradi razgrete retorike med severnokorejskim režimom in Washingtonom zaradi severnokrejskega programa razvoja jedrskega orožja in raketne tehnologije. Obe strani si že odkrito grozita z vojaškim posredovanjem.