REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dragi Božiček: Kaj vse Zelenski zahteva od Zahoda?

Dragi Božiček: Kaj vse Zelenski zahteva od Zahoda?Ruska vojska ima prednost, ko gre za boj za nebo, torej zračni prostor, je priznal Zelenski. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajina potrebuje od svojih zahodnih partnerjev več sistemov protizračne obrambe in bojnih letal, da bi dosegla enakost z Rusijo, je dejal ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Ruska vojska je v prednosti, ko gre za boj za nebo, torej zračni prostor, je v pogovoru za agencijo AFP priznal Zelenski.

»Verjamem, da imamo danes približno 25 odstotkov tega, kar potrebujemo za obrambo Ukrajine. Govorim o protizračni obrambi,« je dejal.

Kar zadeva bojna letala, naj bi Kijevu dobavili med 120 in 130 sodobnih letal, »da Rusija ne bi imela premoči v zraku«, meni Zelenski.

»V celoti potrebujemo floto F-16 v številu, o katerem sem govoril, da bi dosegli enakost,« je zaključil.

Spomnimo, ameriški državni sekretar Antony Blinken je med obiskom v Kijevu izjavil, da Washington »intenzivno dela« na dostavi Patriota in drugih sistemov protizračne obrambe Ukrajini, na kar je Zelenski odgovoril, da ukrajinska vojska potrebuje vsaj dve bateriji »Patriota« samo za Harkovsko regijo, v kateri ruska vojska dan za dnem napreduje.

Poleg ZDA se je tudi Nemčija zavezala, da bo Ukrajini v bližnji prihodnosti dobavila še eno baterijo »Patriot«.

Po drugi strani pa je znano, da bodo bojna letala F-16 prispela v Ukrajino v »naslednjih nekaj mesecih«, kar je potrdila danska premierka Mette Frederiksen, potem ko je prvotno izjavila, avgusta leta 2023, da bodo letala prispela »v naslednjih par mesecih«.

Nenehna prelaganja pri dobavi ameriških letal je posledica težav, s katerimi se srečujejo ukrajinski piloti pri usposabljanju, pa tudi neustrezna opremljenost letalskih baz in letališč, kjer bi morali biti nameščeni F-16, ko bodo dostavljeni Ukrajini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek