REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Donald Kimu: »Moj (jedrski gumb) je veliko večji od tvojega, ob tem pa tudi deluje!«

Donald Kimu: »Moj (jedrski gumb) je veliko večji od tvojega, ob tem pa tudi deluje!«Donald Trump

Dobesedno otročja, vendar skrajno nevarna izmenjava žaljivk in groženj med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom je dobila nov pospešek z zadnjim »tvitom« ameriškega predsednika. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu prek družbenega omrežja Twitter sporočil da je njegov jedrski gumb veliko večji od Kimovega ter da ob tem tudi »deluje«.

Bo sedaj Kim Donaldu pokazal, da tudi njegov gumb deluje?

S to zadnjo pripombo je predsednik ZDA najverjetneje ciljal na informacije o tem, da še ni povsem jasno, ali je Severna Koreja že uspela dovolj pomanjšati svoje jedrske bojne glave, da bi jih lahko namestila na svoje jedrske rakete in prav tako, da še vedno ni jasno, ali bi takšne glave uspele prestati nevaren vstop v zemeljsko atmosfero. Zadnja raketa Severne Koreje, ki bi lahko dosegla tudi New York in Washington na vzhodni obali ZDA je namreč ob vstopu v atmosfero razpadla.

Severnokorejska raketa Unha-3

»Moj jedrski gumb je veliko večji in močnejši," je v svojem »tvitu« poudaril Trump. "Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je nedavno izjavil, da ima gumb za jedrsko orožje na svoji delovni mizi. Bi lahko eden od predstavnikov tega izčrpanega in stradajočega režima informiral njihovega voditelja, da imam tudi jaz gumb za jedrsko orožje, ki je veliko večji in močnejši kot Kimov, ter da tudi deluje?« je na Twitterju zapisal ameriški predsednik Donald Trump.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je namreč v svojem novoletnem nagovoru v ponedeljek opozoril, da so v dosegu njegovega jedrskega orožja celotne ZDA in da je gumb za aktivacijo omenjenega orožja vedno na mizi v njegovi pisarni.

Moj gumb, ki tudi deluje, je veliko večji in močnejši kot Kimov

Vse to se dogaja v trenutku, ko se je po dolgem času zgodila prva resna otoplitev med Severno in Južno Korejo v dolgem času. Le dan po tem komentarju predsednika ZDA sta Severna in Južna Koreja po skoraj dveh letih namreč znova vzpostavili rdeči telefon med državama.

Severnokorejski voditelj je pred tem pozval k ponovnim pogovorom med Severno in Južno Korejo, kar so v Južni Koreji pozdravili. Pogovori bodo potekali tudi o sodelovanju severnokorejskih športnikov na letošnjih zimskih Olimpijskih igrah v Južni Koreji.

Zahodnjaško oblečen Kim Džong Un

Zahodni analitiki so opazili tudi spremembo oblačil, ki jih je severnokorejski voditelj izbral za svoj novoletni nagovor, saj se je pred kamerami pojavil v svetlosivi obleki, namesto v oblačilih po vzoru Mao Ce Tunga, v katerih se je pojavljal doslej in ki jih je nosil že njegov oče Kim Džong Il. S to spremembo naj bi po ocenah analitikov sicer v Švici izšolani voditelj Severne Koreje pokazal na svojo ležernost, samozavest in večjo sproščenost, ker je država dosegla »jedrsko suverenost«.

Največjo raketa doslej bodo izstrelili ob 70-obletnici nastanka Severne Koreje, 9.septemra letos

Morda gre tudi za prilagajanje podobe »zahodnim standardom.« Vendar poznavalci razmer ob tem opozarjajo, da se politika Kim Džong Una kljub novemu videzu in najverjetneje tudi ne bo spremenila. Ne samo to, na vseh petih javnih državnih ceremonijah v Severni Koreji je bil severnokorejski voditelj oblečen v stilu Mao Ce Tunga.

Največja raketa, ki bo izstreljena ob 70 obletnici Severne Koreje je že naročena

Analitiki tudi opozarjajo, da bo Severna Koreja svoj sedmi poskus medcelinske rakete v zadnjem času najverjetneje izpeljala nad Tihim oceanom. Znanstveniki namreč potrebujejo nove podatke, da bi lahko izdelali konico, ki bo »preživela« vstop v zemeljsko atmosfero.

Po poročanju britanskega Telegrapha, ki se poziva na severnokorejskega prebežnika pa naj bi severnokorejski voditelj znanstvenikom ukazal, da naj pripravijo največjo raketo doslej, ki naj bi bila izstreljena ob 70-obletnici nastanka Severne Koreje, 9.septembra letos. Informacijo je objavil japonski časnik Mainichi. Raketa naj bi imela oznako Unha-4, kar naj bi bila v resnici povečana in izboljšana tristopenjska raketa Unha-3. Ta raketa je »uradno« predvidena za izstreljevanje satelitov v zemljino orbito. Severna Koreja poudarja, da je izstreljevanje raket s sateliti njena suverena pravica v skladu z ustanovno listino OZN.