REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Đoković na sodišču premagal avstralsko vlado, ki je napovedala ponovno aretacijo, odločanje v toku!

Đoković na sodišču premagal avstralsko vlado, ki je napovedala ponovno aretacijo, odločanje v toku!Avstralija je kršila temeljne pravice Novaka Đokovića. Vir: Twitter

Novak Đoković je uspel na sodišču v Avstraliji.

Sodnik Anthony Kelly je po preučitvi vseh dokazov odločil, da je bila ukinitev vizuma Novaka Đokovića avstralskih oblasti nepravilna in da lahko prvi tenisač sveta po večdnevni kalvariji svobodno vstopi v državo.

Medtem je še vedno nejasno, ali ga bo vlada poskusila kljub temu deportirati. Odločitev bi lahko bila sprejeta do jutri, do tedaj pa je Đoković svoboden človek.

Pred zaporniškim 'hotelom' v katerem je, je prišlo do spopada med policisti in demonstranti, ko je avto, v katerem je bil morda Đoković odpeljal skozi množico.

Policija je uporabila solzivec.

V avstralskih medijih napadajo predsednika vlade Scotta Morrisoan, češ da je nesposoben.

Koalicijski partnerji pa ga pozivajo, da naj minister za imigracijo ne uporabi svojih pooblastil, ki so namenjena boju proti kriminalu, ne pa izgonu športnika, katerega sodelovanje na teniškem tekmovanju bi bilo v nacionalnem interesu Avstralije

Sodnik Kelly je vlado v Canberri tudi opozoril, da naj ne poskuša ponovno aretirati Đokovića.

»Odločitev o preklicu vize se razveljavi s takojšnjim učinkom ... Đokovića se nemudoma izpusti iz pridržanja. To se mora zgoditi v roku 30 minut po izdaji te sodbe,« je odločil zvezni sodnik Kelly.

Med sojenjem smo lahko izvedli nekatere nove podrobnosti, na primer, da so zvezni uradniki že ob prihodu Đokovića v Avstralijo na njega nezakonito pritiskali, ga celo vklenili, mu kratili spanec in onemogočali pravno pomoč.

Izkazalo se je tudi, da so mu res vzeli telefon, kar so avstralske oblasti sprva zanikovale.

Sojenje so po spletu spremljali številni, bilo jih je toliko, da se je zveza na koncu »sesula.«

Da se vse odvija v dobri smeri je bilo jasno v trenutku, ko je tudi sam sodnik glede ravnanja Novaka Đokovića vprašal, »Kaj pa bi sploh še lahko storil?«, saj je vse naredil – prav in tako, kot so zahtevale oblasti, ki so mu izdale vizum.

Neposredno je sojenje po video linku prenašala tudi Radio Televizija Srbija.

Da se vse odvija v dobri smeri je bilo jasno v trenutku, ko je tudi sam sodnik glede ravnanja Novaka Đokovića vprašal njegove odvetnike, »Kaj pa bi sploh še lahko storil?«, saj je Đoković vse naredil – prav in tako, kot so zahtevale oblasti, ki so mu izdale vizum.

Sodnik Kelly je zveznim oblastem ukazal, da naj Novaka Đokovića v pol ure izpustijo na prostost.

In mu izplačajo tudi prizadejano škodo.

Avstralska vlada bo morala plačati tudi stroške sojenja, ki naj bi znašali okoli pol milijona dolarjev.

Nato pa je sledil preobrat, ki ga je sicer že včeraj napovedovala avstralska vlada.

Prenos sojenja - RTS
Sojenje je bilo odprto za javnost preko spleta, prenašala ga je tudi televizija RTS. Sodnik Anthony Kelly je v okvirju desno spodaj. Vir: Twitter

Pred »hotelom groze« v katerem so že leta priprti begunci iz azijskih držav - prosilci za mednarodno zaščito in v katerem so tudi Đokovića zaprli se je pojavilo na desetine policistov s kombiji.

Vlada Avstralije je tako dokazala, da ne spoštuje – odločitve sodišč lastne države, so poročali svetovni mediji.

Šlo bi za sramotno potezo, ki bi na laž postavila tudi vse trditve o nujnosti po spoštovanju »pravne države« in bo imela gotovo tudi daljnosežne geopolitične posledice.

'Spet hočejo pridržati Novaka. Trenutno je z odvetniki v sobi, kjer je bil med zaslišanjem,' je povedal njegov brat Đorđe. Po drugih informacijah naj bi kombi zgolj pripeljal Đokovićeve stvari, lokalna policija pa naj bi le varovala Đokovića.

»Spet hočejo pridržati Novaka. Trenutno je z odvetniki v sobi, kjer je bil med zaslišanjem,« je povedal njegov brat Đorđe, poročajo srbski mediji.

Minister za priseljevanje Alex Hawke naj bi, navkljub opozorilu zveznega avstralskega sodnika, da si naj ne drzne tega storiti - domnevno uveljavil svojo pravico, da razveljavi vizum, ne da bi navedel razlog. Če se bo minister tako odločil, lahko Đokoviću prepovejo vstop v državo za tri leta.

Toda po drugih informacijah naj bi kombi zgolj pripeljal Đokovićeve stvari, policija pa naj bi le varovala Đokovića.

To naj bi bila lokalna policija države Viktoria, ne pa obmejna policija, ki sicer izganja ljudi iz države.

Podpora Novaku v Srbiji
Podpora Novaku Đokoviću v Srbiji. Vir: Twitter

Medtem se je z več neprimernimi komentarji oglasil tudi Rafael Nadal, ki medtem – brez prisotnosti Đokovića – zmaguje na turnirju v Melbournu in Đokoviću celo privošči vse, kar se mu dogaja.

Nadal je zaradi tega razočaral številne svoje oboževalce, mnogi Španci so se celo distancirali od svojega idola Rafe.

V zvezi s tem so nanj naslovili pikre komentarje, med ostalimi: »Kaj pravite na to teniško igralko, ki se je cepila, a ker ni s Pfizerjem, ne more igrati. Lahko je biti strahopetec ter prispevati k diskriminaciji. Razočaral si me kot športnik in kot človek.«

Đoković je sicer dobil pravno bitko le nekaj ur po predstavitvi argumentov njegovega odvetnika Nicka Wooda.

Sledil je dolg odmor na zahtevo vladne strani.

Vir: Twitter

Avstralska vlada je že pred tem izgubila tudi pri zahtevi, da se sojenje prestavi na sredo, s čemer bi Đokoviću zvijačno preprečili udeležbo na turnirju Australia Open, saj se mora prijaviti do torka.

Đoković ima sedaj po navedbah sodišča zagotovljeno pravno pomoč in možnost sodnega varstva za bivanje v državi.

Vmes je vladni odvetnik Christopher Tran umaknil zadevo, saj do njegove razprave ni prišlo.

Sodnik Kelly je ob 17.30 uri po krajevnem času (7.30 uri po našem) sporočil, da je razveljavitev vizuma preklicana in da Đoković lahko vstopi v državo.

Ob tem je Đoković rekorder po osvojenih naslovih na OP Avstralije, saj jih je osvojil devet.

Po številu grand slam naslovov je Đoković pri številki 20 izenačen z Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom.

Novak Đoković ima sedaj po navedbah zveznega avstralskega sodišča zagotovljeno pravno pomoč in možnost sodnega varstva za bivanje v državi.

Avstralija je pri tem naredila vrsto napak in kršitev.

Policija Avstralije
Vir: Twitter

Mejna policija namreč ni pravočasno obvestila Đokovića, da namerava vlada v Canberri preklicati njegov vizum.

Izjemo, da Đoković lahko vstopi v državo, ker je bil pred kratkim okužen, čeprav ni cepljen, sta odobrili dve ločeni in neodvisni zdravniški komisiji v Avstraliji, ki sta obravnavali anonimne prošnje, je še izpostavil odvetnik Đokovića.

Po ugotovitvah sodišča, niso ustrezno izpeljali postopka, saj Đokovića o tem niso obvestili in mu dali časa, da se odzove na preklic vizuma, kot to določa zakon.

Prav tako so zavrnili Đokovićevo prošnjo, da mu dovolijo, da se spočije po tridesetih urah potovanja v Melbourne.

Sodnik Kelly se je strinjal, da je očitno, da je Novak Đoković zaprosil za več časa, preden bi imel razgovor s pristojnimi organi. Dodal je, da je bila takšna Đokovićeva zahteva tudi razumna.

V Srbiji je bilo namreč v tem trenutku ura štiri zjutraj in Đoković ni mogel stopiti v stik s svojimi odvetniki.

Kot je zatrdil odvetnik Wood, je Đoković predložil vse potrebno za pridobitev vizuma, vključno z dokazi o okužbi s koronavirusom, zaradi česar lahko vstopi v Avstralijo, čeprav ni cepljen.

Đoković je v Avstralijo prispel prepričan, da zaradi nedavne okužbe lahko vstopi v državo. »Naredil je popolnoma vse. Pripravil je vse, kar je od njega zahteval Tennis Australia,« je dejal Wood.

Izjemo, da Đoković lahko vstopi v državo, ker je bil pred kratkim okužen, čeprav ni cepljen, sta odobrili dve ločeni in neodvisni zdravniški komisiji v Avstraliji, ki sta obravnavali anonimne prošnje, je še izpostavil odvetnik Đokovića.

Novak Đoković
Vir: Twitter

Izgon veleposlanika Avstralije iz Srbije je najmanj, kar se bo sedaj zgodilo, če bi res prišlo do ponovne aretacije Novaka Đokovića.

To bi zelo verjetno še dodatno podžgalo protestnike v Srbiji proti projektu avstralsko-britanske družbe Rio Tinto, ki želi v Srbiji, v dolini reke Jadar kopati litij, »nafto 21. stoletja.«

Zahodne države pa bi se s tem dodatno kompromitirale tudi na Balkanu, kjer vztrajajo pri spoštovanju »pravne države« in odločitvah mednarodnih in različnih sodišč držav.

S »primerom Đoković« pa so avstralske oblasti ne glede na končno odločitev, dale vsem na svetu, predvsem pa prebivalcem na Zahodnem Balkanu, vedeti, da so odločitve sodišč nepomembne in da na koncu odloča le – gola sila.

S »primerom Đoković« pa so avstralske oblasti ne glede na končno odločitev, dale vsem na svetu, predvsem pa prebivalcem na Zahodnem Balkanu, vedeti, da so odločitve sodišč nepomembne in da na koncu odloča le – gola sila.

Pri vsem skupaj ni mogoče niti mimo dejstva, da so nezakonito odločitev avstralske vlade pod taktirko na domačem parketu zelo nepriljubljenega premierja Scotta Morrisona podprli tudi številni mediji po svetu in v Sloveniji.

Med njimi so celo mediji in komentatorji, ki nasprotujejo podobnim, nepravnim odločitvam slovenskih oblasti.

Dvojna morala se je tako ob »primeru Đoković« v vsej svoji sramoti pokazala tudi na svetovni sceni, pri tem pa mnogi podcenjujejo težo dejanja, ki ga je storila vlada Avstralije.

A tako ne ravnajo vsi, mnogi ravnanje Avstralije že obsojajo.

Tudi Đoković seveda ni brez napak.

Po objavi PCR testa se je tudi pokazalo, da je bil Novak Đoković 16. decembra pozitiven na PCR-testu na novi koranovirus.

Đoković se je verjetno okužil 14. decembra lani, ko si je ogledal tekmo med košarkarji Crvene zvezde in Barcelone.

PCR test Novaka Đokovića
PCR test Novaka Đokovića. Datum izvida je 16. december zvečer, ob 20.19 uri, Đoković pa je informacijo o tem dobil najverjetneje šele naslednji dan, 17. decembra.

Po koncu tekme se je denimo fotografiral s košarkarjem Nigelom Hayes-Davisom, ta pa je bil naslednji dan pozitiven na testu.

To je bil tudi razlog, da se Đoković ni cepil in da zato sme vstopiti v Avstralijo brez cepljenja in sodelovati na turnirju.

So pa nato nekateri blogerji izbrskali fotografije, objavljene 17. decembra lani, torej dan potem, ko mu je bila potrjena okužba.

Novak z otroci po okužbi
Vir: Posnetek zaslona

Ker je za okužbo izvedel zvečer 16. decembra se je torej vsaj 17. decembra obnašal neodgovorno, ko se je brez maske udeležil prireditve, na kateri je otrokom delili odličja in pokale.

Fotografije in novico o tem je objavila Teniška zveza Beograda na spletnih omrežjih.

Vendar ta kršitev v Srbiji seveda ni in ne more biti razlog za prepoved vstopa v Avstralijo.

Delite članek